skaridi_garciq

Казвала съм ви и преди, че обичам Гърция, гръцката кухня, атмосферата, която умеят да създават, когато седнат около масата. Миналата седмица ходих в Yamas – гръцки ресторант в широкия център на София с отлична кухня, обслужване и (за качеството, което предлагат) приемливи цени. Скоро ще пиша подробно и за това, защото си заслужава да се докоснете до това преживяване, но по-важното е, че ходенето в Ямас като че ли активизира гръцкото в мен (едната ми прабаба е гъркиня)! Две поредни вечери приготвям гръцка кухня у нас, полята с узо и озвучена с гръцки парчета (не толкова комерсиална музика, колкото по-скоро старите гръцки класики, които можете да чуите в стилните таверни по гръцките острови или в атина, например).

Искам да ви споделя една от рецептите, които приготвих предната вечер, която вярвам приятно подхожда на гръцкия дух. Добре е когато се готви с вино, да се използва за рецептата виното, което ще се консумира с ястието ( а не от това вино в кутиите, на което пише „вино за готвене“. Аз обаче реших да поднеса скаридите, заедно с гръцка салата и узо и за това за приготвянето има използвах анасоновата напитка.

За да се пренесете максимално на гръцка вълна, помолих нашата приятелка Яна Косева да подбере няколко гръцки парчета за доброто ви настроение в кухнята и сред гостите на вашата гръцка вечеря:

Без бозуки, гръцка вечер не може:

http://www.youtube.com/watch?v=c33sNg45gPI

Яна твърди, че Янис има красив глас. Аз мисля, че освен гласа, има и други красиви неща у Янис:

Ако искате още гръцка музика, чуйте и това:

И един леко по-комерсиален микс, по мое мнение:

Pin It

Покрай цялата галимация по смяната на дизайна на блога нямах време да пиша и пропуснах да кажа, че курсът за домашен хляб на кулинарно училище Меню, за който ви споменах в поста за забавлението в кухнята беше страхотен. Успяхме да приготвим 12 вида хляб за двата дни.

Ето част от хлябовете от първата част на курса:

vidove_hlyab

Моят фаворит, колкото и травиално да е си останаха сливенските милинки, които Ива ни показа. Дали защото бях много гладна, дали защото това беше първият хляб, който изпекохме – влюбена съм в тези милинки!

slivenski_milinki

На следващия ден след кулинарния курс ми бяха останали няколко филии от френския пълнозърнест хляб, които реших, че мога да използвам за брускети. идеята спокойно може да се добави към списъка с идеи какво да правим с останалата храна.

frenski_palnozarnest_hlyab

 

Pin It