Какво е шилешко месо всъщност? Шилешкото месо е месото от шилешкото или иначе казано месо от по-старо агне, което е до една година. На практика агнешкото месо е по-крехко от шилешкото и по тази причина е предпочитано от много хора, но пък не през цялата година можем да намерим агнешко месо. По тази причина сега е сезонът на шилешкото и можете да му се насладите, стига да бъде приготвено добре, без да става жилаво.
Редица домакини третират шилешкото месо като овчето и го мариноват от предната вечер, но според мен тайната на приготвяне на шилешкото месо се състои в дългото му печене на ниска температура. Моят опит показва, че е добре месото да се нареже на парчета и след това да се запържи в мазнина. Може преди да запържите месото да го окрехкотите с инструмент за окрехкотяване. След това според моята сполучлива рецепта за печено шилешко гласи, че месото се залива с бульон и се пече първо половин час на 200 градуса. След това се намаля фурната на 150 градуса и шилешкото месо се пече още поне 3 -4 часа. При необходимост се добавя допълнително бульон.
Шилешко месо можете да намерите в по-добрите месарници.

Харесайте страницата ни във фейсбук – Merudia.bg
Вижте още:
Печено ярешко бутче с моркови и праз
Заешко контадино
Агнешка супа с коприва
Pin It