Ето още едно мое предложение от блога на Белла – салата с паста, майонеза и бекон.

Харесва ми комбинацията от паста, бекон, царевица и краставица, защото има от всичко – свежест, месце, нещо хрупкаво… А майонезата обединява в едно всичките съставки в салатата и й дава завършеност. И така – слагайте пастата да се вари и да се захващаме! Рецепта за салата с паста и майонеза!

Ако искате да наблегнете на вкуса на пастата и именно пастата да бъде акцентът в салатата – сложете 300 грама суха паста. В противен случай, ако желаете майонезеният вкус да бъде преобладаващ – заложете на по-малко паста (около 200 грама). Аз лично предпочитам първият вариант!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи за салати с паста и майонеза:

Бърза салата с макарони и краставица

 

 

mini_fritati_s_gauda_carevica_i_spelta

Научих рецептата за фритата от едни приятели испанци, с които живях преди време докато учех. Фритата се приготвяше абсолютно всяка седмица. Беше ми втръснало от фритати и това е причината да не приготвям толкова често фритата.

Тази рецепта за мини фритати е една идея по-различна от всички останали, защото към съставките добавям пълнозърнесто брашно от спелта. Добре е да използвате и сладка царевица, която да не е ГМО. 🙂 Всъщност всичката царевица, която намираме по магазините е сладка, но не всяка е добра. В този смисъл аз използвам тази царевица. Сиренето е гауда, но можете да го замените също с кашкавал, ементал или чедър, например…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Мини фритати с пилешко и червен боб

Къдрави ригатони с гауда и масло

Пикантна супа от царевица с био козе сирене

 

 

Pin It
supa_s_midi_i_carevica

Рецептата за супата с миди и царевица е най-добре да бъде приготвена с пресни миди, които предварително да почистите, да задушите и да извадите само ядките. За да стане бульона за супата от миди още по-богат и ароматен съм сложила най-различни зеленчуци – селъри, морков, лук, картоф. Сметаната пък допринася за по-голямата плътност на мидената супа. И все пак, за да стане супата вкусна, най-важни си оставят мидите. Трябва да са пресни и добре почистени. В краен случай можете да използвате замразени миди, но аз лично не ви го препоръчвам.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди на фурна с чеснов сос

Миди яхния

Ризото с миди

Pin It

Соевият сос е една от подходящите подправки за редица ястия. Соевият сос може да замени редица подправки и след като мариновате месо в соев сос, това да е напълно достатъчно за добрия вкус на ястието. Соевият сос Kikoman е особено подходящ за сосове за месо, салати, предястия.

В тази рецепта със соев сос съм използвала японски соев сос Kikoman, който не съдържа никакви изкуствени аромати, карамел или „химии“. Той е качествен, естествено ферментирал.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

Пълнени пилешки филета от бутче със синьо сирене

Пълнено пилешко бутче с чоризо

Салата с китайско зеле, риба тон и соев сос kikkoman

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Pin It

Германия има вековни традиции в производството на бира. В немските градове можете да видите и пекарни, в които се продават стотици видове хляб. Като се съчетаят двете немски традиции – в биропроизводството и хлябоправенето – познайте какво се получава – хлябове с бира! Логично, нали?

Днес ви предлагам да приготвим еди хляб с бира, който ще бъде с много интересен леко сладникав вкус, който се дължи на мановия мед и царевицата. Наскоро ви писах, че съм се пристрастила към този различен тип мед – мановия и това е първата рецепта, в която готвя с него.

Прекрасното на този вид хляб с бира е, че не е необходимо никакво втасване, месене и почти никакви усилия на практика. Иначе казано – мързелив хляб. Трябват ви 5 минути да приготвите продуктите и да ги смесите и около 25-30 минути да се изпече хляба с бира.

Вижте още:

Питки с нигела

Рецепта за милинки

Хляб със заатар

Pin It
zelena_salata_s_riba_ton_i_carevica

За зелената салата с риба тон един от най-важните моменти е да използвате качествена риба тон. Чудите се как да изберете хубава консервирана риба тон? Когато отворите рибата тон тя трябва да е на цели парченца, а не да бъде на каша. Ще ви покажа снимки на две консерви риба тон и вие сами ще направите разликата.

riba_ton_na_kasha   riba_ton_kachestvena

Виждате разликата между двете консерви риба тон – цвета на рибата и т.нат. За салатата използвах втората консерва риба, която ще ви стигне за около 3 порции. В най-общи случай имате 2, дори 3 варианта от консервирана риба тон, между, които да избирате. В единия случай рибата е в зехтин, в другия – в олио (втората консерва) или в собствен сос. Разбира се, все по-често се предлага риба тон с някакви добавки, опитах наскоро люта риба тон, която беше превъзходна.

Салатата с риба тон подправих с малко соев сос Кикоман и малко балсамов оцет. Използвах и мазнината от самата консерва. Добавих малко сол и салатата беше готова. Сладкият вкус на царевицата се съчетава добре с морския на рибата и соления вкус на соевия сос. Зелената салата придава свежест. Очаквано добра комбинация!

Ето още идеи за салата с риба тон:

Салата с китайско зеле и риба тон

Рибна салата с кисели краставички и грах

Харесайте страницата ни във фейсбук – www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Миналата седмица опитах божествена крем супа от царевица в една от станалите така популярни супатерии в София. Останах впечатлена и реших да си приготвя домашна супа от царевица у нас.

Казах си, че трябва все пак да и сложа някакви добавки. И реших да експериментирам с козе сирене. Наскоро го преоткрих между впрочем, но за това ще ви пише специално! Та, в супичката с царевица реших да сложа и една малка бучка натрошено Био козе сирене Меее за разкош.

Получи се меко казано разкошно!

Не забравяйте да харесате страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

енчиладас с пилешко, царевица и чедър

За първи път опитах енчиладас в Калифорния – там латино кухнята и в частност мексиканската е на всеки ъгъл. Реших да изпробвам и рецептата за енчиладас в къщи, защото изглежда изключително лесно и бързо приготването й (стига да не решите тортиите да си ги печете сами).

Аз купих готови тортии (един плик с 10 броя) и вече приготвям от вкусните енчиладас за втори път.

Ако ви харесва блога, можете да харесате страницата във Фейсбук.

Pin It
meksikanska_yahnia

Есен е! И все пак все още има приказно вкусни пресни зеленчуци. Остават броени дни до коледните пости и е идеално време да сготвите нещо с месо (в случая с телешка кайма). Ще си кажете, че яхнията е скучно и банално ястие, но тази пикантна яхния, с мексикански нотки (боб, царевица) ще погали небцето ви. Яхниите са едно от първото нещо, което младите „готвачи“ у нас се научават да правят. Експериментирайте на воля с мексиканските подправки и тези, които не са мексикански, но се използват широко в мексиканската кухня – чили, кимион, канела, риган. Чилито може да бъде както на прах, така и да използвате натрошено (със или без семки). Ако е можете да намерите истинско, мексиканско чили, турският лют червен пипер във зехтин би свършил прекрасна работа. Аз него го използвам смело в подправянето на българска шкембе чорба, индийските рецепти и въобще навсякъде, където искам да подлуюя ястието. А кимионът рядко го използвам на зърна, макар да го купувам така (да не е смлян). Предпочитам да го купувам на зърна и да си го меля у дома. Така ароматът се запалзва и реално знаеш какво слагаш в ястието.

Pin It

Този уикенд бях на едно събитие и Веселина Славчева (която може би част от читателите на блога свързват с карвинга, а тя всъщност е изключителен любител на азиатската култура) беше приготвила подобна салата с японски соев сос kikkoman. Точните продукти за нейната тайландска салата са:

Китайско зеле – 1кг

Риба тон – 1 консерва

Царевица – 1 консерва

Мариновани гъби – 1 буркан

Сол

Лимонов сок

Заливка: майонеза, соев сос, чер. пипер, горчица, 2-3 скилидки чесън

Аз направих съвсем малки промени:

Pin It