busecca_shkembe_po_milanski

По нашите земи като се каже шкембе първата асоциация е шкембе чорба. Има обаче и доста алтернативни начини за приготвяне на рецептата за шкембе и бих искала да ви покажа един такъв. Рецептата е за Trippa alla milanese (трипа ала миланезе) или както още италианците наричат това ястие – бусека (busecca).

Шкембето по милански е едно от най-типичните ястия за Ломбардия (един от най-развитите италиански региони. Ето на тази карта от Wikipedia, можете да видите къде се намира Ломбардия.

Макар да са незадоволени във всяко едно отношения, включително и кулинарно, жителите на Милано (главният град на област Ломбардия) обожават шкембе. Традицията и рецептата за шкембе по миланки (бусека) са останали още от старите животновъди и земеделци, които са приготвяли шкембе дори за Бъдни Вечер.

Вижте още рецепти за:

Шкембе чорба

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Както навярно сте забелязали пастата ми е слабост във всичките и разновидности –  спагети, талиателе, пене, фарфале, лазаня, букатини.

За пръв път в блога ще ви представя една рецепта с пене ригате. Пене ригате са този вид паста – цилиндрична, скосена в двата края като моливчета. По-специфичното обаче е, че имат по протежението си вдлъбнати линии (от итал. rige), от където идва и „ригате“. Паста тип ригате е изключително подходяща за по-воднисти сосове, тъй като сосът може да проникне в тези вдлъбнати пространства.

По-кремообразните и по-гъсти сосове са изключително подходящи за паста, която не е ригате – напр. спагети, талиателе, класическото пене (без rige).

В моя случай можех да използвам и паста от типа на спагетите, тъй като сосът не беше от най редките, но пак се получи изключително вкусно. Пастата не стана нито суха, а точно както трябваше.

Ха, щях да забравя! Каквато и рецепта с паста да подготвяте не забравяйте – пастата трябва да бъде „ал денте“ – да не бъде разварена, а да оставя леко по зъба (от итал. al dente). Общо взето, за да я приготвите по тази начин трябва да я оставяте да ври около минута по-малко, отколкото пише на опаковката. Разбира се, най-сигурният начин е да я опитате.

Рецептата за пене ригате с гъби и бекон можете да я намерите отдолу: