Обожавам маслини във всякаквите им разновидности. Обичам и всякакви ястия, в които има маслини – от ориз в маслини до сладко от маслини. Днес реших да приготвя една рецепта за хляб с маслини и по-точно казано с маслинова паста. Не съм приготвяла маслиновата паста, а си я купих готова. Ако имате останала маслинова паста, горещо ви препоръчвам да си приготвите или този хляб с маслини, или дип с маслинова паста и сирене. Божествени са и двете! За дипа използвах маслинова паста от маслини каламата, докато в тази рецепта с хляба с маслини пастата беше по-тъмна, направо черна. Реално погледнато и от паста от зелени маслини да го приготвите, пак ще стане чудесен!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Хляб с броколи и сминдух

Арменски хляб – лаваш

Бирен хляб с манов мед, чушки и царевица

Плосък арабски хляб със заатар

Салата от карфиол, каперси и маслини

 

 

Pin It
recepta_za_milinki_s_kiselo_mlyako

Милинките са една от любимите ми закуски! Особено подходящи са за съботна или неделна закуска. Цялата къща започва да ухае на прясно изпечен хляб. Можете да поднесете милинките с айран, кисело мляко и въобше кой с каквото обича.

Имам една много сполучлива рецепта за сливенски милинки, която съм публикувала преди време. Нейното предимство е, че не изисква тестото да втасва няколко пъти, както при тази рецепта за милинки. Но изборът е ваш – дали да изберете рецептата за сливенските милинки или рецептата за милинки с кисело мляко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Питки с топящ се кашкавал

Питки със сушени домати и пармезан

Пита слънце

Пита слънце – II вариант

Pin It
рецепта за пита слънце

Последния месец правя за втория път питка слънце. Едната приготвих със суха мая, а другата с прясна мая за хляб. Но основната разлика между първата ми рецепта за питка слънце и сегашната рецепта е оформянето на самата питка. При първия вариант малки кифлички с масло изиграха ролята на лъчите на слънцето. Наредих ги в кръг около самото слънце (една добре оформена топка тесто). В днешната рецепта тестото за питка ще се разточи на три кори, ще се подредят една върху друга, като помежду им ще намажем с масло за по-добър вкус. После с помощта на ножица ще срежем корите на 10 места – от края на кръга към центъра. Всяко от получените парчета ще увием 2 пъти в посока на часовниковата стрелка. Представихте ли си го? Ако не сте – вижте снимките отдолу в рецептата и ще си го представите по-добре.

Питите слънце са изключително подходящи за прощапулници, погачи, кращенета или просто вместо неделен хляб. Питката присъства традиционно на българската трапеза, както в делник, така и в празник. Слънцето и соларната форма са символи, заредени с много положителен заряд и са подходящи за оформяне на пити тично в тази форма.

Не забравяйте да харесате фен страницата на блога Merudia.bg във Фейсбук.

Pin It
pita_slanze

Тази питка слънце е универсална и можете да я приготвите както за празник, така и за закуска в неделя или просто вместо хляб. Има десетки начини да се оформи една питка във формата на слънце, но аз ще ви покажа един от най лесните – по средата на тавата за печене се поставя топка тесто, а лъчите на слънцето са малки кифлички.

Аз реших да приготвя питата вчера вечерта и в магазините около нас нямаше прясна мая, за това използвах едно пакетче суха мая.

Хубавото на тая пита е, че и на следващия ден е прекрасна – единственото, което трябва да направите е леко да я намокрите с мляко и да я претоплите във фурната.

Вижте и още варианти за оформяне на питка слънце тук  и тук.

Ако ви е била полезна информацията, харесайте фен страницата на мерудия.бг.

Pin It
hlyab_s_brokoli

Домашно приготвеният хляб придава една много задушевна и уютна атмосфера във всеки дом. Такава каквато нашите баби успешно са постигали, защо не опитате и вие? Не е толкова трудно. Веднъж щом се научите да правите базисно тесто, после ще е лесно и ще можете да експериментирате – да прибавяте маслини, царевица, зеленчуци, подправки, да заменяте бялото брашно с пшенично, ръжено, царевично… Хлябовете ще се получават разнообразни, атрактивни, апетитни. Аз лично ги предпочитам поднесени със сминдух – една прекрасна подправка, която в различните райони я наричат по различен начин – шарена сол или мерудия (откъдето между другото идва и името на блога ми, но за това друг път)!

Месенето на тесто ще ви разтовари от стреса през деня, ще ви зареди положително. Много психотерапевти съветват клиентите си да готвят по-често. Няма депресирани готвачи, а за тези, които месят съм абсолютно сигурна! И не забравяйте най-важното – кухнята може да бъде и място за забавления!

Pin It
pizza_longanisa

След първото ми ходене в Щатите не бях вкусвала пица около година. Работех на летището в Лос Анджелис и едно от малкото неща, което хапвах всеки ден беше пица. От мисълта за пица ми се завиваше свят, предпочитах да стоя гладна отколкото да сложа парче пица в устата си.

Както всяко нещо, щом имаш желание и се преодолява. Особено с италианските пици това въобще не беше трудно. За последното ми пътуване за Рим и за италианските пици ви писах тук.

Исках да приготвя точно толкова тънка, хрупкава и апетитна пица, колкото тези в Рим. За жалост нямам пещ в къщи и трябваше да я приготвя във фурната.

Реших за топинг да използвам испански колбас лонганиса- изключително приятен, без много подправки, от качествено месо. Лонганисата беше прекалено прясна, мека и не можеше да се нареже на много тънки парченца както аз обичам, но в случая това се оказа за добро, в противен случай навярно щеше да прегори или поне да стане твърда и жилава.

longanisa

Разбира се, за топинг можете да използвате различни от моите продукти – сложете каквото имате или каквото обичате. Ако използвате моцарела като мен, по-добре сложете моцарела, която е за пици, за печене. Има и друга, която се по-препоръчителна за салати. Тя се продава в саламура на топки и често е прекалено водниста. Потърсете моцарела за пици най-добре.

parche_pizza_s_longanisa_i_mozarela

Pin It
Pitki_sas_susheni_domati

Печенето на питка (хляб)  попада в категорията към най-важните умения в кухнята и по тази причина рецептата за питки е една от първите, които публикувам. С нея ще можем да се върнем към времената, когато всяка домакиня е приготвяла хляб за семейството.

За съжаление, във все по-малко домакинства се носи аромата на прясно изпечена питка и малко деца знаят как ухае мая, която втасва. Има един начин обаче къщата ви да заухае на уют и топлина – като пробвате рецептата за питки със сушени домати и пармезан.

Рецептата за питки със сушени домати е класическа и може вместо сушени домати и пармезан дa се използва различна плънка.

Вижте още:

Домашни сушени домати – как да си направим?

Питки с нигела

Питки с топящ се кашкавал

Питка калцоне

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

 

Pin It