Ето и една лесна за приготвяне лятна рецепта за пълнени чушки с кайма и леща. На практика вместо да пълните чушки с кайма и ориз можете да замените оризът с леща. Вместо да варите леща и да я отцеждате можете да използвате готова, консервирана леща, която можете да намерите във всеки от големите супермаркети. Така ще си спестите доста време.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още: рецепти с чушки:

Печени чушки с чесън

Парти сандвичи с извара, печени чушки и горгонзола

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

 

Ако обичате пилешки дробчета по селски и като цяло рецепти с дреболии и субпродукти, вярвам че тази рецепта за пилешки сърчица с картофено пюре ще ви допадне.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg.

Аз приготвям сърцата и картофеното пюре паралелно. Конкретно за тази рецепта предпочитам пюрето да е по-рядко, по-скоро като картофена каша, но може да го направите и по-гъсто – въпрос на желание.

По-долу можете да видите как да приготвите пилешките сърчица.

Вижте още:

Патешки сърца със соев сос

Пилешки сърца по селски в гювече и спомени за Рио де Жанейро

Пилешки дробчета с лук и домати

 

Pin It
крем супа от моркови

Кухнята за много млади хора е място „табу“. На едни им е скучно, други изпитват страх от провал, трети не могат да си отганизират времето и твърдят, че нямат време за готвене.

Тази рецепта за крем супа с моркови не изисква много време. При нея няма шанс младият готвач да се провали и става относително бързо – трябва само да нарежете зеленчуците и да ги сложите да врят. През това време можете да си свършите някоя задачка у дома и после само да пасирате. И имате богата, ароматна домашна крем супа. Рецептите за повечето крем супи са подходящи за всеки прохождащ в кухнята.

Моркови можете да намерите целогодишно, макар най-полезни и сочни да са през летните месеци. Както голяма част от зеленчуците всъщност.

Да се отправяме към кухнята!

Pin It
krem_supa_ot_karfiol_i_brokoli

В период на пости сме и това означава, че трябва да се храним с храни, богати на полезни съставки, които да компенсират всички, което ни доставят храните от животински произход. Ето идея за една супа с броколи и карфиол – два зеленчука, които подпомагат имунната система. Можете да подправите супата със сметана (растителна) да по-богат и по-плътен вкус.

Ето още идеи за рецепти по време на пости (Коледни пости).

Pin It
krem_supa_ot_kartofi_s_praz_i_maiorana

Идеята за тази рецепта за крем супа от праз и картофи с подправката майорана я взех от Чорбалан. Те доставят домашна, вегетарианска храна до дома или офиса. Освен супи предлагат разнообразни вегетариански ястия – различни всеки ден. Ако не ви се готви, посетете фейсбук страницата им, разгледайте менюто за деня и особено, ако обичате вегетарински гозби – със сигурност ще се харесате нещо. Това, което изключително много ми допада е подборът на подправките за рецептите, които приготвят. Те са абсолютното доказателство, че една вегетарианска рецепта, каквато е тази за крем супа с праз, могат да бъдат приказно вкусни. особено, когато им се добавят подходящи аромати. Ако нямате майорана у дома, можете да я замените с риган, но ароматът на крем супата ще се промени.

Ако обичате постна храна и праз, ето още няколко идеи за рецепти с праз:

Гъби с кестени и праз

Доматена супа с праз и сирене

Супа от печени домати с праз

Зелена салата с праз, ябълка и синьо сирене

 

Pin It
agneshki_stekove_sas_zelenchuzi

Агнешкото месо е на особена почит в турската кухня и има редица ресторанти в София, които го приготвят много добре. Тайната е в доброто овкусяване на месото. И разбира се в качеството на месото. Много хора не са наясно от къде да купят агнешко месо в София… Има доста магазинчета около женския пазар, но наскоро попаднах на един новооткрит щанд за телешко и агнешко месо в Централни хали. От там купих и тези стекове. Има разнообразно месо, подредено по атрактивен начин. Ако не сте сигурни кои подправки биха ви харесали на агнешкото, там предлагат вече овкусено месо. Аз лично избягвам да купувам овкусени меса, но помолих жената от щанда да ми даде да помириша букета от подправки, който те използват и ми допадна.

Ето как приготвих агнешките стекове с картофи, моркови и чушки:

Pin It
gnocchi_s_Izvara_i_spanak

Вчера приготвях калмари, пълнени със спанак и ориз и една част от спанака ми остана, за това реших да го оползотворя в тази рецепта за ньоки със спанак и извара.

Ньоките на много хора им приличат на пелмени, но аз по-скоро ги оприличавам на мидички, особено с тези оребрения върху тях. В тази рецепта използвах ньоки, направени от картофи, макар да има и такива приготвени от грис, брашно, яйца.

Подобно на много италиански ястия, в различните райони ньоките се приготвят от различни продукти. Например в Тоскана имат тяхна си, местна рецепта за ньоки, които правят от рикота, спанак и брашно.

Аз използвах картофени ньоки, но за кремообразния сос към тях използвах също спанак и извара (която можете да замените с рикота). Така се получи едно намигване към любимата ми Тоскана.

Pin It