kascheta_pileshko_meso_s_luk_v_domaten_sos

Това предястие с пилешко е прекрасно начало за вашата вечеря с приятели. Ако пилешкото месо е сварено и накъсано предварително ще са ви необходими не повече от 15 минути да приготвите останалото. Можете да сварите пилето от предния ден и да го съхранявате в хладилник.

За летния вариант на тази рецепта с пиле, може да използвате пресни домати, но сега зимата аз слагам консервирани домати, които са предварително обелени. Ако случайно са цели – махам ципите им. Въобще не е трудно!

Подправката за домати, която е станала класика си е босилекът. Може също да добавите малко чубрица, магданоз и шарен пипер.

Ето още няколко предложения за пиле, което се комбинира с домати:

Пиперена манджа с пиле

Пиле със сомак и белени домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
sempla_pileshka_supa

Една приятелка ми заостри вниманието, че до сега не съм публикувала рецепта за пилешка супа в мерудия.бг. И като се замислих, наистина е така – напоследък се запалих по крем супите, после експериментирах със супа от царевица и съвсем забравих за традиционната пилешка супа.

Нарекох я семпла пилешка супа, защото продуктите в нея са малко на брой, Иначе казано в пилешката супичка сложих, разбира се – пилешко месо и после лук, картоф, доматено пюре, начупени спагетини (защото нямах фиде) и подправки. По желание можете да добавите още морков, зелена или червена чушка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

Pin It
пиле с майонеза и картофи

Пиле с картофи си е класика и ако имате гости-традиционалисти по отношение на храната е добре да се придържате точно към този род рецепти. Без да излизате от традиционната рамка, можете да добавите малко гъби печурки и едно пакетче майонеза, което да сложите към бульона от пилето. Ще видите колко по-богат вкус на ястието ще даде майонезата. Все пак не прекалявайте с използването на майонеза във вашите рецепти, а я използвайте умерено, за да не станат ястията ви тежки и мазни.

Т.е. пилешкото месо се сварява леко и една ч.ч. от бульона се разбива с майонезата. Сосът се излива върху картофите с гъби и отгоре се нарежда пилешкото месо. Покрива се с фолио и се пече в предварително нагряна фурна.

Вижте още:

Пилешки крилца с печени картофи и соев сос

Пилешки крилца с картофи и чили сос в плик

Пиле с кисели краставички в сметанов сос

Харесайте страницата на кулинарния блог merudia.bg във Facebook

Pin It
chervena_lesta_i_pecheno_pile_sas_zaatar

Влюбих се в червената леща докато учих в Англия и по-точно в начина, по който приготвят даал тадка в индийските ресторанти там. Обожавам я не само в индийски ястия, а всякак. Има подправки, които като че ли са създадени за червена леща – куркума, кимион, кориандър, лют червен пипер, къри, синапено семе.

Реших обаче този път да оставя индийската кухня на страна и да намигна на Близкия Изток, като включа една подправка типична за арабската кухня – заатар.

Това което направих е – опекох пилето на фурна, като предварително го „масажирах“ със зехтин и заатар. През това време сварих червената леща с подходящите подправки и накрая сложих и малко ситно настърган магданоз.

От рецептата можете да приготвите 2 порции.

Pin It
mini_fritati_s_pileshko_i_cherven_bob

Фритата е вид италианско ястие с яйца, подобно на омлет, макар доста преувеличено. Произхожда от италианското friggere, което означава пържа. Ако сте опитвали испанската тортия де пататас, навярно с рецептата за фритата ще откриете доста сходни черти. Делия Смит в книгата Italian Food От 1954 година описва фритатата като „италианска версия на отворен омлет“.

Аз реших обаче да оставя картофите от испанската тортия на страна и да приготвя фритатата, която разпределих във формички за мъфини с червен боб и пилешко месо. Реално можете да заместите пилешкото месо с всякакъв вид месо, аз горещо ви препоръчвам комбинацията с наденица.

podarazi_ot_palachinki_sas_solena_planka

Признавам, че идеята за рецепта за палачинки с пилешко-доматена плънка не е моя, а на Деан. Той приготвя пълнежа за палачинките за втори път, но първи пропуснах да направя снимки. Единственото, с което се включвам аз е аранжирането на самите палачинки.

Ако не ви се върти тигана да правите палачинки, ето как можете да си направите няколко виртуални – тук.

Pin It

Пукна пролетта и се опитвате да влезете в старите си пролетни поли, нали? Апетитните зимни гозби са си оказали влияние.

Ако искате да продължите да хапвате вкусно без да натоварвате стомаха си и да трупате килца – гответе тиквички.

Тиквичките са изключително ниско калорични, подобно на краставицата съдържат около 95% вода.

Предлагам ви една нискокалорична рецепта за пиле с тиквички на фурна с чеснов сос.

Ако сосът ви се вижда тежък или пък ще имате угризения след като го хапнете, по-добре полейте тиквичките само със сос от кисело мляко, пасиран чесън и копър. Също ще се получи вкусно!

 

Ето, че сме в преходния сезон между зимата и пролетта и по пазарите няма кой знае какъв избор от зеленчуци. И да има те са обикновено безвкусни и „гумени“. Морковите и белучката обаче се оказаха моето спасение.

Ето как ги комбинирах в тази рецепта за пилешко със соеви кълнове и карамелизирана белучка.

Вижте още рецепти с пилешко месо:

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Паста с пилешко и сметана

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със соев сос с гарнитура

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

Пилешки гърди в доматен сос

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg