Ако се чудите как се пържат калмари, така че да станат крехки и в същото време панировката да бъде хрупкава, трябва да знаете, че има няколко трика. На първо място след като почистите калмарите трябва да ги нарежете на колелца с дебелина около 2 см.

Ако калмарите обаче са замразени трябва предварително да ги размразите добре. И в двата случая – пресни или замразени ги оставете да се отцедят добре в гевгир. Не трябва да има никаква вода по тях, парченца лед или да са ледено студени, защото като се пържат олиото ще смени лесно температурата си и няма да постигнете желания резултат.
Другата тънкост е самата панировка. Вместо да използвате само обикновено, бяло брашно – направете смес 50:50 бяло брашно о царевично брашно. Добавете към панировката и малко сол. Пържете на малки порции.

Вижте още рецепти с калмари:

Калмари в доматен сос

Пълнени калмари с ориз и спанак

 

sodena_pitka_s_tri_vida_brashno

Тази рецепта за питка е много подходяща за тези, които нямат търпение да чакат тестото да втасва веднъж, втори, трети път… Няма даже и много месене. Може да приготвите питката както само от бяло брашно, така и от 50 на 50 бяло и пълнозърнесто брашно. Аз използвах равни части (по 100 грама) бяло, пълнозърнесто и царевично брашно (с което приготвих блата за мексиканската пица).

Питката можете да поднесете както към различни супи, така и да намажете парченце от нея с конфитюр, масло или каквото обичате…