Обожавам аромата на сусама от дете.Тогава обаче не помня у нас да се е консумирало сусамов тахан, който открих за себе си преди няколко години. Използвам сусамовия тахан за дипове основно и за десерти и едно една рецепта за сладки хапки със сусамов тахан и сушени череши.

Рецептата е адаптирана от „Златна книга за шоколада“.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Дребни сладки с кафе и мед

Сладки с мюсли и крем от рошков без печене

Сладки линцер

Бобът, макар много хора да избягват да го консумират е изключително полезен и аз се стремя да приготвям рецепти с боб по-често. Последният интересен начин за приготвяне на боб е този пастет от боб с лук.

За пастета с боб можете да използвате готов сварен, консервиран боб или да си сварите боба сами. Аз лично за рецептата за пастет от боб сварих боба от предната вечер. Можете да използвате както червен, така и черен боб, но аз заложих на бял боб за пастета. Не използвайте салатен боб, защото при него люспата е по-твърда и при варенето остава цяла.

По отношение на подправките – добавих малко риган, чубрица, шарен пипер и съвсем малко червен пипер. Разбира се на пастета с боб би му отивало много и джоджен. Комбинацията боб и джоджен си е класика!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=h

Вижте още рецепти за пастети и дипове:

Дип маслини със сирене

Домашен пастет от дробчета

falafel_sas_susamov_tahan

Тази рецепта за фалафел я приготвих спецално за участието ми в гурме рубриката на вестник Преса. Обожавам фалафелът, който приготвят на Попа в София и точно по тази причина и миналата седмица писах за египетската кухня. За родина на фалафела се смята имено Египет, но е популярен в целия Близък Изток. Представлява малко кюфте, приготвено от нахут или бакла; или както е в тази рецепта – и от двете. Добре е да използвате сух нахут, който се накисва предварително и после се смила на месомелачка.

Но ако времето ви е по-ценно, използвайте нахут от консерва и го пасирайте. Фалафелът се поднася със сос върху арабска питка.

Pin It

Хумусът е паста, изключително популярна в арабския свят и сред арменците. Приготвя се бързо и може да се използва както за дип (хммм, представих си как потапям топлия, ароматен, току-що изпечен хляб в хумуса), така и като гарнитура към меса, патладжан или други зеленчуци.

Ако сте хапвали фалафел, почти сигурно вътре е да имало и хумус, поне в дебелите книги така пише, че се приготвя.

Аз лично предната вечер го приготвих като уелкъм, хумус върху изключително апетитни гризини и отгоре нарязах пера на пресен лук за разкош 🙂

Подправките играят изключително важна роля във всяка кухня, но в арабската те са задължителни. В този смисъл в различните вариации на рецептите за хумус можете да срещнете да се добавя смлян кимион.