агнешко-с-аспержи-резене-и-чушки

Предлагам ви една рецепта за агнешко с аспержи, резене и чушки. Тя носи духа на Средиземноморието, летния бриз и свободата. Поне аз я приемам по този начин. Анасоновият аромат на реценето много ми помага за това усещане. Всъщност и преди съм използвала резене в комбинация с агнешко – ето я рецептата за агнешко с фенел. На практика резене, фенел, фенхел, див копър, лъжлив сминдух е едно и също.

За първи път се „срещнах“ с фенела преди години в Малта, където ми направи впечатление, че се използва на много места в местната кухня. Докато се разхождахме из остров Гозо видях резенето да расте диво на изключително много места – дори съвсем близо до плажа. Имаше го навсякъде – това обясни и защо се използва толкова много в малтийската кухня. След като се прибрах от Малта бях вдъхновена от начина, по който приготвят заешкото там и приготвих у дома заек по малтийски.

За тази рецепта сега съм използвала обезкостено агнешко бутче, което почистих добре от мазнината и нарязах на малки хапки. Така месото се приготвя лесно и бързо, дори и в тенджера или дълбок тиган, както е в случая.

Малки хитринки:

Знаете ли как се почистват аспержи? На кратко – лесно. 🙂 Аспержите се подрязват 2-3 сантиметра от края. След това с белачка за картофи се обелват стъблата като се оставя само върха. След това можете да ги нарежете на 2 или 3 парчета в зависимост колко са дълги за тази конкретно рецепта с агнешко или ако например ги запичате с пармезан на фурна или с бекон на оребрен тиган – можете да ги запазите цели.

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

 

 

zelena_salata_s_citrusi_i_cherven_luk

През последните години можем да си намерим зелена салата по всяко едно време от годината. Аз лично след като я измия я накисвам за около 15 минути в студена вода. Казват, че така се премахват голяма част от химиите и вредните вещества в салатата. Кой знае дали е така, но аз го правя. После накъсвам салата на парченца и я суша в центрофугата за салата, която си купих преди време.

Ето още идеи за рецепти със зелена салата:

Зелена салата с пъдпъдъчи яйца и сушени домати

Зелена салата с рукола, мариновани сушени домати, орехи

Зелена салата със синьо сирене и ябълка

Букет от салати със запечено козе сирене

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
patladjani_s_nar_i_sirene

Патладжанът е един от зеленчуците в кухнята, който се съчетава успешно с редица продукти и това ме кара да експериментирам много с него. Това предястие с патладжан има лек ориенталски привкус, който идва от нара, който се използва широко в египетската кухня. Със сиренето може да се заиграете – патладжан се съчетава добре с повечето сирена – с чедър, с моцарела, с пармезан. Аз бях изпробвала вече тези комбинации и за това реших този път да заложа на българската класика – бяло саламурено сирене.

Може би знаете, но лесната технология по приготвянето на саламурено сирене е една от основните причини то да е толкова разпространено. Преди години всеки, който притежава млекодайни животни е произвеждал сирене. За разлика от редица други млечни продукти, сиренето е лесно смилаемо и доста полезно. Сиренето помага и при лекуване на много болести, а един от малкото му недостатъци е наличието на високи количества сол, които между другото при производството му по нашите ширини няма как да бъде избегнато. В този смисъл не се притеснявайте, когато купите сирене и то е солено – нормално е да е така. Ако сиренето не е солено, означава, че то е натъпкано с различни стабилизатори, които не е ясно какви са. Така, че по-добре да избираме по-солено саламурено сирене.

Доматите и патладжана са си приятели, както знаем от други рецепти и за това добавих и малко доматено пюре.

Ето още идеи за рецепти с патладжан и сирена:

Галет с патладжан и сирена

Салата с патладжан и овче сирене

 

Pin It
pastarva_s_medena_gorchiza_i_kartofena_salata_sas_sumak

Изчистеният и семпъл вкус на рибата , макар да допада на много хора самостоятелно, смятам, че компанията на медената горчица му допада много. В Америка продаваха готова медена горчица и беше един от любимите ми сосове. Сега обаче аз реших да си приготвя соса сама като смесих мед, дижонска горчица и горчица на зърна. Добавих и няколко капки соев сос. Приготвянето на пъстървата отнема само около 30 минути и опитът определено си заслужава времето, така че опитайте рецептата!

Идеята за салатата я имам от моя читателка на блога, която ми даде рецептата. Нейна приятелка туркиня приготвя картофената салата със сомак, лимонов сок, зехтин и праз. Аз замених праза със стар лук и ето какво се получи!

Ако сте се спрели на комбинация пъстърва и картофи ето още една идея как да приготвите рибата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Пъстърва с орехи и печени домати

Рибни шишчета от бял амур

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Pin It
diruhi

Дирухи ме покани на представянето на арменската култура и традиции по повод възстановяването на независимостта на Армения. Оказа се, че тя като една типична арменка обича да готви и да изкушава с арменски вкусотии. Днес с нея си говорим за арменската кухня, нейните специфики, подправки, традиции. Дирухи ни сподели и една типична арменска рецепта за кешкек.

Кое е най-характерното за арменската кухня?

В арменската кухня може да се каже, че се използват много подправки като кимион, бахар, канела… Типично е също да се готви в големи количества, но това си има своето обяснение. Много често арменците посрещат гости от по 10-12 души и винаги арменката смята, че храната няма да стигне. Затова след като си тръгнат гостите, има храна останала поне за още едно подобно гостуване. 🙂 Делението на западна и източна…

Кои са най-типичните арменски ястия и какво представляват?

Типични арменски ястия са кешкек, кайгана, гата, мантъ, постни сърми (долма) и много други. Кешкекът представлява пасирано жито с пилешко месо, кайганата са магданозени кюфтенца, а постните съмички с лозови листа май са ясни за всички. Само че ние слагаме в тях много, много лук, малко канела, а и стафиди. А гатата е нещо подобно на сладка баница, която се приготвя от захар, масло и брашно.

С какво арменската грис халва е по-различна от българската?

Разликата е най-вече в начина на приготвяне и от там и при сервирането. Арменската грис халва не се реже на кубче, а е като пясък. Приготвя се с мляко и яйца, а не с вода. Има поне пет-шест начина за направа на грис халва, в зависимост от кой край на Западна Армения (днес в Турция) е домакинята.

Кои са най-използваните продукти при приготвянето на арменска храна?

Наскоро един приятел ми каза с усмивка, че всяка арменска рецепта започва с „взимате пакетче масло…”, което не е лъжа 🙂 Други типични продукти са нахутът, булгурът,  лещата, но това са продукти, които се използват като цяло в източната кухня.

Спомена, че арменската кухня се дели за западна и източна. Каква е разликата?

Основната разлика е в това, че в Армения се залага повече на хороваца (печено месо на жар), което е престояло в специални маринати, които са строго пазена тайна. Докато западноарменската кухня е повлияна от Ориената. Това е поради факта, че исторически Западна Армения е била в по-близки контакти с Турция и Персия.

Кои са най-типичните подправки за арменската кухня?

За западноарменската кухня са характерни кимионът, канелата – както за солени, така и за сладки ястия, бахарът, джодженът. Докато в източноарменската кухня се използват повече треви, като рехан (червен босилек), хамем (кориандър).

Чувала съм, че арменците обичат да солят повечко? Вярно ли е?

Не, не мисля че е вярно. Аз поне не смятам, че готвя по-солено.

Има ли някакви специални традиции, които спазват арменците, когато сядат на масата?

Конкретни традиции нямаме, когато сядаме на масата. Но се стараем по големите празници – Коледа, Великден, да се събира цялото семейство.

Коя е любимата ти арменска рецепта?

Имам много любими рецепти, но може би едно от нещата, които най-обичам да готвя е кешкек и сега ще ти дам рецептата.

Снимки: Д. Топакбашиян – личен архив

 

Pin It