Pileshki_krilza_sas_soev_sos_i_pecheni_kartofi

Писах ви преди време за соевия сос и колко полезен всъщност може да бъде той. За тази рецепта аз използвам естествено ферментирал японски соев сос Kikkoman. В повечето добри японски ресторанти, в които предлагат суши и други японски ястия използват точно този соев сос. Цената му е по-висока, на това е заради високото му качество, което можете да различите по аромата и цвета му.

Имам и познати, които слагат соев сос почти на всички и го използват вместо сол – т.е. в рецептите, в които добавят соев сос не слагат сол. Така направих и аз с тези пилешки крилца – предварително ги мариновах в няколко с.л. соев сос, с малко черен пипер и после ги изпекох в плик за печене.

А печените картофи са си универсална гарнитура. Измивам ги добре с четка, като не беля кората им. А, да! Използвам стари картофи, а не пресни. Пека ги директно върху решетката във фурната. Стават божествени! Като ги извадя и охладя една идея само ги сцепвам леко с пръсти и ги поръсвам със сол или масло. Приятно е как маслото (може да е овкусено маслото с чесън, например) се разтапя в горещия картоф. Или всеки може да им добави подправки, каквито обича, не е задължително да е масло.

Друга идея за комбинация на картофи и пилешки крилца можете да намерите тук. Те са по-пикантни, заради чили соса.  Ако ви допада идеята за люти пилешки крилца, пробвайте и рецептата за пикантни пилешки крилца с кока кола.

Pin It

Европейското по футбол свърши, макар моят фаворит да не спечели, аз приготвих салата за футболния отбор на Италия. Иначе любимите ми рецепти за мачове бяха люти пилешки крилца с Кола, пилешки сърца по селски и въобще всички, които се приготвят бързо, без дълго суетене пред печката – мяташ, вадиш, ядеш!

 

Тази рецепта я видях в Щатите, където комбинацията пилешки крилца, бира и боулинг си е класика. Може би най-популярната рецепта за целта е „пилешки крилца бъфало“, но и рецептата, която ви предлагам е пикантна, макар не толкова, колкото „бъфало“-то.