Италианците много често залагат на комбинацията на спанак и рикота. Опитайте обаче и българската алтернатива на рикотата в комбинация със спанак и ще останете приятно изненадани. Именно плънката на лазанята, която ви предлагам е точно със спанак и качествена българска кашкавалена извара Хармоника. За по-богат вкус на плънката за лазанята със спанак и извара се добавя зеленчуков бульон, зелени подправки и настърган кашкавал. Допълнително при печенето лазанята със спанак се поръсва с още кашкавал.

Ако искате лазанята да стане още по-сочна можете да сложите и сос бешамал над всяка кора лазаня, но в случая аз пропуснах бешамела.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ньоки с извара и спанак

Пълнени калмари с ориз и спанак

Спанак с камут и зеленчуци

Спанак със сметана

Христос Воскресе! Бъдете живи, здрави и продължавайте да обичате добрата храна! Какъв по-хубав повод от днешния празник – Великден да приготвим една по-засукана рецепта за агнешко. Всъщност рецептата въобще не е толкова засукана колкото изглежда. Ключовото е е обезкостяването на агнешкото гръбче. Можете да помолите месарите да направят това вместо вас (аз както знаете пазарувам месо от Вашата месарница и там винаги разфасоват месото както пожелая). Или вие, или във месарницата ви трябва да окрехкотите месото с окрехкотител.

В случая обезкостеният агнешки гръб изглежда така:

agneshk-grabche

И така… след като имате обезкостено агнешко гръбче следва приготвянето на плънката. Можете да приготвите плънка със спанак, коприва, лапад, зелен лук, топено сирене, сирене Филаделфия, кедрови ядки, орехи, дробено – въобще каквото обичате. Аз лично обаче за агнешкото роле направих плънка със спанак, гъби, чесън и пресен лук.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешка яхния (от агнешки врат)

Агнешки кебап

Печено агнешко в тесто

Pin It

Предлагам ви тази бърза и лесна рецепта за бъркани яйца със спанак и кашкавал, която можете да приготвите едва ли не с „подръчни материали“. Спанакът в рецептата за бъркани яйца може да бъде заменен с коприва, например през това време на годината. Или пък с лапад или други зеленинки.

Вижте още:

Спанак с камут и зеленчуци

Копривена каша с горгонзола

Пролетно предястие с коприва, печени чушки и синьо сирене

Камутът е древна, едра пшеница, която през последно време печели все по-голяма и заслужена популярност у нас. Основно камут можете да намерите в био магазините.

В днешното предложение камутът се съчетава успешно със свежия вкус на спанака, моркова и чушката. Не само вкусово, но и цветове камута и зеленчуците се допълват добре. При готвенето особено ключово е да нахраним също и очите.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ньоки с извара и спанак

Банички – охлювчета с извара и спанак

Пълнени калмари с ориз и спанак

Pin It

Има десетки начини да приготвите ориз. Впечатленията ми са, че най-често се готви ориз на фурна. Но аз днес реших без да включвам фурната да приготвя ориз с бекон. Приготвям ориза в тенджерата, като първо запържвам съвсем леко нарязания на кубчета бекон и добавям след това спанака.

По този начин използвам сезонните зеленинки, а в същото време и месоядните в къщи са щастливи. За повече вкус добавям една препълнена лъжица доматено пюре – концентрат (продават го в миниатюрни консерви в големите хранително вериги). Ако нямате гъсто доматено пюре, можете да го замените с лютеница, например.

Вярвам, че за целта ястието най-добре би се получило с ориз от сорта арборио, но за съжаление нямах в къщи и пробвах с бял перлен ориз и се получи добре.

Вижте още:

Свински гърди ма фурна с ориз и спанак

Оризов пудинг с кафе

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Пълнени калмари с ориз и спанак

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
svinksi_gardi_na_furna_s_oriz_i_spanak

Коледа наближава и тези, които не постят все по-често прибягват до по-питателните рецепти с повече месце. Рецептата за свински гърди с ориз и спанак е точно такава.

Аз лично предпочитам първо леко да сваря гърдите, като след като първоначално водата заври, я изхвърлям и доливам нова. После бульона го използвам за самия ориз. По отношение на подправките добавям магданоз, девисил, щипка домати на прах, черен пипер (или шарен пипер) чесън, съвсем малко асефатида.

Pin It

Бърза съботна закуска! Банички със спанак и извара, завъртени на охлювчета! 🙂

Комбинацията от извара със спанак напоследък ми е много на сърце. Опитах ньоки с извара и спанах, както и изварата я използвам доста при приготвянето на десерти ето една рецепта за ягодова корона с извара и шоколад.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl

Вижте още:

Баница – как се прави баница стъпка по стъпка

Бърза баница по великотърновски с колбас и мерудия

Вита баница с моркови и стафиди

Триъгълни банички с гъби, праз, сушени домати и кори Harmonica

gnocchi_s_Izvara_i_spanak

Вчера приготвях калмари, пълнени със спанак и ориз и една част от спанака ми остана, за това реших да го оползотворя в тази рецепта за ньоки със спанак и извара.

Ньоките на много хора им приличат на пелмени, но аз по-скоро ги оприличавам на мидички, особено с тези оребрения върху тях. В тази рецепта използвах ньоки, направени от картофи, макар да има и такива приготвени от грис, брашно, яйца.

Подобно на много италиански ястия, в различните райони ньоките се приготвят от различни продукти. Например в Тоскана имат тяхна си, местна рецепта за ньоки, които правят от рикота, спанак и брашно.

Аз използвах картофени ньоки, но за кремообразния сос към тях използвах също спанак и извара (която можете да замените с рикота). Така се получи едно намигване към любимата ми Тоскана.

Pin It
palneni_kalmari_s_oriz_i_spanak

Калмарите винаги ги свързвам с прохладните вечери край брега на морето. Представям си уютни рибни ресторанти или някоя гръцка таверна, в която се чува бузуки да свири. Анасоновият аромат се носи из въздуха и гърците наоколо да се смеят шумно.

Доходи ви се до Гърция, нали? И на мен също 🙂

Макар да имат богато разнообразие от техни си риби, в много гръцки домове се приготвят калмари, тази рецепта включително я знам от една гъркиня.

Pin It
recepta_agneshko_za_Velikden_sas_spanak_i_sirene

Агнешко за Великден си остава една от традиционните рецепти за празника. Ако не искате да изневерявате на традициите, тази рецепта за агнешко със спанак и сирене си е класическа, наред с агнешкото с ориз и спанак.

По принцип обожавам да използвам много подправки, когато готвя, но в тази рецепта за агнешко за Великден съм се ограничила само до сол, черен пипер и копър и магданоз при спанака.

Ако сте избрали хубаво месо то ще предаде невероятен аромат на агнешкото за Великден. А и спанакът ще помогне за това.

Идеята за фолиото около краищата на котлетите съм я заимствала от един турски ресторант в центъра на София, където сервират агнешките котлети с ориз и зеленчуци на скара. Което показва, че не трябва да ограничавате агнешкото на трапезата си само до Гергьовден и Великден.

Вижте още:

Агнешки стекове със зеленчуци

 Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It