кюфтета-с-брюкселско-зеле

 

Наблюденията ми са, че кюфтетата се харесват масово и конкретно у нас се похапват без уговорки от малки и големи. Затова ви предлагам една рецепта за кюфтета с брюкселско зеле, където кюфтетата са комбинирани с един не чааак толкова широко използван продукт у нас – брюкселско зеле. За разкош в рецептата за пикантни кюфтенца с брюкселско зеле има различни зеленчуци и за лека пикантност съм добавила една супена лъжица пиперково пюре. То представлява паста от сладки и люти пипер и чушки. Купих го от Лидл преди време. Използвам го не просто за лека пикантност на ястието, но също и пиперковото пюре сгъстява леко соса на ястието.

 

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

Lidl Bulgaria за пореден път обръщат внимание на блога ми и ме поканиха да сготвя нещичко за Великденския им каталог. Темата беше агнешко месо и предвид лимитираното време, което имам покрай Михаел напоследък реших, че най-бързото за приготвяне агнешко са котлетите. И затова реших да приготвя агнешки котлети със зеленчуци и цитруси.

Ето и няколко снимки от самото готвене или иначе казано (буквално) – от кухнята.

Благодарности на Лидл за предоставените снимки!

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg

Наскоро попаднах на топеното сирене с подправки Bio Verde и съм очарована. В кутийката има по 4 сиренца от двата вида – едното сирене е с по-изчистен вкус, по-натурално, а другият вид (любимият ми) е със зеленикъв цвят и божествен аромат на подправки. Дори и само намазано на сухар сиренето е божествено, но аз реших да го комбинирам с изварата на Хармоника и го използвах за плънка на чушки бюрек.

Разбира се, ако нямате топено сирене у дома, можете да приготвите и чушките бюрек по класическата рецепта.

Вижте още:

Печени чушки с чесън

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

supa_ot_cherveni_chushki_s_kashu_i_sirene

Последният хубав червен пипер е на пазара и е добре да се възползваме от възможността да си изпечем червени чушки за тази ароматна супа с червени чушки. Супата с печен пипер се поднася студена, става бързо и е доста питателна! Какво повече да искаме от една рецепта за супа?

Разбира се, можете да използвате и готови, консервирани печени червени чушки, но вкусът ще е една идея по-различен. Супата съм я овкусила със зехтин с лимон, но ако не разполагате с такъв можете да го замените със зехтин екстра върджин и да капнете няколко капки лимон (по желание). Също така съм добавила сурово кашу в супата от чушки и сирене Хармоника.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Картофена супа с козе сирене Меее

Кашкавалена супа

Крем супа от моркови с куркума

 

Pin It
pecheni_chushki_s_chesan

Печените чушки с чесън са една от най-любимите традиционни български салати. Винаги съм свързвала печените чушки с късната есен и зимата. Тази конкретна рецепта е подходяща за постите и за вегетарианците. Най-добре все пак я хапвайте вечер, заради обилното количество чесън.

Всеки би казал, че най-добрата комбинация към салатата от печени чушки е ракията. Факт! Ако обаче не си падате по силно алкохолната напитка, можете да я съчетаете с вино. Още повече, че сега по време на коледните пости е разрешено да се пие вино, за разлика от ракия.

Винените експерти казват, че храните с богати аромати на чесън и лук се съчетават изключително трудно с вино. Моите впечатления са обаче, че розетата, като едни компромисни вина са добра компания към чесновите ястия. И това не е случайно!

Френският „Прованс“ е нарицателно за добро и качествено розе. А както може би знаете в провансалската кухня се използват големи количества чесън. Така французите са намерили начин да съчетават подлучените ястия, без да се отказват от провансалско вино. Провансалските розета са вина, които се съчетават с редица храни, лесно съвместими са. Ако се чудите дали дадено вино ще се комбинира добре с дадена храна, за да не направите грешка, изборът на розе е добър компромисен вариант. Почти сигурно розе ще се съчетае с вашето ястие.

У нас също има все по-добри розета, които сте опитали, ако сте ходили на Дивино.  Сред най-добрите български розета са:

Next 20 Years Rose 2011 на Домейн Бойар

Enira Rose 2011 на Беса Валей

Santa Sara Rose 2011 на Санта Сара

и ако искате да опитате вино с изключително добро съотношение качество/цена (около 8 лева), пробвайте розето на Едоардо Миролио Soli Rose 2011

И така – розе и салата с чесън може да се окаже вашата комбинация! Пробвайте!

Pin It
ungarski_djolan_gulash

Традиционно унгарският гулаш се приготвя от телешко месо, лук, червени чушки и червен пипер. Прави се като яхния, като се предпочита месо от джолан, защото от жилите в джолана яхнията се сгъстява.

Най-добрият начин както вече споменах е да приготвите рецептата за гулаш с телешко месо, но обработката му отнема значително повече време. Аз с толкова време не разполагах и по тази причина сготвих унгарския джолан гулаш със свински джолан и се получи великолепно.

Макар да не се виждат на снимката, поднесох унгарския джолан гулаш с печени на фурна картофи с майонеза. Обикновено унгарците го сервират с варени картофи или качамак.

 

Pin It