От няколко дни освен пюрета, предлагам на Михаел и супички. Една от любимите му е пилешката супа, която му предлагам и затова реших да ви споделя как я приготвям.

Основната дилема на много майки тук е произходът на месото, с което захранват (и после дават) на децата си. Тази супа конкретно е с домашно пилешко месо, което съм намерила от село. След като взема домашно пиле, махам мазнинките, кожата и го сварявам много добре без да добавям сол и подправки. (Вече има доста места, от които можете да си намерите домашно пиле.) След това накъсвам на малки парченца и слагам в бурканчета (по 150 или 190 мл) и доливам с горещ бульон. След това заварявам бурканчетата, охлаждам и след това съхранявам в хладилник по 2-3 седмици. Това е един от начините, по който съхранявам домашно месо за Михаел. Като приготвям зеленчуково ядене, просто добавям от месото в бурканчето (нарязвам на много ситно или пасирам).

Имам и друг начин за съхранение на месо за бебето – като замразявам на кубчета, но как точно го съхранявам ще пиша по-натам…

Има тенденция картофът да се въвежда по-късно при бебетата напоследък и по тази причина, ако бебето ви не е захранено с картоф или не е опитвало (особено) целина или подправки – просто не ги слагайте в супата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бебешко пюре Шрек

Бебешко пюре с ябълки, круши и кокосово масло

Бебешко пюре с броколи, карфиол и копър

Бебешко пюре от сладък картоф

Хапваше ни се риба с Деан и отидох в рибния магазин до нас – там винаги са особено любезни и винаги ми предлагат най-доброто решения. Само им „хвърлям“ каква идея имам и те „клъвват“ и ми дават решение и риба. Та, казах им, че искам да приготвя риба с орехи, домати, зеленчуци и те ми предложиха да взема африкански сом. Видях, че рибата е прясна, миришеше добре, беше филетирана – идеална за рецептата!

Оказа се, че африканският сом всъщност е български и се въди близо до Панагюрище в село Баня. Африканският сом се отглеждал в специална ферма за африкански сом и предимството пред редица други риби е, че не мирише на тиня, на водоеми и т.нат. Това е всъщност една от причините напоследък да пропускам да приготвям шаран – защото последния път шаранът ми миришеше на застояла вода.

И така освен филета от африкански сом за рецептата са необходими още лук, домати, целина, магданоз, морков, сушени зеленчуци, орехи, сол, зехтин. По желание можете да поднесете африканския сом с резенчета лимон.

Вижте още рецепти с риба:

Пъстърва с майонеза и пресни картофи

Риба перка с бяло вино на фурна

Рибни шишчета от бял амур

Рибна чорба със сьомга

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пържен амур със зелева салата

Пъстърва с орехи и печени домати

 

Слънцето пекна, извадихме късите рокли, джапанките и замириса на море! А аз асоциирам морето с морската храна и бялото вино; или препържената рибка и изпотена чаша бира! Нямам търпение да усетя пясъка по ходилата си. Истината е, че не обичам толкова ходенето на плаж, но харесвам вечерите, когато като седнеш в заведенията до брега чуваш как вълните се разбиват в скалите и носят приятна свежест в косите.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ех, размечтах се! В петък с Деан заминаваме за Малта, където ще стартираме летните си обиколки. Нямам търпение да се отдам на рибните им изкушения там – те определено знаят как да ги приготвят! Междувременно аз ви предлагам една рецепта за миди с доматен сос, които можете да си приготвите у дома. Не спирам да го повтарям и дано не съм ви станала досадна, но е много важно да избирате пресни миди. Вижте как ги съхраняват в магазина – непременно трябва да са върху лед, за да може да са живи. Когато купите мидите и ги занесете у вас – по същия начин ги сложете в студена вода, с лед + малко сол. Така ще ги съхраните живи, докато започнете да ги готвите.

Ето още няколко начина как да приготвите мидите:

Миди на фурна с чеснов сос

Супа с миди и царевица

Миди натюр

Ризото с миди

Миди яхния

Както съм казвала и преди, заешкото си е едно от специфичните за обработка меса в кулинарията. Рецепти за заешко има изключително много, важно е да съобразите заешкото дали е от див заек или домашен. В случая предлаганата рецепта е за домашен заек в гювеч. Всъщност заешкото в гювеч става изключително крехко и не се получи сухо. С една дума уникална рецепта за заешко!

Важно е да сложите гювеча със заека в студена фурна; ако сте я загряли предварително рискувате да се пръсне гювечът със заешкото.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

palneni_kambi_s_bob

Тази рецепта я свързвам с Коледа – постно ястие, ароматно, боб, чушки… За много хора тя е част от рецептурника на техните баби. Ако баба ви е наблизо, помолете я да ви приготви чушки с боб, когато ви попита „Какво искаш да сготвя днес?“. Ще я изненадате приятно. Ако обаче баба ви не е до вас, съживете спомените от детството и пригответе тази рецепта за пълнени камби с боб за вашето семейство.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пълнени камби с лимец

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

Разядка с печени чушки и чесън

Чушки бюрек

 

Pin It
supa_s_kaima_i_zelelnchuzi

В българските кулинарни книги, супа с кайма май, че не можете да намерите. Популярна е рецептата за супа топчета. Но защо да не използвате каймата без да я правите на топчета. Използвайте зеленчуци според сезона, за по-богат аромат на супата и любимите си подправки. Вярвам, че сред най-подходящите подправки за магданоз, чубрица, целина, лук (може и сушен), риган.

Аз лично използвам само няколко капки мазнина за супата, защото мазнината от каймата, дори и телешка да използвате е достатъчна.

Pin It

Бутер тестото предполага редица импровизации. Ето и моята – разрязах тестото на квадрати, които постваих в тавата за мъфини и ги оформих като кошнички. За плънката изполвах предварително приготвен гъст сос с кайма и отгоре ги запекох с моцарела. Безумно вкусна бърза вечеря!

Pin It
ribena_chorba_sas_siomga

Колкото повече вида риба сложите в една рибена чорба, толкова по-богата на вкусове ще бъде тя! Аз обаче искам да ви покажа една рецепта, която е само с един вид риба – сьомга и интересният вкус на чорбата идва от букета зеленчуци към рибата.

pasta_s_riba_ton_na_furna

Фарфалите, казват, че най-често се използват за салати. Вярно е – формата им е изключително атрактивна – с форма на пеперуда и опредлено красят добре всяка салата. Но аз вярвам, че могат да се използват и в основни ястия, както в този случай – фарфале с риба тон на фурна.

Следвайте практическите съвети за приготвяне на ястия с паста, за да получите по-добри резултати. Разгледайте и останалите предложения за рецепти с паста.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl

Вижте още:

Пълнозърнести спагети с песто росо

Спагети карбонара – история и рецепта

Спагети с вурстчета в доматен сос

Спагети с наденица

Pin It
svinski_djolan_sas_zele_i_bob

Преди 1-2 месеца шпиковах свински джолан и го гарнирах с пресни картофи. Тогава тази рецепта много се хареса и реших днес пак да се върна към джолана, но този път ще го приготвя със зеле на фурна и боб.

Когато предния месец приготвих джолан, една позната ме пита – може ли свински джолан да се замразява? Бързам да отговоря, че аз не използвам замразен джолан. Особено пък телешки. Чувала съм, че редица домакини сготвят свинския джолан и след това го замразяват, но не съм пробвала лично. Аз съм на принципа, че ако може да се хапва прясно месо, няма защо да се замразява.

Освен шпикования свински джолан с пресни картофи, ето още една рецепта с джолан – Унгарски джолан гулаш.

Pin It