Патешките гърди са любимото ми месо от патицата. Купувам винаги замразени патешки гърди с кожа. Ако решите да ги приготвяте по този начин и патешките гърди са без кожа въобще не съм убедена в успешния резултат. С други думи казано не бягайте от кожата на патешките гърди, дори и да ви се струва прекалено тлъста. Има си няколко трика как да я приготвите така, че маста под кожата да се стопи и нещо повече – да получите хрупкава и апетитна кожа около патешките гърди след като се изпекат.

За целта е важно да нарежете по правилен начин кожата на гърдите. Това се прави с остър нож, като се правят резени от край до край на кожата без да се стига до самото месо. Накрая трябва да получите ромбоидна решетка от разрези по кожата на гърдите от патица. По този начин мазнината лесно ще се стопи и кожата ще стане хрупкава.

В случая приготвих патешките гърди с портокалов сок, но можете също да видите и тази рецепта – патешко магре със сос от смокини. Всъщност патешките гърди се наричат патешко магре, когато се използват гърди от специален вид патица, която се отглежда специално за гъши дроб. Подходящи за тази рецепта патешки гърди могат да ви доставят от Вашата месарница (телефонът им е 0894092669).

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Патешки сърца със соев сос

Пилешки гърди в доматен сос

Пилешко филе с кестени и картофено пюре

 

Pin It
falafel_sas_susamov_tahan

Тази рецепта за фалафел я приготвих спецално за участието ми в гурме рубриката на вестник Преса. Обожавам фалафелът, който приготвят на Попа в София и точно по тази причина и миналата седмица писах за египетската кухня. За родина на фалафела се смята имено Египет, но е популярен в целия Близък Изток. Представлява малко кюфте, приготвено от нахут или бакла; или както е в тази рецепта – и от двете. Добре е да използвате сух нахут, който се накисва предварително и после се смила на месомелачка.

Но ако времето ви е по-ценно, използвайте нахут от консерва и го пасирайте. Фалафелът се поднася със сос върху арабска питка.

Pin It