orizov_puding_s_kafe

Ако някой ви каже „десерт с ориз“ първата ви асоциация ще бъде най-вероятно – мляко с ориз. Но със съставките на сютляша (така се нарича млякото с ориз в някои краища на България) може да се експериментира много. Точно за тези от вас, които обичат да изпробват нови неща в кухнята е тази рецепта с кафе. Този богат на аромати пудинг с ориз съчетава свежия плодов вкус на портокала, с нежната ванилия и силния аромат на кафето. Десертът с ориз и кафе е изключително лек и нежен. Насладете му се!

Pin It
cheesecake_s_shokoladov_ganash

Чийзкейкът е един от най-популярните десерти, а щом е шоколадов е най-предпочитаният у нас. Има хиляди импровизации на тема рецепта за чийзкейк, но аз ще ви покажа една, която е изключително бърза за приготвяне – без печене. Класическият ганаш идва от Франция и традиционно се приготвя от течна сметана (оставя се да кипне) и към нея се прибавя натурален шоколад и малко ликьор за по-силен силен и богат аромат. В къщи млечният шоколад е на почит пред натуралния, за това ганаша го приготвям 50 на 50 – млечен шоколад и натурален шоколад.

Ако сте любител на шоколада вярвам, че тези постове ще ви допаднат:

Любимият ми течен био шоколад

 Десерт с ягоди и шоколад

Шоколадови къпкейкове

Харесайте страницата ни във фесйбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
frensko_klafuti_s_chereshi

Влизали ли сте в истинска френска сладкарница? Ако не сте – сега ще ви заведа… Когато пристъпите прага и ви лъхва аромата на прясно изпечени десерти, карамел, плодове, шоколад. Вътре звучи нежен шансон и сладкарите без излишна припряност вадят прясно изпечени кроасани и слагат тава с клафути с вишни за 30 минути във вече загряната фурна.

Да, точно клафути ще приготвим днес. Доста емблематичен френски десерт. Рецептата за клафути с череши, коиято ви предлагам (или поне сместа) навярно ще ви напомни за приготвянето на палачинки. И имате право 🙂

Оригиналното клафути се приготвя с черни череши, които забележете!!! са необезкостени. В много френски рецепти препоръчват клафутито да е с вишни. Аз потърсих вчера вишни на пазарчето до нас, за да приготвя клафути с вишни, но нямаше. Вишните са уникален плод – леко киселият им вкус прекрасно се съчетават в различни комбинации, както с тесто, така и сирена, меса и какво ли още не… Жалко, че ги има за толкова кратко – 2-3 седмици и край! Случвало ми се е даже някои лета да отскоча до някъде, да се  отплесна и да пропусна вишните! Вие не го правете! 🙂

Аз обаче реших да използвам плодове според сезона в моята рецепта за клафути.

Приготвих го във формичките ми за мъфини, въпреки, че спокойно можете да го направите и в тава и да го сервирате на триъгълни парчета. Когато съм се ровила да чета различни рецепти за клафути, съм попадала и на такива, в които се десертът се пече на водна баня.

Аз реших да си оптимизирам времето – времето е повече от прекрасно за разходки, в Банкя има Country West Fest 2012, на който се каня да отида; Европейското по футбол започна; волейбол дават; така че метнах клафутито директно във фурната.

Pin It