свинско-с-кисели-краставички

Ако сте от хората, които целогодишно обичате да похапвате кисели краставички – тази рецепта е за вас. Харесвам киселия аромат и звука при отхапването на хрупкава краставичка! Това ми е от дете и явно така ще си остане. 🙂

Наскоро приготвих палачинкова торта, в която използвах кисели краставички и в хладилника ми остана буркан с няколко краставички в него. Това ме накара да измисля начин, по който да ги оползотворя и ето я и рецептата за свинско с кисели краставички и моркови. От едната страна е сладостта от моркова, а от другата е киселата и солена краставичка! Добър баланс следва да се получи!

Киселите краставички са добре дошли и за салати – вижте например тази салата с кисели краставички, грах и рулца от раци. Изключително любимо ми е и пилешкото със сметана и кисели краставички! Всъщност киселите краставички са особено богати както на витамин К. Вижте и останалите ползи от киселите краставички и си помислете не е ли време да отворите един буркан! Дали са плод или зеленчук честно да ви кажа не ми се влиза в тези дебати – важното е,  че са супер полезни!
По отношекие на месото – аз използвах обезкостени свински гърди, които си поръчах да ми доставят от Вашата месарница. Използвам тяхната услуга за доставка на месо до адрес от години и съм изключително доволна. Обаждам им се сутрин около 9 и по обяд или ранния следобяд месото вече е при мен.  Телефонът им за доставки е 0894092669. Доставки се правят само за София и са безплатни. За съжаление все още не работят с други градове.

Да влизаме в кухнята!

Малки хитринки:

Опитайте ястието след като сте сложили киселите краставички и преди да сте сложили сол. Може краставичките да са прекалено солени (особено ако използвате купешки) и да е необходимо да сложите съвсем малко сол на свинското с кисели краставички и моркови.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

супа-пелмени-със-зеленчуци

Как да приготвя пелмени? Сигурно често се питате след като ги видите във витрините на Берьозка. Съвсем близо до нас има такъв магазин и честно да си призная напоследък доста често приготвям пелмени, защото стават изключително бързо и се харесват от всички у дома. Дори често имам по 1-2 пакета във фризера и приготвям бърза вечеря, когато нямам време за нещо „по-така“.

В началото все се чудих как да приготвя пелмените и момчето в магазина до нас ми каза, че най-бързият вариант е просто да се сварят и да се поднесат топли отгоре със заквасена сметана. Да, това е категорично най-лесният вариант как да приготвите пелмени. Ако искате леко да усложните рецептата за пелмени – можете да залеете със запръжка от сгорерщено олио и червен пипер вече сварените и объркани със сметана пелмени. Опитвам се да се сетя къде бях яла така – ако не ме лъже паметта беше в ресторант в Украйна или в Грузия.

Имам позната украинка, която приготвя пелмените само като ги вари във вода с черен пипер и малко олио и ги поднася като супа. Разбира се, нейните пелмени са домашни – тя прави „бригада“ у тях и си ги приготвят, след което замразява във фризер и така си има за няколко месеца. Аз все пак ви предлагам за по-бързо да си купите замразени, ако не ви се приготвят домашни и само да си ги сготвите.

В случая за тази рецепта използвах „детски пелмени“ закупени от Берьозка. Опитвала съм с различна плънка – свинско, телешко, картофи.

пелмени-детски

Разликата, която откривам между детските и стандартните в магазина е единствено големината. Детските са по-малки. На вкус не открих разлика. Приготвих ги на супа, само че със зеленчуци. Детето ги обича със сметана, затова за него отцедих малко мелмени със зеленчуци и обърках със сметана.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Опитвали ли сте рибата милокоп или още срещана като каменен лаврак? Пробвайте, ако не сте! Много приятна, нежна и сочна на вкус риба, която се среща все по-често в рибните магазини у нас. Аз лично я купих от Пуерто рибко на пазара Иван Вазов, но допускам, че и в по-заредените рибни магазини можете да я намерите.

Изпекох я цяла, а за гарнитура предложих картофи и патат, които се пекоха, заедно с рибата. Нарязах ги на тънко и ги наредих на ветрило, за да могат по-бързо да се изпекат.

Воала! Вечеря за минути!

милокоп-каменен-лаврак

Дойде и времето на свежите зеленчуци, но ако не искате да се отказвате от месцето ви предлагам една вкусна рецепта за редено с кайма. Месото, което ползвате можете да бъде свинско, телешко или смес. Аз лично в случая съм използвала овкусена смес кайма от Вашата месарница. Вътре е с ароматни подправки, чубрица, лук…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Това лято с Деан бяхме на почивка за една седмица в Малта и един от фаворитите от местната кухня ни стана заешкото по малтийски. Макар по принцип да не съм върл почитател на резенето, в Малта заешкото ми хареса. Купих цял заех и помолих в месарницата да ми го нарежат на порции.

По отношение на подправките за заешкото по малтийски се използва основно резене, черен пипер, дафинов лист, чесън.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още рецепти за заешко:

Заек в гювеч с вино и бира

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Заешко роле със сушени домати

Заешко със сини сливи и гъби шийтаке

pechen_zaek_s_bira_na_furna

Много домакини избягват заешкото по ред причини, като основната е че смятат, че ще стане сухо като го изпекат. Ако заекът е див, наистина е необходима по-специфична обработка на месото, мариноване предварително (обикновено около една нощ), но зайците, които продават в месарниците не са толкова махнати и се приготвят лесно, а в същото време стават изключително сочни и крехки. Предлагам ви да приготвим печен заек с бира на фурна. Течността (бирата в случая), ще задуши заешкото месо и то ще стане приятно сочно.

Аз лично смятам, че бирата си върви добре с картофите, за това „мятам“ и някой друг картоф към заека във фурната.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Заешко роле със сушени домати

Заешко със сини сливи и гъби шийтаке

Pin It

Яхнията от кокошка се приготвя по много сходен начин на пилешката яхния. Разликата е, че месото от кокошка трябва да се вари повече от пилешкото, защото е по-жилаво. Яхнията от кокошка ще ви напомни за бабините манджички, които като малки много от нас са яли. Правя я точно по бабешки – сгъстявам я с малко брашно, с червен пипер. Можете да оставите малко повече сосче по желание, ако искате да си го отопите с прясно изпечена домашна питка. Това е ваше решение.

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг

Вижте още:

Мексиканска яхния

Постна боб яхния

Яхния от грах

Яхния от зелен боб

Яхния от нахут

Честно да си призная не съм много на „ти“ с цвеклото. Мирише ми на пръст и това си е 🙂

Майка ми обаче постоянно ме убеждава по телефона колко е полезно и аз от куртоазия да не й затворя съм се наслушала на какви ли не истории за полезните свойства на кореноплодното.

Както се досещате, майка ми също чете блога и тази рецепта е в нейна чест 🙂 Да е спокойна, че дъщеричката х яде цвекло. Според мама има два вида цвекло – едните миришат на пръст, а другите – не. Според мен има два вида цвекло – едните миришат на пръст, а другите – миришат страшно много на пръст. Купих от първите и приготвих тази салата. Овкусих я обилно със зехтин, бял винен оцет, добавих чиа и кедрови ядки с надеждата да променят вкуса на цвеклото към по-добро и взе че се получи! Доволна съм! Хапнахме салата и даже може скоро и да експериментираме пак с червено цвекло!

Единствената салата, която бях приготвяла до сега с консервирано червено цвекло. Рецептата можете да видите тук.

Вижте още:

Оранжева витаминозна салата

Зелена салата с цитруси и червен лук

Салата дзадзики – гръцкият вариант на снежанка

Кедровите ядки в кулинарията

 

Pin It

Рулото Стефани го заобичах в детството си. Едва ли има всъщност българин, който да не обуча руло Стефани. И да има, по-скоро е изключение 🙂

Има различни рецепти за рулото, основно се различават по това как се овкусява каймата. Аз лично добавям лук, нарязан на ситно, но ако предпочитате може да го избегнете. Също така има вариации и в подправките, които се слагат в каймата. Възможностите са много – черен пипер, магданоз, кимион, кориандър, чубрица, червен пипер…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бутер кошнички с моцарела и кайма

Пълнени патладжани със зеленчуци и кайма

Ето една по-интересна и различна рецепта за телешко варено. Истината е, че я научих от Деан! Той е опитвал телешкото варено с туршия в детството си и му е допаднало. Първия път, когато приготвих телешкото варено той ми сподели за тази рецепта и аз само потрих с ръце и ето го и резултатът!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Крехко телешко в уок с моркови и лук

Минестроне кон стеле (Minestrone con stelle)

Пакери с телешки жулиени

Мексиканска яхния

Pin It