kroketi_s_file_ot_tilapiq

Напоследък съм на морско-рибна вълна в кухнята. Приготвих калмари в доматен сос, скариди с узо, паста с морски дарове, паста с риба тон на фурна, рибена чорба със сьомга и какво ли още не! В много от тези рецепти можете да усетите гръцкото влияние в кухната, но аз ви съветвам да адаптирате всяка рецепта според вашия вкус, да експериментирате.

Реших и в рецептата за крокети да има рибна нотка и за целта избрах филе от талапия – вид бяла риба, която широко се развъжда по целия сват, но като че ли не е толкова популчрна у нас. Изключително полезна е заради ниското си съдържание мазнини. На пазарчето до нас попаднах на интересен вид картофи – продавачката ги нарече „Пикасо“ и ако се загледате наистина изглеждат като рисувани с четка! Допадна ми идеята да готвя с произведение на Пикасо :), макар да си давах сметка, че след като ги сваря, обеля и размачкам нищо нямаше да остане от интересните цветове. но в крайна сметка човек трябва да изпитва удоволствие докато готви, да опитва различни продукти и аз реших да опитам картофите „Пикасо“.

За да „запечатам“ крокетите използвах Maggi – Малки тайни – фикс за хрупкави хапки пиле пикант. Този фикс го имах като подарък към един от предните броеве на списание Меню. Реших, че барбекю соса към фикса не е изключително подходящ, за това приготвих импровизиран сос към крокетите – 3 с.л. майонеза, 3 с.л. кисело мляко, 1 с.л. кетчуп, сол, черен пипер – бърка и готово 🙂

Pin It
piperena_mandjichka_s_domati

Тази рецепта я приготвих преди 2-3 седмици, но все не идваше ред до нея в блога. Нямах търпение да идва слънчевото, топло лято. Погледнех ли през прозореца събота сутрин и навън е облачно и мрачно, целият ми ентусиазъм за разходки, пазаруване, готвене се изпарява. Едно от задължителните неща, които Деан прави е да провери синоптика, но и от там не ме зарадваха.

Бях си решила, че напук на времето ще приготвя пролетно-лятна манджичка – пържени чушки в доматен сос, пък ако ще и бури и мълнии да бушуват навън.

Взех си списъка за пазаруване и отидох на пазара „Димитър Петков“. Минах от единия до другия край – исках да намеря най-прекрасните, цветни чушки за пролетната ми манджичка. Исках да са шарени, красиви, пресни, свежи. Оказа се, че пълно щастие няма. Имаше изключително пресни чушки, но бяха за пълнене – не ми вършеха работа. Тези, които взех не бяха от най-свежите, за жалост – според продавача било прекалено кално и нямало как да влизат да берат. Дали и в Гърция вали?

Когато се чудите дали чушките са пресни – погледнете дръжките – дали са увехнали, потъмнели, дали са се свили.

Както и да е, аз бях щастлива с богатството на цветове на моите чушки.

shareni_chushki

Минах в буквалния смисъл между капките, влязох в нас и чух силен гръм. Спокойна бях, че съм си в къщи и се отправих към кухнята.

Pin It
podarazi_ot_palachinki_sas_solena_planka

Признавам, че идеята за рецепта за палачинки с пилешко-доматена плънка не е моя, а на Деан. Той приготвя пълнежа за палачинките за втори път, но първи пропуснах да направя снимки. Единственото, с което се включвам аз е аранжирането на самите палачинки.

Ако не ви се върти тигана да правите палачинки, ето как можете да си направите няколко виртуални – тук.

Pin It
patladganeni_medalioni_s_kaima_i_emental

Предпочитам винаги когато е възможно да приготвям рецепти според сезона. Смятам, че пролетните плодове са най-вкусни именно през пролетта и дори да ги намираме и през зимата, вкусът им не е същият.

Аналогично, сега излязоха първите вкусни патладжани и ето една рецепта за медальони от патладжан с кайма и сирене ементал.

 

Pin It
magdanozeno_pesto

Навярно многократно сте чували и опитвали песто дженовезе или онова същото зелено песто, направено от босилек (и не само).

Песто дженовезе може да бъде приготвено в домашни условия, но аз ще ви предложа алтернатива на босилковото песто – а именно една рецепта за магданозено песто. Можете да го използвате както за паста, така и за овкусяване на различни меса, сьомга на фурна, за салата капрезе, поркета с магданозено песто, различни пролетни предястия… и въобще върху всичко, което е по вкуса ви.

Магданозеното песто можете да съхранявате в малки бурканчета в хладилник със седмици и да използвате когато се пресетите.

Pin It