И преди съм приготвяла нахут – любимата ми рецепта е агнешко с нахут в тажин. Сполучлива се получи и яхнията с нахут, но предвид това, че вкъщи всички сме месолюбиви реших да приготвя пиле с нахут на фурна този път. За да си спестя време – използвах нахут от консерва, но разбира се вие можете да си приготвите пилето със сух нахут например. Разликата е, че предварително трябва да го сварите до готовност и след това спокойно можете да следвате рецептата по-долу…

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със соев сос с гарнитура

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

Напоследък сигурно сте забелязали намалих публикуването на рецепти, но то е временно. Жива съм, здрава съм и всичко е наред. Просто пътувахме доста дълго с Деан и след това започнахме огромен ремонт на новия ни апартамент. И така приоритетите ми съвсем за кратко се изместиха в друга посока. Но подчертавам  – за кратко. Имам много да наваксвам с рецептите. Следващите, които публикувам ще са сигурно по-бързички за приготвяне предвид още по-забързаното ми ежедневие в момента. Започвам с първата такава – пилешко с броколи в плик.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още идеи за бързи рецепти:

Бързо пилешко с кисело мляко и яйца

Люти пилешки късчета с домати и лук

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Пиле с кисели краставички в сметанов сос

Пилешки бутчета в бекон

 

pileshko-s-chat-masala

Докато бяхме в Дубай посетихме пазара им за подправки и си накупих десетки подправки, основно за арабска и индийска кухня. Там основно заложихме на няколко ресторанта, които предлагаха главно индийски ястия и ливанския ястия. Аз отдавна бях влюбена в индийската кухня с нейните масали, а сега и Деан беше обсебен от нея. И познайте като се прибрахме от Дубай дали едно от първите неща, които сготвих дали не беше именно индийско ястия – пилешко с чат масала 🙂

Всъщност и преди съм приготвяла пиле с чат масала, но истината е, че различните масали имат всеки път различен вкус. На практика всяко индийско семейство си има своя рецепта за масала (микс от различни подправки). Дори обаче когато подправките са известни, във всяка рецепта се слага различно количество (например в една масала има повече кимион и кориандър) и това променя вкуса на самата смес и респективно на ястието.

За това ястие от пилешко с чат масала можете да използвате на практика всяка една част от пилето, аз лично заложих на бутчетата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Даал Тадка

Белен боб с индийски подправки

Ресторант Тадж Махал в София

 

Pin It

Соевият сос е една от подходящите подправки за редица ястия. Соевият сос може да замени редица подправки и след като мариновате месо в соев сос, това да е напълно достатъчно за добрия вкус на ястието. Соевият сос Kikoman е особено подходящ за сосове за месо, салати, предястия.

В тази рецепта със соев сос съм използвала японски соев сос Kikoman, който не съдържа никакви изкуствени аромати, карамел или „химии“. Той е качествен, естествено ферментирал.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

Пълнени пилешки филета от бутче със синьо сирене

Пълнено пилешко бутче с чоризо

Салата с китайско зеле, риба тон и соев сос kikkoman

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Pin It
palneno_pileshko_butche_s_chorizo

Преди няколко седмици бях на обяд в Клуба на архитекта и опитах пилешко с чоризо. Вкусът ми ми допадна особено много – леко пиперливия вкус на испанския колбас чоризо и изчистения вкус на пилешкото се съчетават разкошно.

Пълненото бутче с чоризо в Клуба на архитекта беше поднесено със запечени картофи. Вие можете да сервирате пилешкото с любимата ви гарнитура. Аз заложих на зелена салата.

pileshko_s_chorizo

Ако се чудите как се пълни пилешко бутче… Това всъщност е изключително лесно. Първо трябва да отлепите кожата на бутчето на пилето без да я отделяте от самото месо. Ако отлепянето на места е по-трудно, помогнете си с остър нож, като внимавайте да не пробиете кожата.

Otlepvane_na_koja_na_pile

Трябва да можете спокойно да вкарвате пръстите си под кожата на пилето. Именно там се слагат част от подправките (сол, черен пипер) и чоризото.

palnene_na_butche

Ако не намерите чоризо или не ви допада вкуса му, можете да замените испанския колбас с бекон, пеперони (много подобен колбас на чоризото), бански старец.

Вижте още:

Пилешки бутчета с бекон

Пилешко със спанак

Пилешки бутчета със сомак

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Пилешкото месо, особено по-сухото се комбинира много добре в рецептите с бекон. Парти бутчетата, увити в бекон и запечени добре са сравнително бърза вечеря. Парти бутчетата в бекон можете да ги предложите като предястие или като акомпанимент на футболния мач. Мъжете ще се влюбят в пилешкото с бекон, което се съчетава прекрасно с халба изстудена бира.

Ех, макар да не съм мъж ми се догледа футбол!

Ето още няколко идеи за рецепти с пилешко месо и с наденички, които може да ви допаднат:

Пилешки крилца със соев сос

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Наденички с картофи и домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
pileshko_sas_sirena_v_smetanov_sos

Пилешкото в сметанов сос се приготвя много бързо. Необходимо за тази рецепта е пилешкото месо да е сварено предварително. Аз лично имах много натоварен ден и от предната вечер си сварих пилешкото месо. Предварително го бях направила на порции, но можете да използвате само бутчета, например.

Макар да използвам по-често заквасена сметана, този път използвах течна сметана за готвене. Купих опаковка от 1/2 литър и за две порции използвах 1 чаена чаша. Ако искате сосът да стане по-рядък, сложете повече. Консистенцията на соса ви зависи и от сирената, които използвате. Аз сложих малко синьо сирене, холандско сирене едам и кашкавал. Вие можете да сложите ваши любими сирена.

Ето още едно предложение за пилешко в сметанов сос с кисели краставички, както и една идея за спагети с пиле, сметанов сос и кафе. Преди време приготвих и кюфтета със сос от синьо сирене и се получиха изключително сполучливи.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
Pileshko_sas_spanak

Харесвам тази рецепта за пилешко, защото за приготвянето й не ми се налага да прекарвам часове в кухнята. Оставям пилешкото да се пече във фурната и 10 минути преди да е готово, приготвям спанака.

Сега като се замислих нямам много рецепти с пресен спанак и ще ви призная причината – не обичам да мия спанак. Голяма играчка е. Но пък резултатът винаги е прекрасен. Последно приготвих телешко на тиган със задушен спанак.

За да не се отказвам и да изхвърлям спанака тотално от менюто, понякога използвам замразен спанак. Ето няколко идеи за рецепти със замразен спанак:

Свинско с ориз и замразен спанак

Супа с кисело мляко и замразен спанак

Калмари със замразен спанак

Паста с извара и замразен спанак

Банички със замразен спанак

 

Pin It
piperena_manja_s_pile

Толкова апетитно изглеждат чушките на пазара, че се изкуших да приготвя тази рецепта за манджичка с чушки (само чушки, домати и пилешко месо). Комбинирах червени и зелени чушки за по-богат вкус на ястието. Ако използвате само червени, ще има по-сладникъв вкус. Но пак ще се получи. И само със зелен пипер. И само с червен пипер. Сложих и малко пресен лук, но ако нямате – заменете го със стар лук или праз. Подправките са класически – магданоз, щипка чубрица и щипка риган. При доматите пак имате избор – използвайте пресни домати или ако вече не са толкова добри, заменете ги с консервирани. Аз използвах един пресен домат и малко консервирани чери доматчета. Те направиха още по-ароматна манджата с чушки и пиле.

Pin It

Ливан е често наричан „Швейцария“ на Близкия Изток. Не случайно и ливанската кухня е изключително изискана, разнообразна, примамлива. Чела съм и за шеф-готвачи ходят на кулинарни курсове и обучения в арабската държава точно по тази причина – интересната кухня.

Аз ще ви предложа една изключително достъпна ливанска рецепта с пиле. Единственото специфично тук е арабската подправка сомак, която можете да си купите от някой от арабските магазинчета около женския пазар, ако живеете в София.

Ако сте любител на близко-източната кухня, опитайте още табуле, лаваш – хлеб, който освен в Армения се похапва и в Близкия Изток и хумус.