сарми с кисело зеле и праз

Зелевите сарми са едно от най-типичните ястия за зимата. Най ми допадат, когато ги приготвя с листа от кисело зеле, но можете да пробвате и с прясно зеле. В този случай само трябва да обработите зелето предварително като да попарите листата.

По отношение каква кайма да използваме за зелеви сарми – класиката си е да се сложи телешка кайма на сармите, но в този случай стават по-сухи. За сметка на това и по-диетични. Аз лично предпочитам кайма смес – телешка и свинска.

Подправките за сарми са черен пипер, червен пипер и аз добавям по малко кимион (ако не харесвате тази подправка, можете да я пропуснете). Някои им слагат канела, но на мен канелата ми допада повече за постните лозови сарми. По желание можете да ги поръсите с нарязан на ситно пресен магданоз.

Ето как се правят зелеви сарми…

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата ни – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
svinski_shnizel_s_kartofi

Класическият шницел се приготвя от начукано на тънко телешко месо. Аз съм приготвяла шницели от кълцано месо (кайма) с картофи, които макар да са далеч от виенските стават много вкусни.

Аз панирах шницелите в яйце, брашно и галета с доста сухи подправки, но вместо телешко използвах свинско месо. И приготвих шницели от свинско месо 🙂

Смятам, че добре се получава, ако свинското месо е от котлет. Помолете още в месарницата да ви го нарежат на тънко като за шницели. Но колкото и да е тънко месото трябва все пак да го покриете с домакинско фолио и да го начукате с чук за месо. Накрая месото като е начукано се правят леки разрези по протежение на котлета и краищата леко се режат. Това се прави с цел котлетът да не се свие.

 

Pin It
крем супа от моркови

Кухнята за много млади хора е място „табу“. На едни им е скучно, други изпитват страх от провал, трети не могат да си отганизират времето и твърдят, че нямат време за готвене.

Тази рецепта за крем супа с моркови не изисква много време. При нея няма шанс младият готвач да се провали и става относително бързо – трябва само да нарежете зеленчуците и да ги сложите да врят. През това време можете да си свършите някоя задачка у дома и после само да пасирате. И имате богата, ароматна домашна крем супа. Рецептите за повечето крем супи са подходящи за всеки прохождащ в кухнята.

Моркови можете да намерите целогодишно, макар най-полезни и сочни да са през летните месеци. Както голяма част от зеленчуците всъщност.

Да се отправяме към кухнята!

Pin It
zimen_mish_mash

Летните рецепти и ястията с много и разнообразни зеленчуци са в миналото. Затъжихте ли се вече за тях? Ето една рецепта, с която ще можете да върнете лятното в кухнята и в чиниите на любимите хора или как да направим миш маш праз зимата.

За целта ще използвам продуктите, от които правим миш маш през латото, само че консервирани. Така вместо пресни домати ще използвам консервирани и чушките няма да са набрани от градината, ами домашно консервирани или купени готови в буркани. Сиренето си е константа – имаме си го всеки сезон. Яйцата никога не са били проблем. Стар лук – също. Аз слагам една средно голяма глава лук на миш-маша. Преди като съм си поръчвала храна за офиса ми носеха миш маш, който беше почти половината само лук. Тогава си помислих, че може би така е правилно, но май, че не е. В крайна сметка всеки да сложи толкова лук, колкото му харесва.

По отношение на подправките за зимния миш маш използвам магданоз, шарен пипер (може само с черен да го замените), червен пипер и щипка чубрица (последното може да го прескочите, ако не обичате, защото традиционно не се слага в миш маш).

Pin It
palneni_kambi_s_bob

Тази рецепта я свързвам с Коледа – постно ястие, ароматно, боб, чушки… За много хора тя е част от рецептурника на техните баби. Ако баба ви е наблизо, помолете я да ви приготви чушки с боб, когато ви попита „Какво искаш да сготвя днес?“. Ще я изненадате приятно. Ако обаче баба ви не е до вас, съживете спомените от детството и пригответе тази рецепта за пълнени камби с боб за вашето семейство.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пълнени камби с лимец

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

Разядка с печени чушки и чесън

Чушки бюрек

 

Pin It
svinska_kavarma_recepta

Едва ли има някой, който да обича свинско месо и да не е опитвал свинска кавърма. Ако има все пак някой останал, ако я опита съм сигурна, че ще стане очарован от апетитното свинско с много зеленчуци. Комбинацията от задушени зеленчуци, вино и свинско месо си е класическа. Кавърмата е традиционно българско ястие със свинско или пилешко месо, което се приготвя в гювеч или казан с лук, чушки, чубрица, черен пипер и сол. Аз добавих морков, доматено пюре и магданоз и замених лука с праз. След студовете последните дни у нас официално открихме сезона на червеното вино. Някой ще каже, че червеното вино има четири сезона и може би ще е прав 🙂 В този ред на мисли… сложих и малко вино в кавърмата.

За тази рецепта за кавърма със свинско можете да използвате свинска плешка. Този тип месо е на сравнително ниска цена, но в същото време ще ви свърши чудесна работа – кавърмата ви няма да е нито много мазна, нито суха. Много е важно кавърмата да не стане много водниста – в дебелите кулинарни книги пише, че трябва да остане „само на мазнинка“, но на това ще се спра в „начина на приготвяне“.

Pin It
krem_supa_ot_tikva

Ако карвингът на тиква не е вашата стихия, ето една идея за крем супа от тиква, която можете да приготвите от нея. Рецептата за крем супа от тиква е изключително проста. Единственото различно, което направих е, че вместо черен пипер сложиш пипер меланж. На практика, единствените продукти, необходими за тази супа са тиква, лук, чесън, сладък червен пипер, пипер меланж, сол и вода. Никакви други подправки не съм слагала. Пиперът меланж придава по-пикантен вкуса на супата, а сладкият червен пипер по-скоро го слагам, заради по-богатия цвят на крем супата. От снимката ще видите, че съм добавила няколко лъжички прясно мляко, но то не е задължително. Всички рецепти за крем супи, които съм приготвила, можете да намерите тук.

Pin It
domashni_parjeni_kjuftenza

Ако обичате месото и скарата, предполагам и домашните кюфтенца са ви любими. Тайната тук е в хубавата кайма и подборът на подправките за кюфтета.

Pin It
svinski_djolan_sas_zele_i_bob

Преди 1-2 месеца шпиковах свински джолан и го гарнирах с пресни картофи. Тогава тази рецепта много се хареса и реших днес пак да се върна към джолана, но този път ще го приготвя със зеле на фурна и боб.

Когато предния месец приготвих джолан, една позната ме пита – може ли свински джолан да се замразява? Бързам да отговоря, че аз не използвам замразен джолан. Особено пък телешки. Чувала съм, че редица домакини сготвят свинския джолан и след това го замразяват, но не съм пробвала лично. Аз съм на принципа, че ако може да се хапва прясно месо, няма защо да се замразява.

Освен шпикования свински джолан с пресни картофи, ето още една рецепта с джолан – Унгарски джолан гулаш.

Pin It
bob_yahnia

Преди време имаше класация за глобален символ на България и призът взе Мадарският конник. Сред кулинарните предложения за символ на страната ни попднаха баницата, киселото мляко или боб чорбата. Бобът, приготвен като яхния или чорба си е традиционно ястие за българската трапеза.

Точно и това е причината, поради която пиша тази на пръв поглед травиална рецепта.

Ако само боб ви се вижда прекалемо постно можете да го съчетаете с джолан със зеле или пък да го използвате за фритата с пилешко и боб.

 

Pin It