За този десерт използвам био меласата на Rapunzel, която е остатъчен био продукт при производството на захар от захарно цвекло или захарна тръстика. Използвам меласа принципно за овкусяване и по-точно за подслаждане на редица сладкиши. Тя е супер полезна и в комбинация с орехите, чията и кивито, този десерт си е една истинска бомба от полезни вещества.

Основната съставка обаче тук е млечният десерт с ванилия на Хармоника. Всъщност можете да пробвате за тази рецепта и млечният десерт с бъз – също ще се получи добре вярвам.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Леден веган десерт със сини сливи

Летен десерт със смокини и шоколадов чипс

Pin It

Традиционната грузинска супа Харчо е много обичана от грузинците. Тя намира широка употреба в арменската кулинария и Кавказките кухни, които имат общ вкус. За нейното приготвяне не са необходими специални кулинарни умения. Необходими са три компонента, които не трябва да се заменят: говеждо месо, ядли и специален грузински сливов сос Ткемали. И не на последно място традиционната грузинска смес от подправки хмели-сунели. Без нея няма да се получи характерния грузински вкус и аромат на супата Харчо. След приготвяне на супата отнемаме тенджерата от котлона. Ако държим до край на грузинската традиция завиваме с кърпа тенджерата както е с капака и изчакваме 20-30 минути. Така ще се насладим на хармонията от неповторимия вкус и чудесен аромат на супата Харчо. Може да не е най-точната рецепта за класическата грузинска супа Харчо, но пък е много вкусна.

Някои казват, че в супата се слагат лешници, но аз лично използвах нарязани орехи и се получи много добре.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешка супа с коприва

Пикантна супа с бира и бекон

Супа с кайма и зеленчуци

Мнозина наричат комбус – ядене, което се приготвя най-често от лапад или друга зеленина и червени чушки. Аз обаче имам един познат, чиято майка приготвя този разкошен десерт с тиква и дренки и го нарича също комбус. Не знам дали тиквата с дренки (и евентуално сушени плодове) е правилно да се нарича комбус, но със сигурност знам, че е изключително вкусно 🙂

И така! Не се хващайте за името, ами се хващайте с варенето на тиквата 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Крем супа от тиква

Печена тиква с мед и орехи

Пълнена тиква със сушени плодове и локум

Pin It

Хладилникът ни никога не остава без сирене! И аз, и Деан обожаваме качественото сирене независимо какъв тип е – българско саламурено, камамбер, рокфор, грюер, рикота…

В случая с рецептата за хапките със сирене и ябълка използвах едно от най-добрите български крави сирена – Хармоника. Сладостта на ябълката се комбинира успешно с ядковия вкус на орехите и млечния на сиренето.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Солени трюфели със сирене

Картофена супа с козе сирене Меее

Патладжан със сирене и нар

 

 

Pin It
shokoladov_sladkish_s_parchenza_shokolad

Горчивият вкус на тъмния шоколад в комбинацията с този на кафето е умело балансиран в рецептата за този шоколадов сладкиш. Шоколадово-кафявият цвят на сладкиша с шоколад го прави още по-изкушаващ.

На пръв поглед сладкишът прилича на американските браунита и можем да кажем, че има прилика със сладкишите тип брауни, макар те да се приготвят по различен начин. Има един начин да видите дали това е вашият сладкиш – като го приготвите!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
lozovi_sarmi_s_kafe_Jordani

Съвсем случайно попаднах на алтернативна рецепта за лозови сарми. В рецептата за сарми с лозов лист освен традиционния ориз има също кафе и стафиди! Любопитното е, че рецептата е от доста стар български журнал. Публикувам я без да правя каквито и да е промени и интерпретации по нея.

Смятам за важно обаче да уточним, че лозовите листа трябва да бъдат предварително бланширани. Също така в рецептата се използват предварително накиснати стафиди. Ако сте забравили предварително да накисните стафидите, можете да ги добавите към плънката „сухи“ и вместо 300 мл вода, да добавите една идея повече (например 50-60 мл повече).

Вижте още:

Постни лозови сарми по арменски със стафиди и канела

Марината за пържоли с кафе и фъстъци

Картофи на фурна с кафе и кленов сироп

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Ябълки има целогодишно и за това няма сезон за този сладкиш с ябълки. Освен ароматът на ябълките, в този пудинг с ябълки ще усетите нежен цитрусов аромат на мандарина. Мандарините в рецептата могат да бъдат заменени с портокали.

Традиционно ябълките се съчетават много успешно с канела, индийско орехче и въобще всички подправки, които използваме по Коледа. Аз реших да изляза от тази рамка и за ябълковия пудинг използвах бурбонска ванилова захар. Тази бурбонска ванилова захар се прави от истинска бурбонска орхидея и има много приятен аромат. Можете да използвате ваниловата захар в рецептите си за всякакви видове пудинги, торти, сладкиши, кремове, сладоледени напитки.

Вижте още:

Кокосов тапиока крем с печени дюли

Леден веган десерт със сини сливи

Пана кота със смокини

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
zelena_salata_s_citrusi_i_cherven_luk

През последните години можем да си намерим зелена салата по всяко едно време от годината. Аз лично след като я измия я накисвам за около 15 минути в студена вода. Казват, че така се премахват голяма част от химиите и вредните вещества в салатата. Кой знае дали е така, но аз го правя. После накъсвам салата на парченца и я суша в центрофугата за салата, която си купих преди време.

Ето още идеи за рецепти със зелена салата:

Зелена салата с пъдпъдъчи яйца и сушени домати

Зелена салата с рукола, мариновани сушени домати, орехи

Зелена салата със синьо сирене и ябълка

Букет от салати със запечено козе сирене

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
palnena_tikva_sas_susheni_plodove

Ето още едно от ястията за Коледа, които майка ми беше приготвила. Много вкусно и засищащо. За жалост ликьора не ни позволи да си хапнем пълнената тиква за Бъдни вечер, макар да беше готова.

Богатството на вкусове и аромати в пълнежа на тиквата е превъзходно – от една страна всички сушени плодове; ликьора, ванилията и разбира се една от най-коледните подправки – канелата.

Ето още рецепти с тиква:

Тиквеник

Крем супа от тиква

Печена тиква с мед и орехи

А виждали ли сте какви декорации могат да се правят от тиква

Ако ви допада блога, харесайте фен страницата ни – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
tikvenik_s_gotovi_kori

Няма нищо по-прекрасно от домашно разточените кори за баница / тиквеник, но отнемат страшно много време. Затова ви предлагам тази рецепта за тиквеник с купени, готови кори.

Рецептата за тази баница с тиква всъщност е на майка ми и е това е едно от традиционните ястия, която тя слага на масата за Бъдни вечер.

Продуктите са за тава с диаметър 40 см.

А опитвали ли сте някога кори за баница Хармоника?

Не забравяйте да харесате фен страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Крем от тиква със стафиди и крем сирене

Печена тиква с мед и орехи

Пълнена тиква със сушени плодове и локум

Pin It