Пуешките бутчета трябва да се „готвят“ по-дълго време отколкото пилешките. По тази причина аз предварително леко ги посвърявам в подсолена вода и след това практически можете да приготвите всяка рецепта с пилешки бутчета и да ги замените с пуешките.

Така приготвих и пуешките бутчета с гъби и праз – като предварително ги сварих леко и след това в един плик за печене ги запекох заедно със зарзавата.
Вижте още идеи за рецепти за пуешки бутчета:

Пуешки бутчета с гъби

Пуешки пържоли с размачкани картофи на фурна

Пуешки бутчета целогодишно можете да си купите в София от магазини Вашата месарница. Vashata_mesarnica

Щом четете това, означава, че имате страст за готвене или поне търсите нещо интересно и вкусно за хапване. Има рецепти, които са по-сложни за изпълнение, отнемат повече време, необходими са повече техники и продукти и въпреки всичко резултатът не винаги е отличен. Много често мечтаното ястие не се получава от първия път и в допълнение на това като се обърнете на мивката виждате купища съдове – тенджери, загорели тави, тигани със сос и какво ли още не… Дори и ястието да не е перфектно обаче можете да го замаскирате с някой трик. Но едно е сигурно – не искате гостите ви и любимите хора, които сте поканили да виждат купчината мръсни съдове.

Сега Fairy Platinum ви позволява да пробвате колкото рецепти пожелаете, защото със своето 3X действие срещу упоритите мазнини: бързо измиване, дълготрайна пяна и накисващ ефект, измива всички мръсни съдове, които остават след кулинарното ви постижение!

Ще ви предложа и една рецепта на Иван Звездев, която оставя трудно почистващи се съдове, но резултатът от приготвеното ще очарова и най-претенциозното небце. Така че доверете се на Fairy Platinum и да запретваме ръкави!

Но първо няколко допълнителни съвета от Иван Звездев:

„Като професионален майстор-готвач често пъти ми се случва да оставям купчини с мръсни съдове в кухнята. Когато готвя не обичам да се ограничавам в продуктите, които използвам. Затова имам нужда от надежден помощник и добра техника при почистването на съдовете след готвене. Ето няколко практични идеи, които може да следвате в кухнята:

•             След като приключите с готвенето, накиснете съдовете с топла вода – така помагате на упоритите мазнини да се измият по-лесно

•             Добавете почистващ препарат Fairy и разтъркайте за повече пяна

•             Използвайте тел при наистина упоритите петна

Със своето бързо измиване, дълготрайна пяна и накисващ ефект, Fairy е най-добрият помощник в кухнята!“

 

Дойде и времето на свежите зеленчуци, но ако не искате да се отказвате от месцето ви предлагам една вкусна рецепта за редено с кайма. Месото, което ползвате можете да бъде свинско, телешко или смес. Аз лично в случая съм използвала овкусена смес кайма от Вашата месарница. Вътре е с ароматни подправки, чубрица, лук…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Млечното телешко се приготвя много по-бързо, отколкото класическото телешко месо. В тази рецепта аз използвах ноазети от млечно теле и се получиха изключително приятни. Ако използвате друга част от млечното теле ще получите сходен резултат, но със сигурност ще ви трябва повече време за топлинна обработка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с млечно телешко:

Мариновано млечно телешко на фурна

Млечно телешко с грахово пюре

Ребра от млечно телешко на фурна

 

 

Христос Воскресе! Бъдете живи, здрави и продължавайте да обичате добрата храна! Какъв по-хубав повод от днешния празник – Великден да приготвим една по-засукана рецепта за агнешко. Всъщност рецептата въобще не е толкова засукана колкото изглежда. Ключовото е е обезкостяването на агнешкото гръбче. Можете да помолите месарите да направят това вместо вас (аз както знаете пазарувам месо от Вашата месарница и там винаги разфасоват месото както пожелая). Или вие, или във месарницата ви трябва да окрехкотите месото с окрехкотител.

В случая обезкостеният агнешки гръб изглежда така:

agneshk-grabche

И така… след като имате обезкостено агнешко гръбче следва приготвянето на плънката. Можете да приготвите плънка със спанак, коприва, лапад, зелен лук, топено сирене, сирене Филаделфия, кедрови ядки, орехи, дробено – въобще каквото обичате. Аз лично обаче за агнешкото роле направих плънка със спанак, гъби, чесън и пресен лук.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешка яхния (от агнешки врат)

Агнешки кебап

Печено агнешко в тесто

Pin It

Ако се чудите как да приготвите пуешко месо и по-точно пуешки бутчета, ето една сравнително лесна рецепта за пуешки бутчета на фурна. Аз лично предпочетох да премахна костта на бутчето и да го напълня с гъбената плънка. По този начин смятам, че пуешкото месо се овкусява много по-добре, отколкото, ако изпечем пуешките бутчета и отстрани в тавичката се задушат гъбите.

За да обезкостите лесно пуешкото бутче използвайте остър, къс нож и първо разрежете цялото бутче по дължина, като с острието се движите по продължение на костта. Правете къси движения с ножа. Конкретно при обезкостяването на пуешките бутчета ще са ви необходими остри домакински ножици или друг инструмент, с който да отрежете жилите.

За съжаление не във всяка месарница се продава пуешко месо, но в месарници Вашата месарница винаги има. Нещо повече – вече Вашата месарница предлага и доставка на месо по домовете – разгледайте сайта им и вижте какво предлагат. В месарницата можете да помолите да обезкостят пуешките бутчета вместо вас.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пуешки хапки на грил тиган

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със соев сос с гарнитура

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

 

Pin It
palneno_pileshko_butche_s_chorizo

Преди няколко седмици бях на обяд в Клуба на архитекта и опитах пилешко с чоризо. Вкусът ми ми допадна особено много – леко пиперливия вкус на испанския колбас чоризо и изчистения вкус на пилешкото се съчетават разкошно.

Пълненото бутче с чоризо в Клуба на архитекта беше поднесено със запечени картофи. Вие можете да сервирате пилешкото с любимата ви гарнитура. Аз заложих на зелена салата.

pileshko_s_chorizo

Ако се чудите как се пълни пилешко бутче… Това всъщност е изключително лесно. Първо трябва да отлепите кожата на бутчето на пилето без да я отделяте от самото месо. Ако отлепянето на места е по-трудно, помогнете си с остър нож, като внимавайте да не пробиете кожата.

Otlepvane_na_koja_na_pile

Трябва да можете спокойно да вкарвате пръстите си под кожата на пилето. Именно там се слагат част от подправките (сол, черен пипер) и чоризото.

palnene_na_butche

Ако не намерите чоризо или не ви допада вкуса му, можете да замените испанския колбас с бекон, пеперони (много подобен колбас на чоризото), бански старец.

Вижте още:

Пилешки бутчета с бекон

Пилешко със спанак

Пилешки бутчета със сомак

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
palneni_kaliforniiski_chushki_s-iaize

Харесвам калифорнийските чушки по две причини. Първата е, че са с прекрасни цветове – наситено жълти, от коледно до оранжево – червени и прекрасно зелени. 🙂 Другата причина е, че са големи и мога да ги срежа на две и да ги пълня с разнообразни плънки. Има място дори и да чукна едно яйце.

kaliforniiski_chushki

Можете да намерите калифорнисйки чушки в големите супер маркети, аз лично тези ги купих от Пикадили. Предлагат се целогодишно.

Ако искате все пак да заложите на българските чушки, изпробвайте рецептата за пълнени камби с боб.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

mlechna_supa_s_gabi

Обичате ли гъбена чорба? Ако обичате гъби в ястията, тази супа с гъби и мляко ще ви хареса. В рецептата за гъбената супа използвам различни видове гъби – консервирани гъби (гъбен микс на De Rit), сушена манатарка и пресни печурки.

Комбинацията от различните гъби придава изключително богат аромат и вкус на млечната супа с гъби. Ако сушената манатарка не е смляна, можете да я попарите в малко вода, да я нарежете на малки парченца и да я добавите към супата. Ако искате можете да замените пресните печурки с гъба кладница, например.

Вижте още:

Гъбен микс De Rit с гъби намеко

Вегетарианско предястие с тиквички, гъби и марокански кус-кус

Гъби с кестени и праз

Гъби с чесън

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
shkembe_s_gabi_v_gyuvech

Последните месеци се пристрастих към готвенето в гювеч. Реших и вместо да приготвям класическа шкембе чорба да заложа на рецепта за шкембе в гювеч. Опитах по подобен начин подготвено шкембе близо до Пловдив преди около месец. Отгоре обаче шкембето беше запечено с кашкавал и на мен лично ми дойде малко тежко.

Там шкембето беше запечено в индивидуални малко гювечета, но аз за вкъщи реших да го сготвя в големия гювеч и всеки да си сипе по колкото желае. Всъщност не знам дали се получи всеки по колкото желае или по колкото има, защото шкембето след като се свари не излиза кой знае колко много.

Не всички обичат шкембе, но за тези, които го харесват могат да видят и другите рецепти за шкембе:

Шкембе с боб по милански 

Шкембе чорба с кисело мляко

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It