Обожавам паста, а любимият сос на Деан е доматеният. И реших да го зарадвам с фусили с доматен сос с кюфтенца. Удобното е, че кюфтенцата можете да ги приготвите от предния ден например и само да сварите пастата и да приготвите доматите. Още по-лесно ще е, ако използвате готов доматен сос за паста.

За тази рецепта за паста с кюфтенца съм използвала телешка кайма от Вашата месарница. която е директно овкусена. Единственото, което направих е с мокри ръце да оформя малки кюфтенца, които изпържих. Дори не съм добавяла яйце, просто бях внимателна при пърженето и каймата не се разпадна. Но за всеки случай можете да добавите малко яйце в каймата, ако решите…

Ако искате да бъде пастата по-пикантна сложете малко лют червен пипер или щипка каенски пипер, например.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Ето още няколко идеи за паста с доматен сос:

Паста с шкембе и доматен сос

Паста с морски дарове

Пикантна паста с пилешко и червена чушка

Ето още едно мое предложение от блога на Белла – салата с паста, майонеза и бекон.

Харесва ми комбинацията от паста, бекон, царевица и краставица, защото има от всичко – свежест, месце, нещо хрупкаво… А майонезата обединява в едно всичките съставки в салатата и й дава завършеност. И така – слагайте пастата да се вари и да се захващаме! Рецепта за салата с паста и майонеза!

Ако искате да наблегнете на вкуса на пастата и именно пастата да бъде акцентът в салатата – сложете 300 грама суха паста. В противен случай, ако желаете майонезеният вкус да бъде преобладаващ – заложете на по-малко паста (около 200 грама). Аз лично предпочитам първият вариант!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи за салати с паста и майонеза:

Бърза салата с макарони и краставица

 

 

В България най-често асоциираме приготвянето на шкембе с шкембе чорбата. Италианците обаче приготвят шкембето по удивително апетитни начини, един от които е паста с шкембе и доматен сос. Можете да поднесете пастата с шкембе като основно ястие или както италианците правят – можете да сипете една по-малка порция преди основното ястие.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи как да приготвим шкембе:

Шкембе по милански

Шкембе с гъби в гювеч

Шкембе с език на фурна

Шкембе чорба със зеленчуци

 

 

Италианската кухня е моят най-голям извор за вдъхновение. За мнозина Италия е пица, паста, Венеция и колизеума, но за мен не е така. Италия за мен е бижуто на Европа, Италия е емоция, Италия е страст. Пуснете си някоя италианска песен, която да ви отнесе на бреговете на Амалфи за миг и да се отправяме към кухнята!

Време е за ароматна паста с наденички! В случая аз не можах да намеря мънички наденички, които да са за 2 хапки, затова използвах кърначетата, които произвеждат във Вашата месарница и ги нарязах на миниатюрни наденички.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Спагети с наденица

Шишчета от наденица със зеленчуци

Кафява леща с наденица

Наденички и картофи с домати

Пресни картофи с парченца наденица на фурна

 

 

Ето и една рецепта за паста с пилешко и сметана, която приготвих специално за приятелите от артлексикон, но ще публикувам и в кулинарния блог merudia.bg.

Най-общо казано рецептата си е класика, макар да търпи редица вариации. Ето и моят бърз вариант за паста с пиле и сметана.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пиле с кисели краставички в сметанов сос

Спагети с пиле, гъби и кафе в сметанов сос

Пилешко със сирена в сметанов сос

Pin It
Pikantna_pasta_s_pileshko_i_chervena_chushka

Ако обичате червена паста (накратко казано с доматен сос), мисля че тази рецепта ще ви допадне. Аз приготвям рецептата пилешко месо от бутче. Купувам обезкостено месо – или две по-малки парчета или едно голямо, когато приготвям 2 порции от тази паста.

Пикантният вкус в рецептата идва от кайенския пипер, който използвам често напоследък. В повечето рецепти, където преди използват лютив червен пипер, или лют пипер в зехтин или друга пикантна подправка, напоследък прибавям от кайенския пипер. Внимавайте с количествата, защото е доста лют. Тъй като няколко читатели на блога вече ме питаха къде намирам кайенски пипер, бързам да кажа, че последно купих от магазин Бахарат на ул. Цар Иван Асен 9, (входът е откъм Виктор Юго).

Съвети как правилно да сварите пастата можете да намерите тук и тук.

Вижте още:

Сос за паста – домати с босилек

Спагети с наденица

Спагети с пиле, гъби и кафе в сметанов сос

Спагети със свинско рагу и чери домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
pasta_s_amarant_i_nahut_na_furna_s_domaten_sos

За първи път в кухнята ми влиза паста от амарант и нахут. Нямах очаквания, не знаех колко по-различна ще бъде тя от обикновената паста и за това реших да заложа на класически доматен сос. Оказа се, че вкусът на амаранта в пастата не е натрапчив. Когато използвате паста от амарант, в рецептите можете да използвате и други видове сос, но ако усещате аромата и вкуса за първи път, според мен заложете на доматения сос. Нахутът за много домакини у нас е по-познатата съставка, в сравнение с амаранта.

Амарантът е изключително полезен за сезона – на първо място се препоръчва за хора, които постят или се възстановяват след пост; подходящ е също за спортуващи и хора, които очакват дете.

Вижте още:

Съвети за варене на паста

Яхния от нахут

Сос за паста – домати с босилек

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
паста с гауда

Преди време бях опитала лингуини с масло и пармезан и бяха приготвени чудесно. Очарована останах и от факта, че не ги пробвах в Италия, а в ресторант у нас – Colline Toscane в Хотел Кемпински в София. Поднесоха прясната паста на масата и сервитьорът обърка лингуините с масло и прясно настърган пармезан.

Бях чувала легенди за лингуините, които се сервират в този ресторант и реших да ги опитам макар на пръв поглед да не ми звучеше вълнуващо. Паста, масло и пармезан – скучно, а? Оказа се обаче, че качественият пармезан и хубавото, истинско масло си партнират прекрасно с паста.

Това ми даде повод да опитам да приготвя в къщи паста с масло и полутвърдо сирене. Избрах високо маслено холандско сирене (също толкова маслено като пармезана) – гауда. Сиренето гауда е подобно по цвят на кашкавала – жълтеникаво. Има добра еластичност и умерена плътност.

В сравнение с твърдите сирена, гаудата има по-висока влажност, сухото му вещество е 45-60 %. Аз лично в тази рецепта за паста с гауда не сложих допълнително сол, защото солта в сиренето ми беше достатъчно. Най-добре е да опитате малко парче гауда преди да започнете да готвите и да прецените дали ви е достатъчно солено. Допълнителни подправки не съм добавяла, тъй като ароматът на сиренето ми беше достатъчно богат.

За сиренето, което използвах е ясно – холандска гауда. Тя се съчетава изключително успешно с бяло вино – най-добре с шардонета, отлежавали в дъб.

По отношение на маслото, използвайте висококачествено, истинско масло, без растителни мазнин.

Пастата! Попаднах съвсем случайно на много интересна паста. По-точно казано формата на пастата беше интересна и реших да я купя. Реално можете да подготвите тази рецепта за паста с гауда с почти всякакъв вид паста.

Pin It
penne_s_bogat_domaten_sos_na_furna

Има два деликантни момента при приготвянето на пастата – варенето на пастата и соса за пастата. За варенето на пастата и за тенджерата за спагети и за друг вид паста, която е добре да използвате вече съм писала. Ето линка.

Имам и няколко идеи за сосове за паста:

Червено песто

Сос с риба тон

Сос с извара и спанак

Сос трюфели и сметана

Карбонара

Доматен сос с наденица

Доматен сос с босилек

Аматричана

Паста с миди

Паста с магданозено песто

Днес ще ви покажа и още един, който е доста богат и е на доматена основа. А след като сварим пастата и приготвим соса, ще ги смесим, ще поръсим добре с пармезан и ще метнем да се запекат на фурна.

Pin It
minestrone_con_stelle

Минестронето е гъста зеленчукова супа, която приготвят италианците. Това, което различава рецептата за минестроне от останалите зеленчукови супи по света е, че в Италия прибавят паста или (по-рядко) ориз в супата.

Изключително популярна е както през лятото, така и през зимата, когато на Ботуша имат нужда от повече витамини и топлина през студентите дни.

В моята рецепта за минестроне използвах паста с формата на миниатюрни звездички (stelle). Вие използвайте всякаква дребна паста, която имате под ръка.

Може да промените състава на зеленчуците в рецептата за минестроне и да подберете различни според сезона. Само трябва да спазвате правилото – колкото повече, толкова повече. Разнообразието от зеленчуци ще направи минестронето ви още по-богато на вкусове, цветове и аромати.

Pin It