Преди Великден е добре да затегнем коланите, за да можем максимално да се насладим на агнешкото за Великден. За това ви предлагам тази салата с айсберг и пилешко, чиито дресинг напомня за дресинга на салата Цезър. В дресинга на нашата салата с пиле има аншоа, зехтин, оцет, няколко ореха, пресен магданоз и сос уорчестър. Всички съставки се слагат в чопър и се смилат добре.

Пилешкото месо можете да го изпечете предварително, а можете директно да го свалите от тигана и да го добавите към салатата. И двата варианта са подходящи. На мен лично и студените пилешки гърди в салата ми допадат. Единственото по-специфично, което правя е, че след като сваля пилешкото месо от грил-тигана го овалвам в ситно нарязан магданоз и малко зехтин. Така пилешките гърди запазват своята сочност.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Салата с печено пиле

Зелена салата с риба тон и царевица

Зелена салата с цитруси и червен лук

Зелена салата със запечено сирене халуми

Pin It

Както съм казвала и преди, заешкото си е едно от специфичните за обработка меса в кулинарията. Рецепти за заешко има изключително много, важно е да съобразите заешкото дали е от див заек или домашен. В случая предлаганата рецепта е за домашен заек в гювеч. Всъщност заешкото в гювеч става изключително крехко и не се получи сухо. С една дума уникална рецепта за заешко!

Важно е да сложите гювеча със заека в студена фурна; ако сте я загряли предварително рискувате да се пръсне гювечът със заешкото.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

pukani_ljuti_chushki

Лютите чушлета винаги са присъствали на масата ми от дете. Баща ми ги обожава – сурови, печени, пукани, пържени… всякакви. Предлагам ви една рецепта за пукани чушлета с чесън. По желание можете да добавите повече или по-малко оцет. Аз лично предпочитам пуканите люти чушлета само с магданоз, без копър, но вие ги направете както предпочитате 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Лимецът е една от суперхраните и за радост добива все по-голяма популярност у нас. Наред с редицата полезни вещиства, на които е богат, лимецът е лесносмилаема храна и е подходящ за хора с непоносимост към глутен.

Предлагам ви една рецепта за пълнени камби, в плънката на която освен ориз се използва и лимец.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пълнени камби с боб

Печени чушки с чесън

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Pin It

Едно от любимите ми ястия от детството! Пълнени чушки! В Шумен му казват пълнен пипер, но дали е чушки, пипер, пиперки… няма да влизам в този спор. Ясно е така или иначе за каква вкусотия става въпрос.

У нас винаги пълнените чушки са се поднасяли с кисело мляко (подобно на мусаката, дроб сърмата). Вие поднесете чушките както предпочитате.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пиперена манджа с пиле

Пиперена манджичка с домати

Пълнени камби с боб

Печени чушки с чесън

Пикантна паста с пилешко и червена чушка

Pin It
Recepta_za_susamki

Спомняте ли си онези хрупкавите, карамелени сусамки от детството? Когато нашите ми купеха сусамка, отхапвах парченце още докато бяхме в магазина (нещо, което не беше масово по онова време). Има сусамки, които се правят с мед, има и рецепти за сусамки, в които захарта се карамелизира. Аз ще ви покажа втората рецепта за сусамки.

За да станат хрупкави, се добавя малко оцет, сол, както и малко олио. След като сместа е готова, трябва да я изсипете върху равна повърхност (на плот, или тавичка(, покрита с хартия за печене. За да я изравните отгоре е най-добре да използвате шпатула, намазана с олио. Така няма сместа за сусамките да ви залепва по шпатулата.

Единствено трябва да намерите сусам и 20 минути, за да приготвите тази рецепта. Ако все още се чудите как се правят сусамки у дома, прочетете по-долу!

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Пилешкото месо, особено по-сухото се комбинира много добре в рецептите с бекон. Парти бутчетата, увити в бекон и запечени добре са сравнително бърза вечеря. Парти бутчетата в бекон можете да ги предложите като предястие или като акомпанимент на футболния мач. Мъжете ще се влюбят в пилешкото с бекон, което се съчетава прекрасно с халба изстудена бира.

Ех, макар да не съм мъж ми се догледа футбол!

Ето още няколко идеи за рецепти с пилешко месо и с наденички, които може да ви допаднат:

Пилешки крилца със соев сос

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Наденички с картофи и домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
iaiza_po_panagyurski

Яйца по панагюрски е едно от най-емблематичните български ястия без месо. Яйца по панагюрски се приготвят бързо, ключовото е при варенето яйцата да не станат на пихтия. За целта е необходимо водата да не е завряла, а просто да бъде гореща и яйцата да се пускат от ниско.

Някои предлагат яйцата да се чупят едно по едно, като се слагат в черпак, който се потапя в подсолената вода. После се вадят с решетъчна лъжица.

Ако имате много яйца и се чудите какво да приготвите с тях, ето няколко идеи за рецепти с яйца:

Бързо пилешко с кисело мляко и яйца

Бъркани яйца със саздърма

Вурстчета със зелени чушки и яйца на тиган

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
svinski_shnizel_s_kartofi

Класическият шницел се приготвя от начукано на тънко телешко месо. Аз съм приготвяла шницели от кълцано месо (кайма) с картофи, които макар да са далеч от виенските стават много вкусни.

Аз панирах шницелите в яйце, брашно и галета с доста сухи подправки, но вместо телешко използвах свинско месо. И приготвих шницели от свинско месо 🙂

Смятам, че добре се получава, ако свинското месо е от котлет. Помолете още в месарницата да ви го нарежат на тънко като за шницели. Но колкото и да е тънко месото трябва все пак да го покриете с домакинско фолио и да го начукате с чук за месо. Накрая месото като е начукано се правят леки разрези по протежение на котлета и краищата леко се режат. Това се прави с цел котлетът да не се свие.

 

Pin It
pecheni_chushki_s_chesan

Печените чушки с чесън са една от най-любимите традиционни български салати. Винаги съм свързвала печените чушки с късната есен и зимата. Тази конкретна рецепта е подходяща за постите и за вегетарианците. Най-добре все пак я хапвайте вечер, заради обилното количество чесън.

Всеки би казал, че най-добрата комбинация към салатата от печени чушки е ракията. Факт! Ако обаче не си падате по силно алкохолната напитка, можете да я съчетаете с вино. Още повече, че сега по време на коледните пости е разрешено да се пие вино, за разлика от ракия.

Винените експерти казват, че храните с богати аромати на чесън и лук се съчетават изключително трудно с вино. Моите впечатления са обаче, че розетата, като едни компромисни вина са добра компания към чесновите ястия. И това не е случайно!

Френският „Прованс“ е нарицателно за добро и качествено розе. А както може би знаете в провансалската кухня се използват големи количества чесън. Така французите са намерили начин да съчетават подлучените ястия, без да се отказват от провансалско вино. Провансалските розета са вина, които се съчетават с редица храни, лесно съвместими са. Ако се чудите дали дадено вино ще се комбинира добре с дадена храна, за да не направите грешка, изборът на розе е добър компромисен вариант. Почти сигурно розе ще се съчетае с вашето ястие.

У нас също има все по-добри розета, които сте опитали, ако сте ходили на Дивино.  Сред най-добрите български розета са:

Next 20 Years Rose 2011 на Домейн Бойар

Enira Rose 2011 на Беса Валей

Santa Sara Rose 2011 на Санта Сара

и ако искате да опитате вино с изключително добро съотношение качество/цена (около 8 лева), пробвайте розето на Едоардо Миролио Soli Rose 2011

И така – розе и салата с чесън може да се окаже вашата комбинация! Пробвайте!

Pin It