Обожавам паста, а любимият сос на Деан е доматеният. И реших да го зарадвам с фусили с доматен сос с кюфтенца. Удобното е, че кюфтенцата можете да ги приготвите от предния ден например и само да сварите пастата и да приготвите доматите. Още по-лесно ще е, ако използвате готов доматен сос за паста.

За тази рецепта за паста с кюфтенца съм използвала телешка кайма от Вашата месарница. която е директно овкусена. Единственото, което направих е с мокри ръце да оформя малки кюфтенца, които изпържих. Дори не съм добавяла яйце, просто бях внимателна при пърженето и каймата не се разпадна. Но за всеки случай можете да добавите малко яйце в каймата, ако решите…

Ако искате да бъде пастата по-пикантна сложете малко лют червен пипер или щипка каенски пипер, например.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Ето още няколко идеи за паста с доматен сос:

Паста с шкембе и доматен сос

Паста с морски дарове

Пикантна паста с пилешко и червена чушка

Преди Великден е добре да затегнем коланите, за да можем максимално да се насладим на агнешкото за Великден. За това ви предлагам тази салата с айсберг и пилешко, чиито дресинг напомня за дресинга на салата Цезър. В дресинга на нашата салата с пиле има аншоа, зехтин, оцет, няколко ореха, пресен магданоз и сос уорчестър. Всички съставки се слагат в чопър и се смилат добре.

Пилешкото месо можете да го изпечете предварително, а можете директно да го свалите от тигана и да го добавите към салатата. И двата варианта са подходящи. На мен лично и студените пилешки гърди в салата ми допадат. Единственото по-специфично, което правя е, че след като сваля пилешкото месо от грил-тигана го овалвам в ситно нарязан магданоз и малко зехтин. Така пилешките гърди запазват своята сочност.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Салата с печено пиле

Зелена салата с риба тон и царевица

Зелена салата с цитруси и червен лук

Зелена салата със запечено сирене халуми

Pin It

Обичам пресни равиоли и хубавото е, че вече могат да се намерят на все повече места у нас. Разбира се, има също и замразени, както и „сухи“, но на мен любима ми е прясната паста.

Всъщност равиолите са вид паста, която прилича на „пакетче“ вътре пълно с нещо (рикота, спанак, месо, риба). Предимството на равиолите е, че те имат вътре плънка и единственото, което се изисква от нас, за да ги приготвим е да ги сварим и да добавим сос. В зависимост от плънката на равиолите, можете да изберете сос. Аз купих равиоли със сушени домати, рикота и подправки и за това сметнах, че един сметанов сос би им дошъл много добре. И какво е италианска рецепта за паста без пармезан? 🙂 Разбира се, сложих пармезан както в соса, така и поръсих отгоре.

Вижте как правилно да сварите пастата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ньоки с извара и спанак

Паста с пилешко и сметана

Паста с риба тон на фурна

Канелони с пиле и броколи

Pin It

Панираните свински каренца са ми любими. Приготвят се бързо и винаги предизвикват „уау“ ефект. Ключово важно обаче, за да ви се получат свинските карета е месото да бъде крехко. Това означава, че или трябва да го окрехкотите добре (с окрехкотител за месо или със специална сол, която би направила месото по-крехко). Аз обаче залагам на свинско контрафиле, което традиционно си е по-крехко и се получава без излишни химии и процедури 🙂

Свинското контрафиле за тази рецепта за свински карета с пармезанова коричка трябва да не е нито много тънко (за да не стане сухо), нито много дебело (за да може да се изпече добре). Оптимално дебелината на свинските карета трябва да е около 1,2 – 1,5 см. Можете като купите свинското месо да го осолите и начукате леко – по този начин то ще изтънее.

С гарнитурата може да експериментирате – може да приготвите задушени картофи с копър и чесън или бланширани зеленчуци. Като цяло е добре да избегнете от пържените гарнитури, за да не стане вечерята ви прекалено тежка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Роле от свински плешка

Свинско контрафиле в сос от синьо сирене

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Свински котлети със сос уорчестър

 

 

Pin It
penne_s_bogat_domaten_sos_na_furna

Има два деликантни момента при приготвянето на пастата – варенето на пастата и соса за пастата. За варенето на пастата и за тенджерата за спагети и за друг вид паста, която е добре да използвате вече съм писала. Ето линка.

Имам и няколко идеи за сосове за паста:

Червено песто

Сос с риба тон

Сос с извара и спанак

Сос трюфели и сметана

Карбонара

Доматен сос с наденица

Доматен сос с босилек

Аматричана

Паста с миди

Паста с магданозено песто

Днес ще ви покажа и още един, който е доста богат и е на доматена основа. А след като сварим пастата и приготвим соса, ще ги смесим, ще поръсим добре с пармезан и ще метнем да се запекат на фурна.

Pin It

Макар на италиански „parmigiana“ да означава „от Парма“, италианското ястие произхожда от южна Италия. Най-често пармиджана се прави с патладжани, но аз ще ви покажа и как можете да го направите от тиквички. Приготвя се както посна пармиджана, така може да се добави пилешко или друг вид месо. Традиционно отгоре се запича с италианско сирене – било то моцарела или пармезан.

Деан, който е най-месоядният човек на света, след като опита пармиджаната каза, че това е най-вкусното посно ястие, което някога е опитвал! Прекрасно основно ястие (или предястие) за края на лятото. Насладете му се!

Вижте още:

Италианско предястие с песто от тиквички, прошуто крудо и моцарела

Крем супа от тиквички

Пилешко с тиквички на фурна полято с чеснов сос

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

farfale_s_pesto_roso

Сицилианско песто, червено песто или песто росо е гъста паста приготвена най-често от сушени домати, зехтин, твърдо сирене (пекорино, пармезан), кедрови ядки (или орехи), магданоз, босилек, сол. Подправките могат да варират, но това са обикновено базисните продукти. Хубавото е, че може да се съхранява до няколко седмици в хладилник, в добре затворен буркан, стига пестото да е покрито с един слой зехтин. По същия начин можете да съхранявате и зеленото песто (маганозеното песто) и да го слагате както на паста, така и върху салати, меса.

Тук и тук можете да прочетете няколко съвета как да сварите пастата по най-правилния и добър начин.

От рецептата излизат 2 порции паста и допълнително червено песто, което можете да използвате за друго.

Pin It
brokoli_s_pile_i_brokoli

Преди около месец ходихме на гости на бабата на моя приятел и обещах на братовчед му, който има изявено отношение към хубавата храна, да му изпратя рецепта за канелони. Като се прибрахме му писах да направи канелони със зеленини и кайма тъй като ни предстоеше пътуване и нямах време за нова рецепта 🙂

Е, Дани, това е специално твоята рецепта, както си я поръча – искам рецепта за канелони и вътре да има сметана.

От разговора ни с Даниел, сега се сещам да подсетя и вас – има 2 вида най-общо казано канелони – при едните е необходимо самата паста да се свари за 2-3 минути във вряла вода. При другите (какъвто използвах аз) не е необходима предварителна обработка. За най-добри резултати следвайте указанията на опаковката.

 

Pin It
salata_kapreze

Нямам претенции да разбирам от футбол, макар  навярно да се интересувам една идея повече от повечето жени. Знам обаче, че Италия са ми фаворит за финала. Гледах мача с Германия в петък и освен, че имам пристрастия към Ботуша, адзурите с играта си ми станаха още по-симпатични.

По тази причина изразявам подкрепата си към тях и цветово в кухнята. Ще приготвя една салата капрезе в цветовете на италианския флаг.

За целта ще започнем с една рецепта за песто дженовезе (или т.нар. босилково песто), което можете да го замените и с магданозено песто. Аз лично предпочитам босилковото песто по-рядко и за това преди да го сложа върху салатата го разреждам с малко зехтин, но ако вие го предпочитате по гъсто, използвайте по-малко зехтин за рецептата за песто дженовезе. Ето как се прави босилково песто: