Някои галено ги наричат „клопсчета“, но на практика това е рецепта за кьонигсберски кюфтенца, които се предлагат в Германия. Истината е, че на пръв поглед нито аншоата, нито каперсите ги свързвам с немската кухня, но резултатът е приятен и ви препоръчвам да пробвате тази рецепта за немските кюфтета. Рецептата я видях преди няколко дни тук и реших да я приготвя и у нас. Всички я харесаха!

Аз лично използвах телешка кайма, но можете да направите кюфтенцата и със смес от свинска и говежда. Другата основна промяна, която си позволих е да не слагам карамфил, защото у нас тази подправка не е на почит ( да не казвам, че е в забранителния списък). И така… Да ви е сладко!

Харесайте страницата на merudia.bg Vashata_mesarnicaвъв фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Миналата седмица на Деан му се приядоха кюфтета. Честно казано аз не обичам да пържа кюфтета по няколко причини. Първо на няколко пъти купувах кайма, която за нищо не ставаше и кюфтетата бяха истински провал. Второ преди време веднъж олиото беше пръснало жестоко и аз се понаплаших. Все пак обаче любовта ми към Деан е по-силна от олиото 🙂 и му обещах да направя кюфтета.

Смелих си кайма във Вашата месарница – месарите ме посъветваха да си смеля обезкостени свински гърди + обезкостено телешко и се получи чудесно. Добавих 1 глава лук, подправки, едно яйце и така 🙂 За съжаление нямах в къщи пресен магданоз и използвах сух. Но горещо препоръчвам да използвате пресен, защото кюфтетата стават по-истински и по-свежи 🙂

Добавих и във всяко кюфте по едно парченце кашкавал. Прекрасна вечеря имахме!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки кюфтета с гарнитура

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Домашни пържени кюфтенца

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Кюфтета от червена леща с куркума

Кюфтета по цариградски

Pin It

Свинският език най-често го приготвям задушен в масло, с червен пипер или паниран. Този път обаче реших да го приготвя на супа, като освен език в супата има и малки кюфтенца. Получи се много добре. Единственото, което задължително трябва да направите предварително е да сварите добре свинския език и да го почистите. Аз лично сварих езика от предната вечер.

 

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Супа топчета с ориз

Супа топчета с фиде

sandvichi_s_kaima

Сандвичи с кайма или принцеси с кайма… както искате ги наречете, но говорим за една и съща вкусотия, която у нас най-често се предлага за закуска. По желание можете да поръсите отгоре настърган кашкавал, но дори и без него пак имате ароматна и питателна закуска!

Можете да поднесете сандвичите с кайма с чаша айран, фреш или каквато напитка обичате. Според мен сандвичите с кайма са най-вкусни топли. По-долу можете да видите как се правят сандвичи с кайма! 😉

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Сандвичи с яйце и сирене

Милинки с кисело мляко

Кренвиршка с бутер тесто

Бутер кошнички с моцарела и кайма

Pin It

Както вече ви писах тук, бях на една вечеря Absolut Exclusive Dinner Eat Sofia , на която Беата Първулова трансформира София в седем степенно меню. Водка Абсолют създават специално фейсбук приложение, в което всеки ще може да качи рецепта (както и името на мястото в София, от което е вдъхновена).

Реших и аз да покажа едно ястие, което силно асоциирам с едно от любимите ми места в София – дворът на църквата света Параскева. Това са кюфтетата по цариградски. В рецептата няма нищо изключително, необичайно, нестандартно. Просто ароматът на това ястие и малките кюфтенца ме връщат в студентските ми години. Ето каква е моята връзка между дворът на църквата Света Параскева и кюфтенцата по цариградски.

Дворът на църквата Света Параскева – това е районът, в който прекарах голяма част от студентските си години. По време на сесиите грабвах записките си и сядах на някоя пейка в двора на църквата Света Параскева. След като се приберях в квартирата, хазайката ми – баба Цури винаги беше приготвила нещо вкусно, питателно, ароматно… Най-често ме посрещаше с чинийка с пържени кюфтета и казваше „Хайде, хапни си, изморена си, изпити те чакат!“ Цялата къща ухаеше на уют, на дом, на пържени кюфтета…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки кюфтета с гарнитура

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Писюр кюфте с гъби

Pin It
sandvichi_s_yaize_i_sirene

Как се правят сандвичи с яйце и сирене? – това е въпрос, който си задават мнозина начинаещи в кухнята. За много хора тези рецепти за сандвичи са на практика излишни, защото са приготвяли сандвичи многократно. Но аз лично бях провокирана да публикувам тази рецепта как се правят принцеси с яйце и сирене от децата, на които преподавам „Забавно готвене“ във Френския лицей. Именно основно малките и младите читатели имат нужда от подробно описание как се правят сандвичи.

Навярно най-лесният за приготвяне сандвич е този с яйце и сирене.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Милинки с кисело мляко

Кренвиршка с бутер тесто

Бутер кошнички с моцарела и кайма

Сълзици от бутер тесто

 

Pin It
soleni_trjufeli_sas_sirene

Поредната рецепта, която можем да добавим към списъка с идеи какво да правим с остатъците храна. В случая може да използвате останалия сух хляб и да го превърнете в нещо апетитно като това предястие.

Pin It

Покрай цялата галимация по смяната на дизайна на блога нямах време да пиша и пропуснах да кажа, че курсът за домашен хляб на кулинарно училище Меню, за който ви споменах в поста за забавлението в кухнята беше страхотен. Успяхме да приготвим 12 вида хляб за двата дни.

Ето част от хлябовете от първата част на курса:

vidove_hlyab

Моят фаворит, колкото и травиално да е си останаха сливенските милинки, които Ива ни показа. Дали защото бях много гладна, дали защото това беше първият хляб, който изпекохме – влюбена съм в тези милинки!

slivenski_milinki

На следващия ден след кулинарния курс ми бяха останали няколко филии от френския пълнозърнест хляб, които реших, че мога да използвам за брускети. идеята спокойно може да се добави към списъка с идеи какво да правим с останалата храна.

frenski_palnozarnest_hlyab

 

Pin It

Има различни видове руладини – в единия случай може да приготвите пилешки гърди нарязани на тънко и да ги навиете на руло с плънка от зеленчуци или сирена.

Аз обаче искам да ви покажа една рецепта за руладини, в които вместо пилешки гърди ще използваме мляно место (кайма смес – 40% телешко, 60% свинско).

 

Обожавам цветовете на тази салата с френско козе сирене, в комбинация с грилираните чери доматки. Смятам, че леко пиперливия вкус на руколата, в съчетание със сладкия вкус от подсладеното с мед сирене и божественият аромат на чери доматите си подхождат перфектно. А филираните бадеми и кедровите ядки са  почти задължително допълнение към всяка рецепта за салата с рукола и не само.

Още идеи за салати:

Рибна салата с кисели краставички и грах

Салата моркови и ряпа с интересен дресинг

Салата от карфиол, каперси и маслини

Салата от цвекло, моркови, кедрови ядки и чия

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg