prediastie_s_tikvichki_gabi_i_marokanski_kus_kus

Напоследък приготвих няколко рецепти, които бяха без месо и други. Не, вегетарианец и още по-малко веган не съм станала, но то време-навреме разнообразявам менюто у дома. Всъщност разнообразието в кухнята (и не само в кухнята) правят живота шарен. аз съм на мнение, че всеки трябва да яде това, обича или поне смята, че е правилно. Не ми харесва обаче, когато някой ми налага какво да ям или по-скоро (по-често ми се случва) какво да не ям. Вярвам, че трябва да уважаваме разнообразието!

Венцислава ми показа салата, която е приготвяла със сурови тиквички. Истината е, че аз не съм ги опитвала сурови.  Идеята ми да ги обработя съвсем леко топлинно дойде от рецептата от ролца с тиквички. Реших да не ги пържа. Казват, че най-голямото количество витамини е в кората – вие преценете дали да белите тиквичките или – не. Предимството на арабския кус кус пред другите сродни е, че се приготвя за броени минути. Аз го приготвям и със супи, салати и основни ястия.

Pin It
salata_s_patladjani

Идеята за тази салата ми дойде от ноеото меню на веригата заведения Mr. Pizza. Изглеждаше приятно на снимката, още по-добре беше, когато ни я донесоха на масата и вкусът й ми допадна. Името й беше нещо испанско. Само името всъщност.

Аз използвах овче сирене вместо краве за по-богат вкус и ето какво се получи:

salata_s_patladjani2

Pin It
midi_yahnia

Миди яхния е една от рецептите, които приготвих специално за участието на блога мерудия.бг в кулинарната рубрика на вестник „Всичко за семейството“. Освен рецептата с миди, в броя от 23 август 2012 на вестника, можете да намерите и идея за средиземноморски обяд – за десерт пана кота със смокини и предястие – една от най-предпочитаните летни супи – гаспачо. Вярвам, че се получи интересна статия – говорихме си много за кулинария, техники за приготвяне на храната, за екпериментирането в кухнята.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ризото с миди

Супа с миди и царевица

Миди на фурна с чеснов сос

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

hlyab_s_brokoli

Домашно приготвеният хляб придава една много задушевна и уютна атмосфера във всеки дом. Такава каквато нашите баби успешно са постигали, защо не опитате и вие? Не е толкова трудно. Веднъж щом се научите да правите базисно тесто, после ще е лесно и ще можете да експериментирате – да прибавяте маслини, царевица, зеленчуци, подправки, да заменяте бялото брашно с пшенично, ръжено, царевично… Хлябовете ще се получават разнообразни, атрактивни, апетитни. Аз лично ги предпочитам поднесени със сминдух – една прекрасна подправка, която в различните райони я наричат по различен начин – шарена сол или мерудия (откъдето между другото идва и името на блога ми, но за това друг път)!

Месенето на тесто ще ви разтовари от стреса през деня, ще ви зареди положително. Много психотерапевти съветват клиентите си да готвят по-често. Няма депресирани готвачи, а за тези, които месят съм абсолютно сигурна! И не забравяйте най-важното – кухнята може да бъде и място за забавления!

Pin It
supa_sas_sirena_i_brokoli

Ключовият момент при приготвянето на супата е само един и той всъщност е преди да я подготвите – а именно – да подберете хубави броколи. Те трябва да не са пожълтели или „цъфнали“, да не им пада цветът. Сигурно ви се е случвало да вземете набързо от магазина една глава броколи, увити в стреч фолио (на няколко пласта) и когато ги отворите в къщи да се окаже, че са леко посивели със сипещи се цветове.

Най-добре огледайте броколите предварително докато ги купувате. Все по-често по пазарите продават такива, които не са увити във фолио, а ги складират в едни стиропорни кутии, пълни с лед.

Ако не сте сигурни все пак цената си остава критерий, макар че и там 100 % гаранция няма.

Да се върна на рецептата за супата с броколи и сирена – приготвя се изключително бързо и макар на пръв поглед да е изключително лека, комбинацията от сирена, мляко и сметана засища.

 

Pin It

Все повече зеленина има по пазарите. Отдавна всъщност има коприва, но от гръцката, нашата излезе наскоро.

От деца вярвам и на вас са казвали -„Яж коприва, много е полезна, съдържа желязо!“. И това е самата истина. Много хора я използват за чай и подценяват кашите, супите и апетайзерите с коприва.

По тази причина искам да ви дам една идея за рецепта за пролетно предястие с коприва. Можете да използвате рецептата с коприва, както за апетайзър, така и като гарнитура към основното ястие.

 

Галет е дума, която се използва най-често във френската кухня, описваща плоски, кръгли хлябове. Рецептите за сладък галет може да ви напомни за американските пайове.

Ето една френска детска песничка за галета:

J’aime la galette  – Обичам галет!
Savez-vous comment ? – Знаеш ки как?
Quand elle est bien faite – Когато е направен добре
Avec du beurre dedans – С масло вътре!
Tralalala lalala lal

Тази песничка описва прекрасно какъв трябва да бъде галетът – с много масло.

Ето и още една рецепта за галет – този път със сушени плодове.

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ако все пак сте почитател на патладжаните пробвайте следните рецепти:

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Леща с патладжан по сръбски

Патладжан със сирене и нар

Патладжанени медальони с кайма и ементал

Патладжани с домати на фурна