Преди време приготвих фарфале с домашно песто росо. Сега обаче бях прекалено натоварена и реших да заложа на червеното песто на Barilla.

barilla_pesto_rosso

Харесвам продуктите на Barilla още от времето, когато учех в Италия. Обичам ги и по още една причина – правят страхотни реклами, ако изгледахте няколко техни спота, ще се влюбите със сигурност и вие в продуктите им – както различните видове песто, така и сухата им паста.

За тази рецепта обаче реших да използвам пълнозърнести спагети на друга марка, отново италиански 🙂

palnozarnesti_spaghetti

И двата продукта, които ви трябват за рецептата, както също пресен босилек и специалният зехтин с риган, който ще използвам можете да намерите в Lidl. В момента там се провежда седмицата на италианската кухня! Любимата ми кухня! Фестивал на вкусовете, ако питате мен 🙂

И така… хайде да слагаме тенджерата за спагети с водата да завира. Не забравяйте да подсолите водата. Вижте тук как правилно да сварите пастата.

Вижте още:

Спагети с вурстчета в доматен сос

Спагети със свинско рагу и чери домати

Бързи спагети с магданозено песто и свинско филе на ленти

Харесайте страницата ни във фейсбук: http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
spaghetti_s_pile_gabi_i_kafe_v_smetanov_sos

Защо да не излезем от класическата рамка, която ни поставя италианската кухня по отношение на пастата?

Предлагам ви да приготвим една нестандартна рецепта. Спагети с пиле, гъби, сметанов сос – до тук класика! Какво ще се получи, ако прибавим цели зърна от кафе… Любопитно!

Кафените зърна са високо абсорбиращи на аромати. Когато се сложат в сметаната, те извличат киселия й вкус, омекотяват вкуса й и придават интересен аромат.

За тази рецепта за спагети използвайте кафе с много арабики – те са ароматни кафета.

Ако асоциирате кафето по-скоро с десертите, разгледайте следните рецепти:

Шоколадов мус с кафе

Трюфели с кафе

Къпкейк с нес кафе

Вижте още как правилно да сварите спагетите.

Pin It
pasta_s_vurstcheta_v_domaten_sos

Пастата (спагетите) са един от най-емблематичните продукти в италианската кухня. Същото важи и за вурстчетата и германците. Какво се получава, когато продукти от две кухни се смесят? В случая – неочаквано добра комбинация.

Когато се смесват продукти от две култури, най-трудно е съчетаването на двата вида подправки. При тази рецепта за паста с вурстчета, аз оставих ароматите от немските наденички да излязат напред, като само ги засилих с най-добрия приятел на доматите – босилека. Макар да обичам повече аромата на пресния босилек (той е съвършено различен от аромата на сухия босилек) тук сложих сух, за да може той да хармонизира със сухите подправки използвани в самите вурстчета. Прибавих и съвсем малко смляна сушена манатарка.

Разбира се, можете да прибавите малко магданоз, който е относително неутрална подправка… в смисъл, че се съчетава лесно с повечето храни. Прибавете и малко шарен пипер за лека пикантност. Останалите аромати ще дойдат от пилешките вурстчета. Повечето хора се притесняват да купуват силно ароматизирани (имам предвид с много подправки, а не химии) наденици, защото смятат, че по този начин се прикриват ниско качественото месо. И в някои случаи имат основания. Но, ако си изградите мрежа от доставчици и маgaзини с качествени продукти, това не трябва да е повод за притеснение.

Ако харесвате паста, разгледайте и останалите рецепти тук. А ако сте любители на вурстчетата и комбинацията с паста не е „вашето нещо“ вижте рецептата за вурстчета с яйца и чушки.

Ако ви допада блога, харесайте страницата на мерудия.бг във Фейсбук.

Pin It
spaghetti_s_nadeniza

Спагетите са благодатна паста – стават добре на карбонара, спагети с доматен сос и босилек е също добра комбинация, спагетите с миди стават божествени.

Сега ще ви покажа последния ми експеримент за спагети с парченца наденица. Опитвала съм нещо подобно в Италия, но без доматен сос. Вкъщи обаче се предпочита пастата да е обилно в сос (което не е докарай правилно) и за това добавих доматите.

Ето и едно видео с практически съвет как да подберете тенджера за паста.

spaghetti_s_cherni_midi

Днес ще ви предложа едно класическо италианско „primo piato“ – основно ястие с паста. Рецептата за спагети с миди се приготвя бързо и е зключително вкусна, стига мидите да са пресни.

Избягвам да купувам замразени миди, вкусът им дори не се доближава до този на току що изкараните от морето. Когато избирате миди за предпочитане е да ги купувате от добри рибни магазини или поне от специализираните щандове за риба в големите вериги. Гледайте за срока им на годност и не забравяйте, че мидите могат да се ядат сурови в рамките на деня, в който сте ги купили или до 2 – 3 дни – варени. Купувайте миди, съхранявани в хладилник или в лед.

midi_led

Баща ми е рибар и като дете си спомням как едно лято бяха изкарали толкова много миди, че нямаха изяждане. Наложи се майка и татко да ги консервират. Дали съм усетила хрупкането на пясък по зъбите, дали съм преяла с миди, дали детският ми вкус е бил по-различен, но години на ред не исках да чуя за миди.

В тинейджърските ми години, когато със съучениците ми започнахме да ходим сами на море си спомням как се престраших да опитам салата с миди в един ресторант в Несебър. Преоткрих вкуса им наново и сега наваксвам „пропуснатите“ години без миди.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди на фурна с чеснов сос

Ризото с миди

Миди яхния

Представям ви една рецепта, която е изключително простичка за приготвяне, популярна най-вече в Рим, за който скоро ви писах тук. Има десетки интерпретации на паста с карбонара, но аз ще ви покажа класическата, най-семплата. И ще ви обясня защо тя се приготвя само с яйца и бекон. Никакви чушки, кисели краставички, домати, морковчета не се добавят в тази паста.

Легендата разказва, че „спагети карбонара“ първоначално са приготвяли италианците, които са добивали дървени въглища (от итал. carbonaio) през втората световна война. Това са били изключително тежки години и за това работниците са използвали най-евтините продукти – паста и яйца и са добавяли по съвсем малко бекон, за да не са абсолютно постни спагетите.

Да, спагетите! Спагети е най-подходящият тип паста, който можете да използвате за тази рецепта.

Ето и как се приготвя:

 

spaghetti_s_magdanozeno_pesto_i_svinsko_file_na_lenti

Рецептата за спагети с магданозено песто се приготвя изключително бързо и е подходяща за всички онези случаи, когато искате да приготвите обяд или вечеря за бързо.

Разбира се, предварително трябва да имате приготвено магданозено песто или просто да купите едно бурканче песто дженовезе.

 

Pin It

Един от най-популярните сосове за паста у нас е „болонезе“. Първоначално се комбинира с талиатели и лазаня, а в последните години също с фарфале, пенне, спагети и т.н.. Рецптата за спагети със свинско рагу и чери домати, която ви предлагам прилича много на болонския специалитет.

Основата на рагу-то в тази рецепта е също на основата на телешка и свинска кайма. Насладете й се!