Слънцето пекна, извадихме късите рокли, джапанките и замириса на море! А аз асоциирам морето с морската храна и бялото вино; или препържената рибка и изпотена чаша бира! Нямам търпение да усетя пясъка по ходилата си. Истината е, че не обичам толкова ходенето на плаж, но харесвам вечерите, когато като седнеш в заведенията до брега чуваш как вълните се разбиват в скалите и носят приятна свежест в косите.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ех, размечтах се! В петък с Деан заминаваме за Малта, където ще стартираме летните си обиколки. Нямам търпение да се отдам на рибните им изкушения там – те определено знаят как да ги приготвят! Междувременно аз ви предлагам една рецепта за миди с доматен сос, които можете да си приготвите у дома. Не спирам да го повтарям и дано не съм ви станала досадна, но е много важно да избирате пресни миди. Вижте как ги съхраняват в магазина – непременно трябва да са върху лед, за да може да са живи. Когато купите мидите и ги занесете у вас – по същия начин ги сложете в студена вода, с лед + малко сол. Така ще ги съхраните живи, докато започнете да ги готвите.

Ето още няколко начина как да приготвите мидите:

Миди на фурна с чеснов сос

Супа с миди и царевица

Миди натюр

Ризото с миди

Миди яхния

supa_s_midi_i_carevica

Рецептата за супата с миди и царевица е най-добре да бъде приготвена с пресни миди, които предварително да почистите, да задушите и да извадите само ядките. За да стане бульона за супата от миди още по-богат и ароматен съм сложила най-различни зеленчуци – селъри, морков, лук, картоф. Сметаната пък допринася за по-голямата плътност на мидената супа. И все пак, за да стане супата вкусна, най-важни си оставят мидите. Трябва да са пресни и добре почистени. В краен случай можете да използвате замразени миди, но аз лично не ви го препоръчвам.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди на фурна с чеснов сос

Миди яхния

Ризото с миди

Pin It
rizoto_s_midi

Навярно най-подходящият тип ориз за ризото е арборио. Именно с такъв ориз най-често италианците използват за рецептите за ризото. Независимо с какво ще бъде ризотото – зеленчуци, морски дарове, пилешко и т.нат. Всъщност оризът в ризотото има доста неутрален вкус и това помага на добавките към ориза да „изпълкат“. В случая с днешното ризото на преден план ще излезе вкусът и ароматът на черноморските миди.

За целта използвам черноморски миди, които предварително съм измила с четка (мъртвите съм ги изхвърлила) и съм запарила леко в тенджера. След това премахнах черупките и оставих само ядките им.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди яхния

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Пълнени калмари с ориз и спанак

Pin It

Има ли смисъл да запичаме мидите във фурната? Този въпрос изскочи след като публикувах снимката от мидите от тази рецепта малко преди да ги „хвърля“ във фурната. Веднага един мой познат от социалната мрежа коментира под снимката и изрази учудването си защо ги слагам във фурната…

Реално предварително мидите бяха поврели под капак и на практика черупките се бяха отворили. Реших обаче да експериментирам, защото съм чела, че доста хора ги приготвят по този начин – на фурна. За пръв път използвах за готвене зехтин с лимон, който особено много предпочитам за пресните салати през лятото. Получи се много добре!

Аз лично не открих много голяма разлика дали накрая мидите ще се запекат във фурна за 8-10 минути ли не, при положение че брашното в соса преди това е било запечено на сух тиган. Така, че ако бялото вино вече е изстудено и не ви се чакат още 10 минути, за да се запекат мидите във фурната, просто неглижирахте последната част от рецептата 🙂 – т.е. не ги запичайте, а сервирайте направо – полети със соса и резенчета лимон.

Но тъй като името на рецептата е „миди на фурна с чеснов сос“, аз ще ви я опиша подробно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди яхния

Миди Сен Жак на тиган

Паста с морски дарове

Pin It
pasta_s_morski_darove

В това ястие можете да комбинирате различни морски дарове – както от Черно море, така и от Средиземноморието и Северните държави. Аз заложих на скариди, черноморски миди и рулца от раци. По желание може да се сложат калмари, парченца риба, раци, лобстър.

Сварете пастата в подходяща тенджера и спазвайте съветите на мерудия.бг за варене на паста, за да постигнете максимално добри резултати.

Ако сте любител на рецептите с морски и речни дарове, посетете секцията за рибни предястия и основни ястия с риба и морски дарове.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl

Вижте още:

Бързи спагети с магданозено песто и свинско филе на ленти

пагети с наденица

Спагети с пиле, гъби и кафе в сметанов сос

Спагети със свинско рагу и чери домати