kjufteta_na_furna_s_domati_i_patladjani

Ако искате да избегнете пърженето на кюфтетата, ето една кулинарна рецепта за кюфтета на фурна с патладжани и домати.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It

Размечтах се за Франция вчера, за аромата на прясно изпечена франзела идващ от миниатюрните пекарни в пресечките на Шанз-Елизе. За Париж – един от най-романтичните градове, с вековни традиции е кулинарията.

Дали това, че французите правят най-добрите парфюми в света е повлияло и на факта, че правят едни от най-ароматните хлябове и тестени изделия, които съм опитвала някога?

Ах, тази франзели (или още се наричат багети)! Можете да намерите изключително малки франзели – по 7-8 см. Французите ги хапват често за закуска с масло и различни сладка. Някои франзели, известни още като багети достигат до 80-100 см. Когато ги продават в пекарниците често ги срязват на две и така ги пъхват в хартиените пликове.

Чесновата багета с подправки прекрасно се съчетава с различни зеленчукови крем супи. Може да сервирате хрупкавите резенчета вместо кротони или препечени филийки.

Харесайте страницата ни във фесйсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

 

 

cottage_pie

Котидж пай или още селски пай си е традиционно ирландско ястие. Когато се пръв път го опитах си помислих, че всъщност това си е ирландска мусака.

На практика ирландският котидж пай се приготвя от кайма, зеленчуци и подправки, „запечатани“ с намачкани картофи или картофено пюре. Приготвя се изключително бързо, вкусът е много близък до българския и в този смисъл няма как да сбъркате с тази рецепта.

 

pileshko_sas_zelen_presen_grah

В блога ще срещнете различни рецепти за грах – супен грах, консервиран грах, замразен, но моят фаворит си остава пресния зелен грах. Онзи ден видях, че продават на пазарчето до нас и макар да имах планове за друга рецепта с пилешко, реших, че пресният грах с пилешките гърди, които бях купила ще се съчетаят отлично.

Стига да не са много жилави шушулките, можете да сварите граха директно с тях. За да сте по-сигурни обаче, можете все пак да почистите граха.

Аз направих компромисен вариант и използвах за рецептата за пилешко с пресен грах както изчистен, така и грах с шушулки.

 

ungarski_djolan_gulash

Традиционно унгарският гулаш се приготвя от телешко месо, лук, червени чушки и червен пипер. Прави се като яхния, като се предпочита месо от джолан, защото от жилите в джолана яхнията се сгъстява.

Най-добрият начин както вече споменах е да приготвите рецептата за гулаш с телешко месо, но обработката му отнема значително повече време. Аз с толкова време не разполагах и по тази причина сготвих унгарския джолан гулаш със свински джолан и се получи великолепно.

Макар да не се виждат на снимката, поднесох унгарския джолан гулаш с печени на фурна картофи с майонеза. Обикновено унгарците го сервират с варени картофи или качамак.

 

Pin It
zaeshko_kontadino_s_presni_kartofi

Италианското значение на контадино е фермер. В този смисъл в рецептите „контадино“ били те със заешко, пилешко или постни можем да сложим зеленчуците, които се произвеждат в една италианска ферма.

Типичното обаче, което забелязах за ястията „контадино“ е, че на Ботуша в повечето случаи слагат и сушени домати. За това и аз към пресните картофи, морковите, белучката и чесъна към заешкото добавих и сушени домати. За да се получи една истинска италианска рецепта за заешко контадино.

Искам да направя уговорката, че заешкото, което приготвих е от питомен заех. Ако приготвяте дивеч или див заек, подготовката на самото месо трябва да е по-дълга и по-различна.

Вижте още една рецепта за заешко тук.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Хумусът е паста, изключително популярна в арабския свят и сред арменците. Приготвя се бързо и може да се използва както за дип (хммм, представих си как потапям топлия, ароматен, току-що изпечен хляб в хумуса), така и като гарнитура към меса, патладжан или други зеленчуци.

Ако сте хапвали фалафел, почти сигурно вътре е да имало и хумус, поне в дебелите книги така пише, че се приготвя.

Аз лично предната вечер го приготвих като уелкъм, хумус върху изключително апетитни гризини и отгоре нарязах пера на пресен лук за разкош 🙂

Подправките играят изключително важна роля във всяка кухня, но в арабската те са задължителни. В този смисъл в различните вариации на рецептите за хумус можете да срещнете да се добавя смлян кимион.