Днес е рожденият ми ден и съм в Амстердам, заедно с моят любим (вече съпруг) Деан и прекрасните ни кумове. По тази причина няма как да готвя днес, но ви споделям една рецепта, която приготвих за новия проект на Белла, в който участвам – La vita e bella! Там заедно с две от най-талантливите кулинарни блогърки – Дани и Мина в следващите няколко месеца ще приготвяме вкусотии с продукти на Белла и ще правим животът още по-красив 🙂

И така, първата ми рецепта от този проект е за хрупкави кошнички с рататуй. Самите кошнички са направени от кори за баница. Вижте по-долу как!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Христос Воскресе! Бъдете живи, здрави и продължавайте да обичате добрата храна! Какъв по-хубав повод от днешния празник – Великден да приготвим една по-засукана рецепта за агнешко. Всъщност рецептата въобще не е толкова засукана колкото изглежда. Ключовото е е обезкостяването на агнешкото гръбче. Можете да помолите месарите да направят това вместо вас (аз както знаете пазарувам месо от Вашата месарница и там винаги разфасоват месото както пожелая). Или вие, или във месарницата ви трябва да окрехкотите месото с окрехкотител.

В случая обезкостеният агнешки гръб изглежда така:

agneshk-grabche

И така… след като имате обезкостено агнешко гръбче следва приготвянето на плънката. Можете да приготвите плънка със спанак, коприва, лапад, зелен лук, топено сирене, сирене Филаделфия, кедрови ядки, орехи, дробено – въобще каквото обичате. Аз лично обаче за агнешкото роле направих плънка със спанак, гъби, чесън и пресен лук.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешка яхния (от агнешки врат)

Агнешки кебап

Печено агнешко в тесто

Pin It

Рядко хваля някоя рецепта, но наистина се влюбих в тази рецепта за пилешки пастет. Може би защото пилешките дробчета бяха изключително пресни. Може би, защото не бях яла пастет от много време насам (и още повече пък домашен пастет). И така получи се много приятен пастет, на който се нахвърлихме с Деан веднага след като стегна.

След като пасирах дробчетата отгоре излях гъша мас, която ми беше останала от приготвянето на гъши дроб преди време. Получи се много приятно.

Обещавам по-често да приготвям разливни видове пастет и патета от тук нататък.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Дип маслини със сирене

Пилешки дробчета с лук и домати

Pin It

Като чуете агнешко с картофи сигурно си представяте печено агнешко с картофи (най-често цяло бутче  или плешка) или пък агнешка яхния с картофи. Идеята за тази рецепта я взаимствах от списание GoodFood, където е наречена Агнешко с картофи Дофиноаз. Атрактивното в случая е начинът, по който са наредени картофите от една страна. Второто различни нещо е, че агнешкото месо се пече от предния ден и реално на втория ден се обезкостява, накъсва се на парчета и се пече заедно с картофите.

Аз промених малко рецептата по мой вкус. Едната промяна се състои в това, че не сложих цяла бутилка вино в ястието. Всъщност не сложих никакво вино. В оригиналната рецепта на Good Food към агнешкото с картофи се прибавя цяла бутилка червено вино, но аз лично го асоциирам с по-тежки меса, по-зимни рецепти и някак си не ми се връзваше. Още повече, че червеното вино винаги променя цвета на ястието. Така, че си го спестих.

Другото нещо, което направих различно е обработката на картофите. В рецептата агнешко с картофи Дофиноаз самите картофи се сваряват съвсем леко. Аз ги нарязах на тънко и ги наредих директно върху обезкостеното агнешко месо.

И последно 🙂 Аз използвах агнешка плешка (около 2,5 кг), както е по оригиналната рецепта за агнешко с картофи, но следващия път мисля да приготвя това ястие с агнешко бутче. То не е толкова мазно и реално се губи по-малко 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук –  https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

file_zepura_sas_zelena_salata_s_bulgur_i_nar

Деликатният вкус на ципурата балансира добре с плодовия аромат на нара и свежестта на зелената салата. Прясната риба е подходяща за всеки един сезон, а не само за Никулден. Рецептата за риба е максимално простичка, обогатена е с ароматите от подправките, които са използвани за панирането на ципурата.

Независимо какво панирате, риба, сирена, кашкавал, месо, винаги използвайте в панировката сухи вместо пресни подправки. Пресните ще изгорят лесно и панировката няма да де получи добре. Можете да експериментирате с подправките – аз сложих прясно смлян пипер меланж, мащерка, магданоз и кориандър. Отскоро имам специален уред за рязане на подправки, който има приставка и за натрошаване (за черния пипер) и там смесих всички подправки. После добавих само брашно и галета и се получи прекрасна панировка за риба.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Pin It
zaeshko_na_skara

Макар да съм готвила заешко на няколко пъти, не знам защо не ми е страст. За това ви предлагам една изпитана рецепта на един мой приятел – Теодор, който приготвя заешкото месо на скара и (забележете) то става крехко и сочно!

Според Теодор, много хора не приготвят заешко, защото ставало бавно, трудно, но за него (и за мен) най-трудно е обезкостяваното на месото. За целта той използва месото от гърдите и корема (който е по-мазен).

Снимки: Т. Владов – личен архив

 

Pin It
karfiol_tempura_recepta

Предлагам ви една традиционно японска техника (темпура), с която да приготвите зеленчуци, които се срещат по нашите земи. Аз избрах карфиол, но вие можете да го замените с броколи, например. Темпурата някои я приготвят като разбъркват ледено студена вода с брашно и малко сол, потапят зеленчуците в сместа и после го пържат в силно сгорещено олио. Аз вместо вода при приготвянето на зеленчуци темпура използвам бира, отново студена.

Със сосът също можете да импровизирате, аз заложих на това, което поти всеки има в хладилника – майонеза, малко горичца, кисело мляко, кетчуп (или лютеница) и щипка черен пипер.

Pin It
hlyab_s_brokoli

Домашно приготвеният хляб придава една много задушевна и уютна атмосфера във всеки дом. Такава каквато нашите баби успешно са постигали, защо не опитате и вие? Не е толкова трудно. Веднъж щом се научите да правите базисно тесто, после ще е лесно и ще можете да експериментирате – да прибавяте маслини, царевица, зеленчуци, подправки, да заменяте бялото брашно с пшенично, ръжено, царевично… Хлябовете ще се получават разнообразни, атрактивни, апетитни. Аз лично ги предпочитам поднесени със сминдух – една прекрасна подправка, която в различните райони я наричат по различен начин – шарена сол или мерудия (откъдето между другото идва и името на блога ми, но за това друг път)!

Месенето на тесто ще ви разтовари от стреса през деня, ще ви зареди положително. Много психотерапевти съветват клиентите си да готвят по-често. Няма депресирани готвачи, а за тези, които месят съм абсолютно сигурна! И не забравяйте най-важното – кухнята може да бъде и място за забавления!

Pin It

Размечтах се за Франция вчера, за аромата на прясно изпечена франзела идващ от миниатюрните пекарни в пресечките на Шанз-Елизе. За Париж – един от най-романтичните градове, с вековни традиции е кулинарията.

Дали това, че французите правят най-добрите парфюми в света е повлияло и на факта, че правят едни от най-ароматните хлябове и тестени изделия, които съм опитвала някога?

Ах, тази франзели (или още се наричат багети)! Можете да намерите изключително малки франзели – по 7-8 см. Французите ги хапват често за закуска с масло и различни сладка. Някои франзели, известни още като багети достигат до 80-100 см. Когато ги продават в пекарниците често ги срязват на две и така ги пъхват в хартиените пликове.

Чесновата багета с подправки прекрасно се съчетава с различни зеленчукови крем супи. Може да сервирате хрупкавите резенчета вместо кротони или препечени филийки.

Харесайте страницата ни във фесйсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

 

 

zaeshko_kontadino_s_presni_kartofi

Италианското значение на контадино е фермер. В този смисъл в рецептите „контадино“ били те със заешко, пилешко или постни можем да сложим зеленчуците, които се произвеждат в една италианска ферма.

Типичното обаче, което забелязах за ястията „контадино“ е, че на Ботуша в повечето случаи слагат и сушени домати. За това и аз към пресните картофи, морковите, белучката и чесъна към заешкото добавих и сушени домати. За да се получи една истинска италианска рецепта за заешко контадино.

Искам да направя уговорката, че заешкото, което приготвих е от питомен заех. Ако приготвяте дивеч или див заек, подготовката на самото месо трябва да е по-дълга и по-различна.

Вижте още една рецепта за заешко тук.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg