Ако постите, това е една рецепта, която може да включите в менюто си сега, когато траят Великденските пости. Ако пък не постете просто можете да се насладите на богатството от вкусове и аромати в това изкушение наречено червена леща с гъби шийтаке. Има десетки начини как да приготвите гъбите шийтаке – най-общо казано всяка рецепта, която намерите и в нея има гъби, можете да ги замените с гъби шийтака.

За още по-богат аромат в рецептата за тази яхния има и сушени червени чушки. Традиционно когато приготвям червена леща добавям букет от сухи и пресни подправки – лют червен пипер, куркума, черен пипер, пресен кориандър, магданоз, чубрица. Вие сами можете да направите своя ароматен микс от подправки, а можете и да следвате моите съставки (виж по-долу при останалите продукти).

Ако желаете да направите лещата по-пикантна, заложете на щипка кайенски пипер, а защо не и малко съчуански.

Вижте още:

Каква червена леща да изберем?

Кюфтета от червена леща с куркума

Леща по сръбски

Pin It
kjufteta_ot_chervena_lesta

Червената леща  е един особено благодатен продукт и с малко повече въображение може да се използва в десетки рецепти. Моето предложение за рецепта с червена леща е следното: кюфтета от червена леща с куркума. В тази рецепта използвах турска червена леща Олабио. Да, освен индийците, турците също са майстори на варивото.

Подправките в кюфтетата могат да ви напомнят леко за индийската кухня. Но вкусовете няма да са толкова пикантни. Иначе казано – приятна изненада и разнообразие към зимните ни рецепти!

Не забравяйте да харесате страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

 

Pin It
chervena_lesta_i_pecheno_pile_sas_zaatar

Влюбих се в червената леща докато учих в Англия и по-точно в начина, по който приготвят даал тадка в индийските ресторанти там. Обожавам я не само в индийски ястия, а всякак. Има подправки, които като че ли са създадени за червена леща – куркума, кимион, кориандър, лют червен пипер, къри, синапено семе.

Реших обаче този път да оставя индийската кухня на страна и да намигна на Близкия Изток, като включа една подправка типична за арабската кухня – заатар.

Това което направих е – опекох пилето на фурна, като предварително го „масажирах“ със зехтин и заатар. През това време сварих червената леща с подходящите подправки и накрая сложих и малко ситно настърган магданоз.

От рецептата можете да приготвите 2 порции.

Pin It

„Дал тадка” е традиционна индийска рецепта. Обикновено се приготвя от жълта и червена леща в комбинация с букет от подправки. Рецептата я знам от мой приятел индиец от университета в Лийдс.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Кафява леща с наденица

Каша от френска леща с куркума и горчица на зърна

Кюфтета от червена леща с куркума

Леща с патладжан по сръбски

Pin It