Дойде и времето на свежите зеленчуци, но ако не искате да се отказвате от месцето ви предлагам една вкусна рецепта за редено с кайма. Месото, което ползвате можете да бъде свинско, телешко или смес. Аз лично в случая съм използвала овкусена смес кайма от Вашата месарница. Вътре е с ароматни подправки, чубрица, лук…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Пуешките крутони са най-любимите крутони вече на Деан. Преди крем супите не му бяха от любимите, защото най-често няма „мръвка“ вътре, но вече пуешките крутони оправят нещата. Приготвят се лесно, като първо пуешките бутчета се сваряват, след, което се нарязват на кубчета и се запържват до златисто в зехтин.

Тиквичките по принцип много успешно се комбинират с картофи и синьо сирене. Пуешкото месо просто е допълнение към цялата тази приказка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още идеи за интересни супи:

Агнешка супа с коприва

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Крем супа от тиквички и… ягоди

Грузинска супа Харчо

Тиквичките са особено актуални през лятото, но дори и по това време на годината могат да се намерят. Крем супата от тиквички се приготвя бързо и лесно и по тази причина я предпочитам вечер, когато не съм имала време да приготвя нищо за хапване и трябва да измисля нещо без време. Макар някои да готвят тиквичките без да ги белят, аз предпочитам да си ги обеля предварително. За задушаването на чесъна (много добър приятел на тиквичките) използвам рапично олио. По желание можете да овкусите супата със ситно нарязан копър, а защо не да добавите и едно парче сирене Хармоника, натрошено вътре в супата от тиквички.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Вегетарианско предястие с тиквички, гъби и марокански кус-кус

Крем супа от тиквички и… ягоди

Пармиджана с тиквички

Pin It
prediastie_s_tikvichki_gabi_i_marokanski_kus_kus

Напоследък приготвих няколко рецепти, които бяха без месо и други. Не, вегетарианец и още по-малко веган не съм станала, но то време-навреме разнообразявам менюто у дома. Всъщност разнообразието в кухнята (и не само в кухнята) правят живота шарен. аз съм на мнение, че всеки трябва да яде това, обича или поне смята, че е правилно. Не ми харесва обаче, когато някой ми налага какво да ям или по-скоро (по-често ми се случва) какво да не ям. Вярвам, че трябва да уважаваме разнообразието!

Венцислава ми показа салата, която е приготвяла със сурови тиквички. Истината е, че аз не съм ги опитвала сурови.  Идеята ми да ги обработя съвсем леко топлинно дойде от рецептата от ролца с тиквички. Реших да не ги пържа. Казват, че най-голямото количество витамини е в кората – вие преценете дали да белите тиквичките или – не. Предимството на арабския кус кус пред другите сродни е, че се приготвя за броени минути. Аз го приготвям и със супи, салати и основни ястия.

Pin It
rulza_ot_tikvichki_s_pushena_siomga_i_krema_sirene

Като във всяка една област, в кулинарната също има мода. Преди време в менюто на редица добри ресторанти присъстваше крем супа от тиква с кокосово мляко. Макар супата наистина да беше прията, тя изчезна от менютата като че ли… Сега обаче на няколко места засичам това предястие с тиквички и сьомга. Вкусовата комбинация на мен лично ми допада много, ще се радвам да споделите дали и на вас ви харесва!

Pin It

Макар на италиански „parmigiana“ да означава „от Парма“, италианското ястие произхожда от южна Италия. Най-често пармиджана се прави с патладжани, но аз ще ви покажа и как можете да го направите от тиквички. Приготвя се както посна пармиджана, така може да се добави пилешко или друг вид месо. Традиционно отгоре се запича с италианско сирене – било то моцарела или пармезан.

Деан, който е най-месоядният човек на света, след като опита пармиджаната каза, че това е най-вкусното посно ястие, което някога е опитвал! Прекрасно основно ястие (или предястие) за края на лятото. Насладете му се!

Вижте още:

Италианско предястие с песто от тиквички, прошуто крудо и моцарела

Крем супа от тиквички

Пилешко с тиквички на фурна полято с чеснов сос

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

postna_musaka_s_jalti_i_zeleni_tikvichki

Не искам да навлизам в спора мусаката към коя кухня принадлежи – българската, гръцката, турската… Всяка държава си я преписва. Не знам защо си мисля, че все пак мусаката е гръцко ястие, но това всъщност няма никакво значение. По-важното е, че мусаката в различните и разновидности – с картофи, патладжани, тиквички, с телешка кайма, свинска, със или без бешамел е божествена.

Пробвала съм истинска гръцка мусака в Солун – беше направена от филета патладжан, с телешка кайма и бешамел. У нас като че ли като се каже мусака хората разбират нарязаните на кубчета картофи с кайма (най-често смес) и отгоре заливката е с яйце и кисело мляко. В Турция пък съм я опитвала с агнешка кайма.

Сега забравяме за месата и ви предлагам една рецепта за постна мусака с два вида тиквички – жълти и зелени и картофи.

Ще използвам както вече разбрахте и жълти, и зелени тиквички. Някой ще си каже – абе, все тиквички, но истината е, че вкусът им се различава.

Jalti_tikvichki_zeleni_tikvichki

Крем супата от тиквички си е традиционна – нищо нестандартно. Необичайни могат да ви се сторят ягодите в рецептата. Да, разбираемо, но комбинацията от тиквички и ягоди е интересна и може би ще ви допадне – опитайте. Ако ви хареса идеята за супа с плодове – пробвайте също и крем супа от круши, синьо сирене и физалис.

А и ягодите в рецептата са по-скоро акцент. Миналата седмица за пръв път видях на пазара български ягоди – доближават се по аромат и вкус до тези, които сме свикнали да ядем лятото, така че обявявам сезонът на ягодите за открит!

Ето и първата рецепта с ягоди – крем супа от тиквички и ягоди.

При пости заменете сметаната с растителна или със соево мляко.