Пуешките крутони са най-любимите крутони вече на Деан. Преди крем супите не му бяха от любимите, защото най-често няма „мръвка“ вътре, но вече пуешките крутони оправят нещата. Приготвят се лесно, като първо пуешките бутчета се сваряват, след, което се нарязват на кубчета и се запържват до златисто в зехтин.

Тиквичките по принцип много успешно се комбинират с картофи и синьо сирене. Пуешкото месо просто е допълнение към цялата тази приказка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още идеи за интересни супи:

Агнешка супа с коприва

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Крем супа от тиквички и… ягоди

Грузинска супа Харчо

За тези, които предпочитат да разнообразят никулденската трапеза с нещо различно, предлагам една интересна алтернатива на пълнения шаран. Тази сьомгова пъстърва е отгледана в Доспат, в близка до естествената и среда, което прави вкуса й лек и приятен дори за хората, които са придирчиви към рибата. За разлика от сьомгата, сьомговата пъстърва е с  по-деликатес вкус.

Финото месо на сьомговата пъстърва и мекият вкус на сметаната, сладостта от стафидите и по-острия вкус на синьото сирене предполагат една успешна и изискана комбинация, достойна за празник.

Сьомгова пъстърва от Доспат можете да намерите в рибни магазини Пуерто Рибко.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Сьомга с босилеково песто и сос тартар

Сьомга с девисил на фурна

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Pin It

Редица хора смятат, че свинското месо изисква много време за да бъде сготвено. Не е такъв обаче случаят със свинското бонфиле и контрафиле. И двете филета са изключително подходящи за бързо запържване в малко мазнина и са готови за хапване. Ако печете по-дълго време свинските филета във фурна например, рискувате месото да стане сухо и не достатъчно сочно.

За това ви предлагам една рецепта за свинско контрафиле, която може да използвате и да приготвите на своите гости. Можете да запържите контра филетата предварително и да ги залеете със соса, а малко преди да дойде време да поднесете основното ястие да запечете ястието за 5-6минути.

Вижте още:

Бон филета с лук на тиган

Бързи спагети с магданозено песто и свинско филе на ленти

Пилешко филе с кестени и картофено пюре

Тарталети за вино с грозде и синьо сирене

Зелена салата с орехи, синьо сирене и ябълка

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
pileshko_sas_sirena_v_smetanov_sos

Пилешкото в сметанов сос се приготвя много бързо. Необходимо за тази рецепта е пилешкото месо да е сварено предварително. Аз лично имах много натоварен ден и от предната вечер си сварих пилешкото месо. Предварително го бях направила на порции, но можете да използвате само бутчета, например.

Макар да използвам по-често заквасена сметана, този път използвах течна сметана за готвене. Купих опаковка от 1/2 литър и за две порции използвах 1 чаена чаша. Ако искате сосът да стане по-рядък, сложете повече. Консистенцията на соса ви зависи и от сирената, които използвате. Аз сложих малко синьо сирене, холандско сирене едам и кашкавал. Вие можете да сложите ваши любими сирена.

Ето още едно предложение за пилешко в сметанов сос с кисели краставички, както и една идея за спагети с пиле, сметанов сос и кафе. Преди време приготвих и кюфтета със сос от синьо сирене и се получиха изключително сполучливи.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
zelena_salata_s_orehi_sinio_sirene_i_yabalka

Пробвах подобна зелена салата в ресторант в центъра на София, в който попаднах случайно – просто нямаше места в този, в който си бяхме наумили да отидем. Но останах приятно изненадана – и от обслужването и от менюто. В тяхната зелена салата имаше червен лук, аз обаче го замених с праз. Ето и моят вариант на рецептата за зелена салата с орехи, синьо сирене, праз и ябълка.

Pin It
tartaleti_za_vino_s_grozde_i_sinio_sirene

Правилно направеното маслено тесто е гаранция, че всяка рецепта за маслен пай, който сте замислили ще се получи. Бил той полуотворен – солен галет с патладжани или сладък галет със сушени плодове; или пък отворен пай тип солена тарта с домати и наденица или миниатюрни тарталети, каквато рецепта ще приготвим сега в блога мерудия. Една от най-успешните ми рецепти за маслено тесто включва 250 грама брашно, 125 грама масло, 1 яйце и 2 щипки сол. Ако правя сладко маслено тесто за някоя тарта с крем и плодове, например, добавям и захар. Хубавото на масленото тесто е, че може да се приготви от предния ден и да се съхранява обвито в домакинско фолио в хладилник. Някои сладкари дори замразяват маслено тесто.

Pin It

На пилешките гърди им трябват само 25-30 минути във фурната и са готови. На пилешките филенца от бутчета – малко повече, но стават даже още по-вкусни, тъй като не стават сухи. Можете да ги напълните както със зеленчуци, така и със сирена. Аз днес се спрях на втория вариант – пълнени пилешки филета от бутчета със синьо сирене.

solen_strudel_s_asperji_presen_grah_i_sirena

Идеята ми за този щрудел беше малко по-различна. Исках да го направя с варена шунка, но бях забравила да добавя шунката в списъка за пазаруване. Аз винаги пазарувам със списък с покупки, между другото. Поне когато излизам на кулинарен шопинг. Обувките, които съм си набелязала, никога не ги забравям да си ги купя 😀

Макар да бях много надъхана, за пръв път правех солен щрудел, настроението ми малко помръкна, когато осъзнах, че ще е постен, а знаех какво е отношението към безместните неща в къщи! Отворих хладилника и извиках на помощ всички сирена в него.

sirena_asperji

Добавих едно яйце и успях да залъжа несядащите на масата без месо у нас.

 

Все повече зеленина има по пазарите. Отдавна всъщност има коприва, но от гръцката, нашата излезе наскоро.

От деца вярвам и на вас са казвали -„Яж коприва, много е полезна, съдържа желязо!“. И това е самата истина. Много хора я използват за чай и подценяват кашите, супите и апетайзерите с коприва.

По тази причина искам да ви дам една идея за рецепта за пролетно предястие с коприва. Можете да използвате рецептата с коприва, както за апетайзър, така и като гарнитура към основното ястие.

 

Комбинацията от круши със сирене не е от днес. Реших да експериментирам и да направя крем супа с круши, но реших да неутрализирам сладкият вкус на крушите и за това добавих един голям картоф. Натроших синьо сирене отгоре и добавих  по един физалис за разнообразие и резултатът беше превъзходен.

В къщи останаха очаровани.