свинско-с-кисели-краставички

Ако сте от хората, които целогодишно обичате да похапвате кисели краставички – тази рецепта е за вас. Харесвам киселия аромат и звука при отхапването на хрупкава краставичка! Това ми е от дете и явно така ще си остане. 🙂

Наскоро приготвих палачинкова торта, в която използвах кисели краставички и в хладилника ми остана буркан с няколко краставички в него. Това ме накара да измисля начин, по който да ги оползотворя и ето я и рецептата за свинско с кисели краставички и моркови. От едната страна е сладостта от моркова, а от другата е киселата и солена краставичка! Добър баланс следва да се получи!

Киселите краставички са добре дошли и за салати – вижте например тази салата с кисели краставички, грах и рулца от раци. Изключително любимо ми е и пилешкото със сметана и кисели краставички! Всъщност киселите краставички са особено богати както на витамин К. Вижте и останалите ползи от киселите краставички и си помислете не е ли време да отворите един буркан! Дали са плод или зеленчук честно да ви кажа не ми се влиза в тези дебати – важното е,  че са супер полезни!



По отношекие на месото – аз използвах обезкостени свински гърди, които си поръчах да ми доставят от Вашата месарница. Използвам тяхната услуга за доставка на месо до адрес от години и съм изключително доволна. Обаждам им се сутрин около 9 и по обяд или ранния следобяд месото вече е при мен.  Телефонът им за доставки е 0894092669. Доставки се правят само за София и са безплатни. За съжаление все още не работят с други градове.

Да влизаме в кухнята!

Малки хитринки:

Опитайте ястието след като сте сложили киселите краставички и преди да сте сложили сол. Може краставичките да са прекалено солени (особено ако използвате купешки) и да е необходимо да сложите съвсем малко сол на свинското с кисели краставички и моркови.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

агнешко-с-аспержи-резене-и-чушки

Предлагам ви една рецепта за агнешко с аспержи, резене и чушки. Тя носи духа на Средиземноморието, летния бриз и свободата. Поне аз я приемам по този начин. Анасоновият аромат на реценето много ми помага за това усещане. Всъщност и преди съм използвала резене в комбинация с агнешко – ето я рецептата за агнешко с фенел. На практика резене, фенел, фенхел, див копър, лъжлив сминдух е едно и също.

За първи път се „срещнах“ с фенела преди години в Малта, където ми направи впечатление, че се използва на много места в местната кухня. Докато се разхождахме из остров Гозо видях резенето да расте диво на изключително много места – дори съвсем близо до плажа. Имаше го навсякъде – това обясни и защо се използва толкова много в малтийската кухня. След като се прибрах от Малта бях вдъхновена от начина, по който приготвят заешкото там и приготвих у дома заек по малтийски.

За тази рецепта сега съм използвала обезкостено агнешко бутче, което почистих добре от мазнината и нарязах на малки хапки. Така месото се приготвя лесно и бързо, дори и в тенджера или дълбок тиган, както е в случая.



Малки хитринки:

Знаете ли как се почистват аспержи? На кратко – лесно. 🙂 Аспержите се подрязват 2-3 сантиметра от края. След това с белачка за картофи се обелват стъблата като се оставя само върха. След това можете да ги нарежете на 2 или 3 парчета в зависимост колко са дълги за тази конкретно рецепта с агнешко или ако например ги запичате с пармезан на фурна или с бекон на оребрен тиган – можете да ги запазите цели.

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

 

 

супа-пелмени-със-зеленчуци

Как да приготвя пелмени? Сигурно често се питате след като ги видите във витрините на Берьозка. Съвсем близо до нас има такъв магазин и честно да си призная напоследък доста често приготвям пелмени, защото стават изключително бързо и се харесват от всички у дома. Дори често имам по 1-2 пакета във фризера и приготвям бърза вечеря, когато нямам време за нещо „по-така“.

В началото все се чудих как да приготвя пелмените и момчето в магазина до нас ми каза, че най-бързият вариант е просто да се сварят и да се поднесат топли отгоре със заквасена сметана. Да, това е категорично най-лесният вариант как да приготвите пелмени. Ако искате леко да усложните рецептата за пелмени – можете да залеете със запръжка от сгорерщено олио и червен пипер вече сварените и объркани със сметана пелмени. Опитвам се да се сетя къде бях яла така – ако не ме лъже паметта беше в ресторант в Украйна или в Грузия.

 




Имам позната украинка, която приготвя пелмените само като ги вари във вода с черен пипер и малко олио и ги поднася като супа. Разбира се, нейните пелмени са домашни – тя прави „бригада“ у тях и си ги приготвят, след което замразява във фризер и така си има за няколко месеца. Аз все пак ви предлагам за по-бързо да си купите замразени, ако не ви се приготвят домашни и само да си ги сготвите.

В случая за тази рецепта използвах „детски пелмени“ закупени от Берьозка. Опитвала съм с различна плънка – свинско, телешко, картофи.

пелмени-детски

Разликата, която откривам между детските и стандартните в магазина е единствено големината. Детските са по-малки. На вкус не открих разлика. Приготвих ги на супа, само че със зеленчуци. Детето ги обича със сметана, затова за него отцедих малко мелмени със зеленчуци и обърках със сметана.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

агнешко-с-критираки

Това е първият път, когато приготвям критараки. Опитвала съм в Гърция преди време, когато сме ходили по почивки. Взех критараки от гръцката седмица на Лидл – разфасовката беше 500 грама – точно необходимото количество за тази рецепта.

критараки-опаковка

Вярвам, че можете да намерите критараки и в гръцките хранителни магазини.

 


В рецептата използвам обезкостен агнешки бут, от който предварително бях изрязала тлъстите мазнини. Месото нарязах на едри хапки, които допълнително се свиват при топлинната обработка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

кюфтета-с-брюкселско-зеле

 

Наблюденията ми са, че кюфтетата се харесват масово и конкретно у нас се похапват без уговорки от малки и големи. Затова ви предлагам една рецепта за кюфтета с брюкселско зеле, където кюфтетата са комбинирани с един не чааак толкова широко използван продукт у нас – брюкселско зеле. За разкош в рецептата за пикантни кюфтенца с брюкселско зеле има различни зеленчуци и за лека пикантност съм добавила една супена лъжица пиперково пюре. То представлява паста от сладки и люти пипер и чушки. Купих го от Лидл преди време. Използвам го не просто за лека пикантност на ястието, но също и пиперковото пюре сгъстява леко соса на ястието.

 




Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

пилешки-дробчета-с-вино-и-пушен-бекон

Обичам много дроб – пилешки, свински, телешки. Класиката от пилешки дробчета по селски приготвям често – или на фурна, или на тиган. Това е на практика леко модивицирана рецепта, в която добавяме пушен бекон основно за пушен аромат на ястието. Прибавя се и червено вино, което прави сосът по-различен от просто „дробчета с лук“.

 


Ето няколко рецепти за дробчета, които също можете да погледнете:

Пилешки дробчета с лук и домати

Пилешки пастет с мащерка и лук

Пилешки дробчета с нар по ливански

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

 

агнешко-в-прясно-мляко

Има много домакини, които се страхуват от приготвянето на агнешко. Струва им се сложно, не се чувстват достатъчно опитни и вещи. Точно за тях е тази лесна рецепта за агнешко месо, с която няма как да сбъркате. За целта ви е необходимо едно агнешко бутче, което в моя случай беше обезкостено. Но можете и да използвате бутче, което е нарязано на парчета. В този случай просто обемът на ястието в гювеча щ е по-голям и ще трябва да налеете повече прясно мляко. Няма да има друга разлика. Като приготвите агнешкото по тази лесна рецепта, месцето ще пада от кокала така или иначе. Моето агнешко е от Вашата месарница и помолих там да ми го обезкостят. Вие можете да направите това вкъщи или да помолите тях.


Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

Вижте още:

Агнешки стекове със зеленчуци

Агнешки тажин с нахут

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Предлагам ви една супа, която носи пролетно настроение и обикновено след като приготвя първата агнешка супа за годината – скоро след това идва време да прибирам ботушите и зимните якета на високо. Какво по-хубаво от това!

Дойде сезонът на агнешкото с други думи. Ето едно предложение за супа от агнешки набор. Добре е да се подбере по-малък комплект, макар стандартно в месарниците комплектите да са около 1.5 кг. Все пак – ако комплектът е голям, можете да използвате част от него, а другата да замразите за друга агнешка супа или да го използвате за дроб сарма.


Вижте още:

Пилешки дробчета с лук и домати

Пилешки дробчета с нар по ливански

Агнешка супа с коприва

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

Пъстървата е на особена почит у дома и редовни приготвяме риба. А по фенела се „запалихме“ по време на почивката ни в Малта. Особено… приготвят един заек, в който слагат фенел – божествен е!

Вижте няколко идеи за рецепти с пъстърва:

Пъстърва с майонеза и пресни картофи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Пуешките бутчета трябва да се „готвят“ по-дълго време отколкото пилешките. По тази причина аз предварително леко ги посвърявам в подсолена вода и след това практически можете да приготвите всяка рецепта с пилешки бутчета и да ги замените с пуешките.

Така приготвих и пуешките бутчета с гъби и праз – като предварително ги сварих леко и след това в един плик за печене ги запекох заедно със зарзавата.

Вижте още идеи за рецепти за пуешки бутчета:

Пуешки бутчета с гъби

Пуешки пържоли с размачкани картофи на фурна

Пуешки бутчета целогодишно можете да си купите в София от магазини Вашата месарница. Vashata_mesarnica