Предлагам ви една супа, която носи пролетно настроение и обикновено след като приготвя първата агнешка супа за годината – скоро след това идва време да прибирам ботушите и зимните якета на високо. Какво по-хубаво от това!

Дойде сезонът на агнешкото с други думи. Ето едно предложение за супа от агнешки набор. Добре е да се подбере по-малък комплект, макар стандартно в месарниците комплектите да са около 1.5 кг. Все пак – ако комплектът е голям, можете да използвате част от него, а другата да замразите за друга агнешка супа или да го използвате за дроб сарма.

Вижте още:

Пилешки дробчета с лук и домати

Пилешки дробчета с нар по ливански

Агнешка супа с коприва

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

Пъстървата е на особена почит у дома и редовни приготвяме риба. А по фенела се „запалихме“ по време на почивката ни в Малта. Особено… приготвят един заек, в който слагат фенел – божествен е!

Вижте няколко идеи за рецепти с пъстърва:

Пъстърва с майонеза и пресни картофи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Пуешките бутчета трябва да се „готвят“ по-дълго време отколкото пилешките. По тази причина аз предварително леко ги посвърявам в подсолена вода и след това практически можете да приготвите всяка рецепта с пилешки бутчета и да ги замените с пуешките.

Така приготвих и пуешките бутчета с гъби и праз – като предварително ги сварих леко и след това в един плик за печене ги запекох заедно със зарзавата.
Вижте още идеи за рецепти за пуешки бутчета:

Пуешки бутчета с гъби

Пуешки пържоли с размачкани картофи на фурна

Пуешки бутчета целогодишно можете да си купите в София от магазини Вашата месарница. Vashata_mesarnica

Pisyur_kyufte

Писюр кюфтетата някои ги наричат голи сърми. Други правят асоциация със супата топчета с ориз и смятат, че двете рецепти си приличат – просто в едната кюфтетата са по-големи и сосът е повече.

Истината е, че писюр кюфте е нещо много апетитно и ако вие и домашните ви обичате „манджички“, яхнии и както Деан ги нарича „бабешки манджи“, сигурна съм, че тази рецепта ще ви допадне.
Рецептата за писюр кюфте, както и името и подсказва е турска и в този смисъл съм използвала телешка кайма. Вие обаче можете да направите кюфтетата от свински кайма или смес. Рецептата, която аз приготвих не е класическата, защото замених доматите с гъби.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Пълнени патладжани със зеленчуци и кайма

Руладини от кайма с топено сирене и кисели краставички

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Предимството на този тип омлет е, че не трябва да го пържете, става тънък и нежен. Можете да замените плънката от телешко месо, с пилешка например – за да е по-леко ястието през лятото. Поднесете със свежа гарнитура – от сезонни зеленчуци или салата например.

Вижте още идеи с телешка кайма:
Мексиканско такос с телешко месо

Бъркани яйца с кайма

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

 

Представете си ароматно шилешко месо, запечено; с ароматна, хрупкава коричка! Не е невъзможно, нали?

А за гарнитура добре овкусени, топящи се в устата картофи.

Да се захващаме за работа! Днешната рецепта е печено шилешко с картофи на фурна! В тази рецепта за шилешко използвах бут, но можете да я приготвите също с плешка например. Обикновено когато пека на бавен огън шилешко, агнешко, свинско или друго месо го шпиковам, но този път не го приготвих така. За да стане ароматно и да не се изсуши просто периодично го поливах с бульона. И се получи вълшебно!

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Печено шилешко с праз в гювеч

Агнешки тажин с нахут

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Агнешко роле със спанак и гъби

И преди съм приготвяла нахут – любимата ми рецепта е агнешко с нахут в тажин. Сполучлива се получи и яхнията с нахут, но предвид това, че вкъщи всички сме месолюбиви реших да приготвя пиле с нахут на фурна този път. За да си спестя време – използвах нахут от консерва, но разбира се вие можете да си приготвите пилето със сух нахут например. Разликата е, че предварително трябва да го сварите до готовност и след това спокойно можете да следвате рецептата по-долу…

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Пилешки бутчета в бекон

Пилешки бутчета със соев сос с гарнитура

Пилешки бутчета със сомак и чеснови белени домати

Агнешките котлети се приготвят буквално за минути – на тиган, на барбекю, на фурна. За това силно ги препоръчвам на всички, които нямат време да пекат агнешко бутче или плешка например.

Ето рецептите за агнешки котлети, които съм публикувала до момента:

Агнешки котлети на фурна с картофи и моркови

Агнешки котлети с аспержи

Агнешки котлети със спанак и сирене

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Продължавам серията от рецепти за агнешки хапки и пролетта навън ме кара да мисля в посока използването на максимално повече „пролетни“продукти в кухнята. И логично идва ред на пресните репички. Идеята за пържени репички ми дойде от едно кулинарно списание и макар да ми изглеждаше доста абстрактно – реших да пробвам и ето, че у дома ни хареса! Опитайте и вие!Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки хапки с кориандър и къри дип

Агнешки хапки с дъх на барбекю

Настроението ми е пролетно, очаквам скоро Великден и съответно от фурната у нас се носи аромат на агнешко месце… След като тази седмица ви предложих да си сготвите агнешки котлети с цитруси и шпиковано агнешко с дъх на барбекю, сега идва ред и на още едни хапки – този път – агнешки хапки с кориандър и къри дип. Ароматът им в съчетание със сосчето ми напомня за Индия и за нашето пътуване с Деан до там преди година и половина…

Идеята за дипа и по-точно за начина на приготвянето му (с пасиран суров лук, който се запържва в масло ги) е заимствана от една рецепта, която ми показаха по време на кулинарния курс, на който бях в Делхи.

Всяко къри е различно и по тази причина, освен че слагам къри добавям и по малко от любимите ми подправки, за да засилят вкуса му с аромати, които най-много харесвам.

И така… да се захващаме за готвене, защото агнешките хапки са бо-же-стве-нииии!

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Агнешки тажин с нахут

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Агнешко роле със спанак и гъби

Агнешко с картофи

Агнешко с коприва, мляко и яйца