zimen_mish_mash

Летните рецепти и ястията с много и разнообразни зеленчуци са в миналото. Затъжихте ли се вече за тях? Ето една рецепта, с която ще можете да върнете лятното в кухнята и в чиниите на любимите хора или как да направим миш маш праз зимата.

За целта ще използвам продуктите, от които правим миш маш през латото, само че консервирани. Така вместо пресни домати ще използвам консервирани и чушките няма да са набрани от градината, ами домашно консервирани или купени готови в буркани. Сиренето си е константа – имаме си го всеки сезон. Яйцата никога не са били проблем. Стар лук – също. Аз слагам една средно голяма глава лук на миш-маша. Преди като съм си поръчвала храна за офиса ми носеха миш маш, който беше почти половината само лук. Тогава си помислих, че може би така е правилно, но май, че не е. В крайна сметка всеки да сложи толкова лук, колкото му харесва.

По отношение на подправките за зимния миш маш използвам магданоз, шарен пипер (може само с черен да го замените), червен пипер и щипка чубрица (последното може да го прескочите, ако не обичате, защото традиционно не се слага в миш маш).

Pin It
meksikanska_yahnia

Есен е! И все пак все още има приказно вкусни пресни зеленчуци. Остават броени дни до коледните пости и е идеално време да сготвите нещо с месо (в случая с телешка кайма). Ще си кажете, че яхнията е скучно и банално ястие, но тази пикантна яхния, с мексикански нотки (боб, царевица) ще погали небцето ви. Яхниите са едно от първото нещо, което младите „готвачи“ у нас се научават да правят. Експериментирайте на воля с мексиканските подправки и тези, които не са мексикански, но се използват широко в мексиканската кухня – чили, кимион, канела, риган. Чилито може да бъде както на прах, така и да използвате натрошено (със или без семки). Ако е можете да намерите истинско, мексиканско чили, турският лют червен пипер във зехтин би свършил прекрасна работа. Аз него го използвам смело в подправянето на българска шкембе чорба, индийските рецепти и въобще навсякъде, където искам да подлуюя ястието. А кимионът рядко го използвам на зърна, макар да го купувам така (да не е смлян). Предпочитам да го купувам на зърна и да си го меля у дома. Така ароматът се запалзва и реално знаеш какво слагаш в ястието.

Pin It
nadenichki_s_kartofi_s_domati_na_furna

Това е просто една идея как да приготвите максимално бързо вечеря, няма нищо уникално в рецептата. Просто след като веднъж приготвих картофи с домати на фурна, вкусът им ми допадна и така реших да комбинирам готовите наденички с картофи на фурна.

Единственото, което трябва да направите е да „метенете“ наденичките на оребрения тиган. Картофите с домати на фурна отнемат малко повечко време. Ето как се приготвят:

Pin It
minestrone_con_stelle

Минестронето е гъста зеленчукова супа, която приготвят италианците. Това, което различава рецептата за минестроне от останалите зеленчукови супи по света е, че в Италия прибавят паста или (по-рядко) ориз в супата.

Изключително популярна е както през лятото, така и през зимата, когато на Ботуша имат нужда от повече витамини и топлина през студентите дни.

В моята рецепта за минестроне използвах паста с формата на миниатюрни звездички (stelle). Вие използвайте всякаква дребна паста, която имате под ръка.

Може да промените състава на зеленчуците в рецептата за минестроне и да подберете различни според сезона. Само трябва да спазвате правилото – колкото повече, толкова повече. Разнообразието от зеленчуци ще направи минестронето ви още по-богато на вкусове, цветове и аромати.

Pin It
tabule_s_marokanski_kus_kus

Табуле най-често се приготвя в арабската кухня. Може да се сервира както като салата, така и като гарнитура към меса, особено агнешко.

Табулето е изключително богато на витамини и в този смисъл идеално се бори с пролетната умора. Основната му съставка е магданоза, така че можете да го приготвяте както през пролетта, така и през останалите сезони. Вече пресен магданоз има целогодишно.

По-различното в тази рецепта е това, че вместо булгур, използвах марокански кус-кус. Този мароканският кус-кус всъщност е много по-различен от онзи кус-кус, който навярно помните от детството си – със захар, сирене…

как да купя криптовалута

Мароканският кус-кус се приготвя като пшениченият грис се смесва с брашно и чрез триене се натрошава на дребни гранули. Кус -кусът се приготвя в специален съд на пара, но с успех можете да приготвите мароканската вкусотия, ако просто го залеете с вряла вода и го захлупите. Една част марокански кус-кус се залива с 2 части гореща вода. Отнема не повече от 10 минути и е готов.

Pin It