зеленчуци-соев-сос

След печените картофи с пача мас ви предлагам още една лесно приложима в домашни условия гарнитура, която е подходяща както за предястие, така и за вегетарианци. Ето как се приготвят зеленчуци на фурна със соев сос. За рецептата са ви необходими любимите ви сезонни зеленчуци, които да нарежете и да запечете в намаслена тавичка. В случая аз запекох зелени чушки, лук, патладжани и моркови.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Впечатлението ми е, че най-често воденичките ги приготвят в масло или с лук – по селски. Аз ще се постарая обаче да ви покажа, че салата с воденички е нещо прекрасно и няма причина да не я пробвате, ако обичате пилешка карантия. Единствената уговорка е, че воденичките трябва да са добре сварени – можете да използвате тенджера под налягане или просто да им отделите повече време за варене. Воденичките могат да бъдат сварени от предната вечер или няколко часа преди да приготвите същинската салата с воденички. Така или иначе те трябва да са студени за салатата. Аз лично предпочитам пресни пред замразени воденички.

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Вижте още:

Пилешки дробчета с лук и домати

Пилешки дробчета с нар по ливански

Замисляте ли се какво да приготвите за Коледа вече? Ако нямате как да приготвите цяло прасенце, можете да приготвите котлети от младо прасенце, които да направите с праз и гъби.

Можете да ги направите на тиган, но все пак заради кожата стават една идея жилави и затова препоръчвам леко да ги задушите в бульон накрая. Така ще се топят в устата.

Малки прасенца можете да намерите във Вашата месарница.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още идеи със свинско месо:

Свински ребърца със сос Якитори

Свински шницел с картофи

Свинско в сок от нар

Свинско контрафиле в сос от синьо сирене

 

Напоследък сигурно сте забелязали намалих публикуването на рецепти, но то е временно. Жива съм, здрава съм и всичко е наред. Просто пътувахме доста дълго с Деан и след това започнахме огромен ремонт на новия ни апартамент. И така приоритетите ми съвсем за кратко се изместиха в друга посока. Но подчертавам  – за кратко. Имам много да наваксвам с рецептите. Следващите, които публикувам ще са сигурно по-бързички за приготвяне предвид още по-забързаното ми ежедневие в момента. Започвам с първата такава – пилешко с броколи в плик.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още идеи за бързи рецепти:

Бързо пилешко с кисело мляко и яйца

Люти пилешки късчета с домати и лук

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Пиле с кисели краставички в сметанов сос

Пилешки бутчета в бекон

 

pechen_zaek_s_bira_na_furna

Много домакини избягват заешкото по ред причини, като основната е че смятат, че ще стане сухо като го изпекат. Ако заекът е див, наистина е необходима по-специфична обработка на месото, мариноване предварително (обикновено около една нощ), но зайците, които продават в месарниците не са толкова махнати и се приготвят лесно, а в същото време стават изключително сочни и крехки. Предлагам ви да приготвим печен заек с бира на фурна. Течността (бирата в случая), ще задуши заешкото месо и то ще стане приятно сочно.

Аз лично смятам, че бирата си върви добре с картофите, за това „мятам“ и някой друг картоф към заека във фурната.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Заешко роле със сушени домати

Заешко със сини сливи и гъби шийтаке

Pin It

Телешкото филе се приготвя сравнително по-бързо от останалите части на телето (шол, джолан, език). Освен че има по изискан вкус според мен, телешкото бонфиле се приготвя много по-лесно. Ще ви демонстрирам как в тази рецепта за телешко бонфиле с лучен сос.

За тази рецепта ви е необходимо едно телешко бонфиле или по-точно 4 парчета телешко бонфиле, всяко от около 180-200 грама. Не повече, защото става по-трудно за обработка. Малките телешки стекчета се завързват с бял памучен конец, за да може телешкото месо да запази формата си след термичната обработка. Предварително е добре да осолите месото и аз лично го обтривам с черен пипер. След което го завързвам с конеца и го запечатвам в предварително сгорещено масло и олио от гроздови семена. Смятам, че когато олио от семки (или зехтин) се смеси с чистото масло се получава много по-добър вкус. Предпочитам напоследък да използвам олио от гроздови семена, защото дори и при пържене не дразни чувствителния стомах. А и като цена реално не е по-скъпо от зехтина.

И така… Телешкото бонфиле, можете да го поднесете със сметанов сос, или с някои по-пикантен сос, но в тази рецепта телешкото бонфиле го поднасям с лучен сос. Един прекрасен начин да се пренесете във Френския прованс и да си отворите бутилка хубаво френско розе.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Крехко телешко в уок с моркови и лук

Мексиканско такос с телешко месо

Млечно телешко с грахово пюре

Пакери с телешки жулиени

Pin It

Какво е млечно телешко месо всъщност?

У нас терминологията за телешкото месо не е особено точна. По принцип телешко е правилно да се рече месото от телета до около 9 месечна възраст, които са сукали до шестия-седмия месец.

В България обаче това се нарича млечно телешко (телешко от сукалчета). Млечните телета са на възраст 3-4 месеца и реално са били само на млечен режим. Месото е изключително крехко, приготвя се бързо, за разлика от старото и младото говеждо месо. У нас масово на младото говеждо месо (от 10 до 24 месеца телета) се казва телешко, което не е особено правилно. Не навсякъде продават  млечно телешко месо, аз лично го намерих във Вашата месарница. За тази рецепта с млечно телешко използвах котлети.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пакери с телешки жулиени

Телешко варено с туршия

Телешко на тиган със задушен спанак

Крехко телешко в уок с моркови и лук

 

 

 

Pin It
svinski_vrat_na_furna_sas_zelenchutsi

Един от най-вкусните начини да приготвите цяло парче свински врат на фурна е като го запечатате от всички страни. Как се запечатва месо? 🙂 Когато загреете мазнина (олио, масло, зехтин или комбинация от масло и зехтин например) и запържите местото от всички страни до златисто. След това го запичате във фурна на не много силен огън за продължително време. Като не забравяте да добавите бульон (или в случая бира).

За да избегна запържването в тази рецепта за свински врат с бира обаче аз директно го „метнах“ във фурната. Свинското се получи също изключително вкусно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Свински врат със соев сос на тиган

Свински джолан с прясно зеле и боб

Свински ребра в сладко-кисел сос

 

Pin It

Салатки вече могат да се намерят по всяко време от годината, макар най-доброто време за зелени салатки и червени салатки си остава пролетта. Може да разнообразите традиционната за много български семейства зелена салата с пресен лук и репички и да я направите една идея по-интересна. Добавете една от супер храните – годжи бери към салатата и малко ядки и ще имате нова рецепта!

В случая за дресинга освен любимия ми соев сос Кикоман изпозлвах и един продукт, който открих наскоро – зехтин с лимон. Вместо да се смесват отделно зехтин и лимон, Rapunzel са го измислили! 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бърза салата с макарони и краставица

Зелена салата с орехи, синьо сирене и ябълка

Зелена салата с пъдпъдъчи яйца и сушени домати

Зелена салата с риба тон и царевица

Зелена салата с цитруси и червен лук

Зелена салата със запечено сирене халуми

Соевият сос е една от подходящите подправки за редица ястия. Соевият сос може да замени редица подправки и след като мариновате месо в соев сос, това да е напълно достатъчно за добрия вкус на ястието. Соевият сос Kikoman е особено подходящ за сосове за месо, салати, предястия.

В тази рецепта със соев сос съм използвала японски соев сос Kikoman, който не съдържа никакви изкуствени аромати, карамел или „химии“. Той е качествен, естествено ферментирал.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

Пълнени пилешки филета от бутче със синьо сирене

Пълнено пилешко бутче с чоризо

Салата с китайско зеле, риба тон и соев сос kikkoman

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Pin It