Онзи ден в рибния магазин до нас един възрастен човек на опашката пред мен си купи два котлета сьомга и сподели на продавача, че винаги приготвя скумрията с доматен сос на фурна. Искал със съпругата си да опитали да приготвят рибата по различен начин, но не знаели как. Обясни, че тя била по-консервативна и не обичала да експериментира с рецептите. Продавачът в рибния магазин му предложи да пробва да направи сьомгата в плик на фурна, като добави картофи и моркови.

Аз чух тази идея за приготвяне на сьомга в плик и ми се стори изключително подходяща. Имах вече пресни картофи и моркови в къщи и оставаше единствено да дойде моя ред в магазина и да купя котлети сьомга. По желание можете да добавите също целина, копър, а можете и да изпечете сьомгата само с картофи и моркови. В един плик се побират отлично два по-големи котлета от сьомга + зеленчуците.

Вижте още:

Рибна чорба със сьомга

Сьомга с босилеково песто и сос тартар

Сьомга с девисил на фурна

Сьомгова пъстърва със сметана, синьо сирене и стафиди

salata-sas-siomga-i-dresing-s-vodka-absolut

Ако искате по-нестандартен и интересен дресинг за салата, непременно трябва да опитате дресинга с водка Absolut. Особено подходящ е за салати, в които има риба – в случая аз използвах пушена сьомга. Освен водка, за дресинга ще ви трябват още горчица на зърна, зехтин, фреш от портокал, фреш от грейпфрут, сол, черен пипер.

За да подчертаете цитрусовия вкус на дресинга, можете да използвате разновидността на водка Абсолют – Абсолют Цинтрон. За тази рецепта за салата със сьомга, аз използвах „синия“ Абсолют.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Салата айсберг със сьомга и майонезен сос

 

Тази салата е особено подходяща за цялата година. Сьомга, салата айсберг, майонеза и горчица можем да намерим по всяко време през цялата година. Друг е въпросът как ще е качеството на айсберга.

Истината е, че от Деан научих, че айсбергът става по-вкусен, когато леко се намачка с ръце преди да се поднесе. Преди това аз никога не съм намачквала айсберга, защото визуално иначе ми допада повече. А и е една идея по-хрупкав. Така че стигнахме до компромис – леко да стискаме с ръце айсберга за салатата 🙂 Оставам на вас да изберете как да го приготвите.

По отношение на соса за салатата използвах майонеза без яйца, защото смятам, че ще е по-добре с оглед на това, че в салатата има риба. Може би сте чували, че има хора, които като хапват риба, не я комбинират с млечни продукти и яйца по различни причини. Аз лично харесвам риба, запечена със сметана, но това е въпрос на избор. Специално тази салата ми се струва, че става по-лека с тази майонеза.

Вижте още:

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Киш със сьомга и рикота

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

Пилешко с картофи, гъби и майонеза на фурна

Pin It
zapekanka_s_pushena_siomga_i_cherven_luk

След като приготвих запеканка с картофи и мляко преди известно време и се хареса на всички, взех идеята за днешната рецепта от Ива – главният готвач на сп. Меню. Комбинирането на пушена сьомга с червен лук и картофи се оказа прекрасна. Разбира се, сложих и копър, който си партнира изключително добре както с картофите, така и със сьомгата.

По принцип рецептата се приготвя като всички продукти се залеят със сметана, колкото да ги покрива. Аз обаче сметнах, че за мен лично ще стане прекалено тежка запеканката и за това сложих равни количества сметана и прясно мляко. Преди да започнете да приготвяте запеканката с пушена сьомга, опитайте рибата колко е солена за да прецените колко сол да сложите.

В първата рецепта за запеканка, която приготвих нарязах картофите на на по-дебело. Не че се получи зле, но сегашната запеканка с рибата и червения лук се получи доста по-добре и една от причините определено е  по-тънкото им нарязване. Подправките и сметаната ги овкусяват по-добре.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

Киш със сьомга и рикота

Октопод москино на тиган с чеснови картофи

 

Pin It
siomga_s_devisil_na_furna

Миналия месец бяхме на гости на приятели и домакинята беше приготвила сьомга с девисил. Рибата беше апетитно запечена, сочна и ароматна. Щом Деан, който не е най-големият фен на рибните ястия, хареса сьомгата, значи рецептата наистина е сполучлива.

Девисилът е една от най-често използваните подправки за риба. Вярвам, че в тази рецепта за сьомга, ако замените девисила с копър също ще се получи добре.

Моята гарнитура към сьомгата беше различна от тази, която бяхме опитали преди. Аз заложих на бланширан зелен боб, който овкусих с масло и чесън.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
siomga_s_bosilekovo_pesto_i_sos_tartar

Наближава Никулден и като че ли все по-често поглеждаме към рибните щандове и събираме идеи какво да приготвим за празника. Традиционно се приготвя шаран, но смятам, че и другите риби са добър вариант.

За тази рецепта за сьомга ви е необходими преди всички песто от босилек. Можете да си до купите готово или да си приготвите домашно. Рецепта за босилеково песто можете да намерите тук.  Ако намерите пресен босилек горещо ви препоръчвам да направите домашно песто дженовезе. Още повече, че става бързо!

Когато избирате рибата, изберете котлети от сьомга с дебелина около 1,5 -2 см. Да не са нито много дебели, нито много тънки. Разбира се, може и да използвате филета от сьомга, също добър избор.

А за соса тартар бих казала, че аз го приготвям изключително гъст и продуктите не ги режа толкова ситно. Получава ми се нещо като салата тартар, а не сос тартар, но вие го пригответе както ви допада най-много. Рецептата за тартар включва кисели краставички, каперси, кисело мляко, майонеза, сол, лимонов сок, малко горчица и лук. По желание можете да добавите и магданоз, аз лично не слагам. И не ме питайте защо – няма причина.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

 

Pin It
medena_siomga_s_pramezanovi_asperji

На последния Никулден Деан приготви сьомга с мед на оребрения тиган и аз останах приятно изненадана. Имах леки резерви към котлетите от сьомга – някъде я бях хапвала и явно начинът, по който е била приготвила не ми е допаднал и все я избягвах. Запътвах се към рибния магазин уж за сьомга, а накрая приготвях пъстърва с майонеза и пресни картофи, скумрия с див чесън, оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове или нещо други рибно.

След обаче опитът за сьомга с мед на тиган, мисля по-често рибата с интересен цвят да присъства в рецептите ми.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Сьомга с босилеково песто и сос тартар

Сьомга с девисил на фурна

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Рибна чорба със сьомга

Салата айсберг със сьомга и майонезен сос

 

Pin It