Италианците много често залагат на комбинацията на спанак и рикота. Опитайте обаче и българската алтернатива на рикотата в комбинация със спанак и ще останете приятно изненадани. Именно плънката на лазанята, която ви предлагам е точно със спанак и качествена българска кашкавалена извара Хармоника. За по-богат вкус на плънката за лазанята със спанак и извара се добавя зеленчуков бульон, зелени подправки и настърган кашкавал. Допълнително при печенето лазанята със спанак се поръсва с още кашкавал.

Ако искате лазанята да стане още по-сочна можете да сложите и сос бешамал над всяка кора лазаня, но в случая аз пропуснах бешамела.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ньоки с извара и спанак

Пълнени калмари с ориз и спанак

Спанак с камут и зеленчуци

Спанак със сметана

Тиквичките са особено актуални през лятото, но дори и по това време на годината могат да се намерят. Крем супата от тиквички се приготвя бързо и лесно и по тази причина я предпочитам вечер, когато не съм имала време да приготвя нищо за хапване и трябва да измисля нещо без време. Макар някои да готвят тиквичките без да ги белят, аз предпочитам да си ги обеля предварително. За задушаването на чесъна (много добър приятел на тиквичките) използвам рапично олио. По желание можете да овкусите супата със ситно нарязан копър, а защо не да добавите и едно парче сирене Хармоника, натрошено вътре в супата от тиквички.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Вегетарианско предястие с тиквички, гъби и марокански кус-кус

Крем супа от тиквички и… ягоди

Пармиджана с тиквички

Pin It

Хладилникът ни никога не остава без сирене! И аз, и Деан обожаваме качественото сирене независимо какъв тип е – българско саламурено, камамбер, рокфор, грюер, рикота…

В случая с рецептата за хапките със сирене и ябълка използвах едно от най-добрите български крави сирена – Хармоника. Сладостта на ябълката се комбинира успешно с ядковия вкус на орехите и млечния на сиренето.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Солени трюфели със сирене

Картофена супа с козе сирене Меее

Патладжан със сирене и нар

 

 

Pin It
prediastie_s_tikvichki_gabi_i_marokanski_kus_kus

Напоследък приготвих няколко рецепти, които бяха без месо и други. Не, вегетарианец и още по-малко веган не съм станала, но то време-навреме разнообразявам менюто у дома. Всъщност разнообразието в кухнята (и не само в кухнята) правят живота шарен. аз съм на мнение, че всеки трябва да яде това, обича или поне смята, че е правилно. Не ми харесва обаче, когато някой ми налага какво да ям или по-скоро (по-често ми се случва) какво да не ям. Вярвам, че трябва да уважаваме разнообразието!

Венцислава ми показа салата, която е приготвяла със сурови тиквички. Истината е, че аз не съм ги опитвала сурови.  Идеята ми да ги обработя съвсем леко топлинно дойде от рецептата от ролца с тиквички. Реших да не ги пържа. Казват, че най-голямото количество витамини е в кората – вие преценете дали да белите тиквичките или – не. Предимството на арабския кус кус пред другите сродни е, че се приготвя за броени минути. Аз го приготвям и със супи, салати и основни ястия.

Pin It