Ето още едно мое предложение от блога на Белла – салата с паста, майонеза и бекон.

Харесва ми комбинацията от паста, бекон, царевица и краставица, защото има от всичко – свежест, месце, нещо хрупкаво… А майонезата обединява в едно всичките съставки в салатата и й дава завършеност. И така – слагайте пастата да се вари и да се захващаме! Рецепта за салата с паста и майонеза!

Ако искате да наблегнете на вкуса на пастата и именно пастата да бъде акцентът в салатата – сложете 300 грама суха паста. В противен случай, ако желаете майонезеният вкус да бъде преобладаващ – заложете на по-малко паста (около 200 грама). Аз лично предпочитам първият вариант!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи за салати с паста и майонеза:

Бърза салата с макарони и краставица

 

 

За тази рецепта за хапки с авокадо и рулца от раци използвам пълнозърнести сухари със сусам. Те са изключително тънки, хрупкави и се съчетават много успешно с вкуса на авокадото и рулцата от раци. Хапките с авокадо стават допълнително свежи заради няколкото лъжици майонеза (може да използвате и майонеза без яйца в сместа), която слагаме върху сухарите. По желание можете да добавите и 2 предварително сварени белтъка към сместа.

Хапките с авокадо и рулца от раци са особено подходящи както за парти, за следобедни гости, за закуска или за предястие. Можете да направите сместа предварително и да я съхранявате в хладилник. Когато пристигнат гостите ви само трябва да я извадите и да сложите по около 1 с.л. върху сухарчетата и да поднесете.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи за рецепти за хапки:

Хапки с хайвер тарама и краставица

Хапки със сирене и ябълка

Хапки със скариди и авокадо

Парти сандвичи с извара, печени чушки и горгонзола

Като студентка в САЩ, за първи път, когато отидох работих на две места. След като приключих работа на летището в Лос Анжелис, пътувах до Санта Моника, където правех сандвичи в Subway. Любопитно ми беше, че много хора желаеха в сандвича им да бъде добавено авокадо (срещу 50 цента).

За пръв път там проядох авокадо и нещо повече – хапвах авокадо почти всеки ден. Авокадото в Калифорния е уникално – голяма част всъщност беше внесено от Мексико. Като си дойдох в България на няколко пъти купих авокадо и бях втрещена от разликата. Нямаше същия аромат тукашното, не ухаеше така както авокадото в Калифорния, да не говорим, че беше неузряло… Хайде, има трикове как да „узрее“, но с другите неща не можех да се примеря. И така изключих авокадото от менюто и сега за пръв път след няколко години купих авокадо. Оставих го няколко дни у дома, за да омекне и ето какво приготвих – парти хапки с авокадо. Към коктейлните хапки прибавих и скариди, които мисля, че изключително успешно се съчетават с авокадото.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Брускети със скариди и зеленчуци

Скариди с дъх на Гърция

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Pin It

Соевият сос е една от подходящите подправки за редица ястия. Соевият сос може да замени редица подправки и след като мариновате месо в соев сос, това да е напълно достатъчно за добрия вкус на ястието. Соевият сос Kikoman е особено подходящ за сосове за месо, салати, предястия.

В тази рецепта със соев сос съм използвала японски соев сос Kikoman, който не съдържа никакви изкуствени аромати, карамел или „химии“. Той е качествен, естествено ферментирал.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

Пълнени пилешки филета от бутче със синьо сирене

Пълнено пилешко бутче с чоризо

Салата с китайско зеле, риба тон и соев сос kikkoman

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Pin It

Тази салата е особено подходяща за цялата година. Сьомга, салата айсберг, майонеза и горчица можем да намерим по всяко време през цялата година. Друг е въпросът как ще е качеството на айсберга.

Истината е, че от Деан научих, че айсбергът става по-вкусен, когато леко се намачка с ръце преди да се поднесе. Преди това аз никога не съм намачквала айсберга, защото визуално иначе ми допада повече. А и е една идея по-хрупкав. Така че стигнахме до компромис – леко да стискаме с ръце айсберга за салатата 🙂 Оставам на вас да изберете как да го приготвите.

По отношение на соса за салатата използвах майонеза без яйца, защото смятам, че ще е по-добре с оглед на това, че в салатата има риба. Може би сте чували, че има хора, които като хапват риба, не я комбинират с млечни продукти и яйца по различни причини. Аз лично харесвам риба, запечена със сметана, но това е въпрос на избор. Специално тази салата ми се струва, че става по-лека с тази майонеза.

Вижте още:

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Киш със сьомга и рикота

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

Пилешко с картофи, гъби и майонеза на фурна

Pin It
salata_s_bio_cherveno_cveklo

Набавянето на витамини през зимата е по-трудно в сравнение с лятото и за това рецептата с цвекло за салатата с био червено цвекло и моркови е особено подходяща за сезона. Както вече писах за рецептите си предпочитам да използвам био червено цвекло, което е особено полезно и диетично. То е готово приготвено и е богато на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий.

Въпреки, че в цвеклото се съдържат захари, био червеното цвекло е подходящо и за диабетици. Подходящо е, ако спазвате диета за пречистване от токсините – то ускорява изхвърлянето им от организма.

Био червено цвекло можете да купите от тук. В тази салата използвам майонеза без яйца и по този начин рецептата е подходяща и за пости.

Ето още една идея за богата на витамини салата с моркови.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
пиле с майонеза и картофи

Пиле с картофи си е класика и ако имате гости-традиционалисти по отношение на храната е добре да се придържате точно към този род рецепти. Без да излизате от традиционната рамка, можете да добавите малко гъби печурки и едно пакетче майонеза, което да сложите към бульона от пилето. Ще видите колко по-богат вкус на ястието ще даде майонезата. Все пак не прекалявайте с използването на майонеза във вашите рецепти, а я използвайте умерено, за да не станат ястията ви тежки и мазни.

Т.е. пилешкото месо се сварява леко и една ч.ч. от бульона се разбива с майонезата. Сосът се излива върху картофите с гъби и отгоре се нарежда пилешкото месо. Покрива се с фолио и се пече в предварително нагряна фурна.

Вижте още:

Пилешки крилца с печени картофи и соев сос

Пилешки крилца с картофи и чили сос в плик

Пиле с кисели краставички в сметанов сос

Харесайте страницата на кулинарния блог merudia.bg във Facebook

Pin It
ribna_salata_s_grah

Реших да приготвя салата, което да е модификация на салатата с рулца от раци и грах. Реших вместо царевица да сложа кисели краставички и за да стане още по-рибна прибавих и една консерва риба тон.

За да стане по-засищаща прибавих и два сварени картофа, нарязани на кубчета. Получи се приятна комбинация.

Аз лично забравих да сложа, но биха й отивали на салата няколко капки соев сос Кикоман.

Харсейте нашата фен страница.

Pin It
siomga_s_bosilekovo_pesto_i_sos_tartar

Наближава Никулден и като че ли все по-често поглеждаме към рибните щандове и събираме идеи какво да приготвим за празника. Традиционно се приготвя шаран, но смятам, че и другите риби са добър вариант.

За тази рецепта за сьомга ви е необходими преди всички песто от босилек. Можете да си до купите готово или да си приготвите домашно. Рецепта за босилеково песто можете да намерите тук.  Ако намерите пресен босилек горещо ви препоръчвам да направите домашно песто дженовезе. Още повече, че става бързо!

Когато избирате рибата, изберете котлети от сьомга с дебелина около 1,5 -2 см. Да не са нито много дебели, нито много тънки. Разбира се, може и да използвате филета от сьомга, също добър избор.

А за соса тартар бих казала, че аз го приготвям изключително гъст и продуктите не ги режа толкова ситно. Получава ми се нещо като салата тартар, а не сос тартар, но вие го пригответе както ви допада най-много. Рецептата за тартар включва кисели краставички, каперси, кисело мляко, майонеза, сол, лимонов сок, малко горчица и лук. По желание можете да добавите и магданоз, аз лично не слагам. И не ме питайте защо – няма причина.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

 

Pin It
barza_salata_s_makaroni_i_krastaviza

Тази салата я видях преди години, като дете, когато бях на рожден ден на един мой приятел в Шумен. Наред със сандвичите с пастет, майонеза и лютеница, майка му беше приготвила и тази салата. Много бях впечетлена тогава от комбинацията от макарони с майонеза, а сега съм впечатлена от бързото й приготвяне. Единственото нещо, което трябва да направите е да сварите фусилите (или друг паста) в голяма тенджера с много вода и сол.

Pin It