mini_fritati_s_gauda_carevica_i_spelta

Научих рецептата за фритата от едни приятели испанци, с които живях преди време докато учех. Фритата се приготвяше абсолютно всяка седмица. Беше ми втръснало от фритати и това е причината да не приготвям толкова често фритата.

Тази рецепта за мини фритати е една идея по-различна от всички останали, защото към съставките добавям пълнозърнесто брашно от спелта. Добре е да използвате и сладка царевица, която да не е ГМО. 🙂 Всъщност всичката царевица, която намираме по магазините е сладка, но не всяка е добра. В този смисъл аз използвам тази царевица. Сиренето е гауда, но можете да го замените също с кашкавал, ементал или чедър, например…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Мини фритати с пилешко и червен боб

Къдрави ригатони с гауда и масло

Пикантна супа от царевица с био козе сирене

 

 

Pin It

Може да се сещате, че Петя ми отправи приятелско предизвикателство и един от въпросите, които ми зададе беше свързан с книгите, които чета. Та както стана ясно, една от книгите е “Сестри Палавееви” на Алек Попов. Макар тематиката да е далеч от кулинарията, готвенето и кулинарните рецепти, той казва нещо, което абсолютно подкрепям – „Някои неща не бива да се оставят за после. И шоколадът е едно от тях“.  Това изречение ме накара да захвърля книгата и да се отправя към кухнята. Дойде време за шоколад! Много шоколад!

Ето как, ако обичате шоколадовите сладкиши и изкушение, можете да си направите този особено шоколадов десерт. Продуктите са за 1 торта с размер 18 см (диаметър).

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Десерт с шоколад и крем сирене Филаделфия

Домашен течен шоколад

Шоколадови бонбони с орехи

Лешниково-шоколадов фъдж с ром

 

kak_se_pravi_banica_stapka_po_stapka

Перфектната баница е постижима! В този пост може да видите рецепта как да направите баница. Описала съм стъпките подробно, за да може улесня максимално тези, които правят домашна баница за първи път. Така я прави баницата майка ми.

Плънката на баницата: В тази рецепта се използват общо 5 яйца – 1 за плънката и 4 за заливане. По желание може да сложите 2 яйца в плънката и да залеете баницата с 3 яйца или просто да направите баницата с общо 6 яйца. Това е по ваш избор.

Корите за баницата: Може да използвате най-обикновени кори за баница, можете и да използвате ръчно дърпани и точени кори. Необходимото количество е около 400 грама, които ще са достатъчни за една средно голяма кръгла тава за баница. В случая аз съм приготвила баницата в правоъгълна тавичка за еднократна употреба и съм намалила продуктите в рецептата с 1/3, но рецептата, която е описана по-долу е за онези по-големите кръгли тави, в които майките ни и бабите ни в детството приготвяха баниците. Така, че вземете една голяма тава за баница и следвайте рецептата, изписана по-долу 🙂

Вижте още:

Бърза баница по великотърновски с колбас и мерудия

Вита баница с моркови и стафиди

Късмети за новогодишна баница

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

buhti

Тази рецепта за бухти я знам от мама, а тя – от нейната майка. Няма кой-знае каква философия в приготвянето на бухти, не отнемат много време и са изключително апетитни – както топли, така и като поизстинат.

Pin It
soleni_topcheta_na_baba_zlatka

Рецептата за тези топчета е от прабабата на моя приятел – баба Златка. Най-голямото й предимство е, че се приготвя изключително бързо; с подръчни материали. Единственото, което ви трябва е кисело мляко, брашно, сода за хляб и сол. Можете да сервирате топчетата със сирене, кашкавал, сладко – с каквото обичате.

Pin It
sladki_formichki_koteta

Бумът на сладките у нас е по Коледа – във всичките им разновидности – канелени, джинджър кукис, с ром, с ванилия, в портокалови корички и какво ли още не.

Снощи обаче бяхме на гости на едни приятели, които имат изключително симпатична малко принцеса и майката й иска да дава и дава домашни бисквитки и сладки вместо купени с много „Е“-та и различни неподходящи за малки деца (и не само) съставки вътре. Как да се справите със злоядите деца, особено с тези, които не искат да похапват плодове можете да намерите тук.

Та, аз изнамерих снимките на тези сладки, които не са типично коледни. Мисля, че са атрактивни за деца, особено с формата си – котета.

Тестото за формички за дребни сладки е универсално и може да се използва независимо в какви формички го изрязвате.

 

Pin It