sandvichi_s_yaize_i_sirene

Как се правят сандвичи с яйце и сирене? – това е въпрос, който си задават мнозина начинаещи в кухнята. За много хора тези рецепти за сандвичи са на практика излишни, защото са приготвяли сандвичи многократно. Но аз лично бях провокирана да публикувам тази рецепта как се правят принцеси с яйце и сирене от децата, на които преподавам „Забавно готвене“ във Френския лицей. Именно основно малките и младите читатели имат нужда от подробно описание как се правят сандвичи.

Навярно най-лесният за приготвяне сандвич е този с яйце и сирене.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Милинки с кисело мляко

Кренвиршка с бутер тесто

Бутер кошнички с моцарела и кайма

Сълзици от бутер тесто

 

Pin It
supa_ot_cherveni_chushki_s_kashu_i_sirene

Последният хубав червен пипер е на пазара и е добре да се възползваме от възможността да си изпечем червени чушки за тази ароматна супа с червени чушки. Супата с печен пипер се поднася студена, става бързо и е доста питателна! Какво повече да искаме от една рецепта за супа?

Разбира се, можете да използвате и готови, консервирани печени червени чушки, но вкусът ще е една идея по-различен. Супата съм я овкусила със зехтин с лимон, но ако не разполагате с такъв можете да го замените със зехтин екстра върджин и да капнете няколко капки лимон (по желание). Също така съм добавила сурово кашу в супата от чушки и сирене Хармоника.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Картофена супа с козе сирене Меее

Кашкавалена супа

Крем супа от моркови с куркума

 

Pin It
recepta_za_milinki_s_kiselo_mlyako

Милинките са една от любимите ми закуски! Особено подходящи са за съботна или неделна закуска. Цялата къща започва да ухае на прясно изпечен хляб. Можете да поднесете милинките с айран, кисело мляко и въобше кой с каквото обича.

Имам една много сполучлива рецепта за сливенски милинки, която съм публикувала преди време. Нейното предимство е, че не изисква тестото да втасва няколко пъти, както при тази рецепта за милинки. Но изборът е ваш – дали да изберете рецептата за сливенските милинки или рецептата за милинки с кисело мляко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Питки с топящ се кашкавал

Питки със сушени домати и пармезан

Пита слънце

Пита слънце – II вариант

Pin It

Хладилникът ни никога не остава без сирене! И аз, и Деан обожаваме качественото сирене независимо какъв тип е – българско саламурено, камамбер, рокфор, грюер, рикота…

В случая с рецептата за хапките със сирене и ябълка използвах едно от най-добрите български крави сирена – Хармоника. Сладостта на ябълката се комбинира успешно с ядковия вкус на орехите и млечния на сиренето.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Солени трюфели със сирене

Картофена супа с козе сирене Меее

Патладжан със сирене и нар

 

 

Pin It

Със застудяването на времето все по-често поглеждам към рафта с гювечетата и глинения голям гювеч. В тази връзка приготвих и гювечета, в които добавих всякакви вкусотии – карчначе, варени картофи, доматки, чушки, яйце и какво ли не…

Когато бях малка и майка ми ме възпитаваше да бъда добра домакиня все ми повтаряше да не приготвям гювечета, когато ще имам гости. У нас приготвянето на гювечето беше един вид изчистване на хладилника – иначе казано – всичко, което е останало по малко – сирене, картофи, зеленчуци, салам… всичко се слага в гювече.

Деан обаче толкова много обича гювечета, че често се налага да купувам специално продукти, за да приготвя гювечета.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пилешки сърца по селски в гювече

Шкембе с гъби в гювеч

Свински джолан в гювеч

Pin It

Чушки бюрек са едно от любимите ми ястия от детството. Аз ще ви покажа как винаги са се приготвяли чушките бюрек у нас, като ви дам и няколко идеи как да промените леко рецептата, а вие ще прецените как да приготвите чушките.

Можете да изпечете и да обелите чушките от предния ден. Независимо как ги печете – дали с чушкопек, във фурната, на котлона, после докато ги белите трябва да внимавате да не ги разкъсате, защото вероятността плънката да изпадне докато ги панирате е по-голяма 🙂

По желание в плънката можете да сложите 1-2 с.л. домати (настъргано) или доматено пюре. На мен лично чушките бюрек ми харесват повече, когато в плънката има домати, но това е въпрос на вкус. По същия начин стои въпросът с магданоза в плънката 🙂

Според различните рецепти чушките бюрек се пълнят с различно количество плънка. Аз може би слагам една идея повече плънка от обичайното, като внимавам да не изпадне при панирането.

Вижте още:

Мусака с три цвята чушки

Печени чушки с чесън

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Pin It

В най-горещите дни на годината е добре да похапваме леки храни. Предлагам една рецепта, която освен, че се приготвя сравнително бързо е и доста апетитна – особено подходящи летни пълнени чушки с извара и сирене. На някои може тази рецепта с чушки да ви напомни за чушки бюрек, но разликата е, че при тази ще си спестите както печенето и беленето на чушките, така и след това панирането.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

И така… ключово е да използвате висококачествени извара и сирене – всичко останало е лесно. Аз лично предпочитам кашкавалена извара, когато успея да намеря.

Вижте още:

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Разядка с печени чушки и чесън

Банички – охлювчета с извара и спанак

Ньоки с извара и спанак

 

Pin It
kak_se_pravi_banica_stapka_po_stapka

Перфектната баница е постижима! В този пост може да видите рецепта как да направите баница. Описала съм стъпките подробно, за да може улесня максимално тези, които правят домашна баница за първи път. Така я прави баницата майка ми.

Плънката на баницата: В тази рецепта се използват общо 5 яйца – 1 за плънката и 4 за заливане. По желание може да сложите 2 яйца в плънката и да залеете баницата с 3 яйца или просто да направите баницата с общо 6 яйца. Това е по ваш избор.

Корите за баницата: Може да използвате най-обикновени кори за баница, можете и да използвате ръчно дърпани и точени кори. Необходимото количество е около 400 грама, които ще са достатъчни за една средно голяма кръгла тава за баница. В случая аз съм приготвила баницата в правоъгълна тавичка за еднократна употреба и съм намалила продуктите в рецептата с 1/3, но рецептата, която е описана по-долу е за онези по-големите кръгли тави, в които майките ни и бабите ни в детството приготвяха баниците. Така, че вземете една голяма тава за баница и следвайте рецептата, изписана по-долу 🙂

Вижте още:

Бърза баница по великотърновски с колбас и мерудия

Вита баница с моркови и стафиди

Късмети за новогодишна баница

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

iaiza_po_panagyurski

Яйца по панагюрски е едно от най-емблематичните български ястия без месо. Яйца по панагюрски се приготвят бързо, ключовото е при варенето яйцата да не станат на пихтия. За целта е необходимо водата да не е завряла, а просто да бъде гореща и яйцата да се пускат от ниско.

Някои предлагат яйцата да се чупят едно по едно, като се слагат в черпак, който се потапя в подсолената вода. После се вадят с решетъчна лъжица.

Ако имате много яйца и се чудите какво да приготвите с тях, ето няколко идеи за рецепти с яйца:

Бързо пилешко с кисело мляко и яйца

Бъркани яйца със саздърма

Вурстчета със зелени чушки и яйца на тиган

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
patladjani_s_nar_i_sirene

Патладжанът е един от зеленчуците в кухнята, който се съчетава успешно с редица продукти и това ме кара да експериментирам много с него. Това предястие с патладжан има лек ориенталски привкус, който идва от нара, който се използва широко в египетската кухня. Със сиренето може да се заиграете – патладжан се съчетава добре с повечето сирена – с чедър, с моцарела, с пармезан. Аз бях изпробвала вече тези комбинации и за това реших този път да заложа на българската класика – бяло саламурено сирене.

Може би знаете, но лесната технология по приготвянето на саламурено сирене е една от основните причини то да е толкова разпространено. Преди години всеки, който притежава млекодайни животни е произвеждал сирене. За разлика от редица други млечни продукти, сиренето е лесно смилаемо и доста полезно. Сиренето помага и при лекуване на много болести, а един от малкото му недостатъци е наличието на високи количества сол, които между другото при производството му по нашите ширини няма как да бъде избегнато. В този смисъл не се притеснявайте, когато купите сирене и то е солено – нормално е да е така. Ако сиренето не е солено, означава, че то е натъпкано с различни стабилизатори, които не е ясно какви са. Така, че по-добре да избираме по-солено саламурено сирене.

Доматите и патладжана са си приятели, както знаем от други рецепти и за това добавих и малко доматено пюре.

Ето още идеи за рецепти с патладжан и сирена:

Галет с патладжан и сирена

Салата с патладжан и овче сирене

 

Pin It