Pisyur_kyufte

Писюр кюфтетата някои ги наричат голи сърми. Други правят асоциация със супата топчета с ориз и смятат, че двете рецепти си приличат – просто в едната кюфтетата са по-големи и сосът е повече.

Истината е, че писюр кюфте е нещо много апетитно и ако вие и домашните ви обичате „манджички“, яхнии и както Деан ги нарича „бабешки манджи“, сигурна съм, че тази рецепта ще ви допадне.

Рецептата за писюр кюфте, както и името и подсказва е турска и в този смисъл съм използвала телешка кайма. Вие обаче можете да направите кюфтетата от свински кайма или смес. Рецептата, която аз приготвих не е класическата, защото замених доматите с гъби.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Пълнени патладжани със зеленчуци и кайма

Руладини от кайма с топено сирене и кисели краставички

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Предимството на този тип омлет е, че не трябва да го пържете, става тънък и нежен. Можете да замените плънката от телешко месо, с пилешка например – за да е по-леко ястието през лятото. Поднесете със свежа гарнитура – от сезонни зеленчуци или салата например.

Вижте още идеи с телешка кайма:
Мексиканско такос с телешко месо

Бъркани яйца с кайма

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

 

Представете си ароматно шилешко месо, запечено; с ароматна, хрупкава коричка! Не е невъзможно, нали?

А за гарнитура добре овкусени, топящи се в устата картофи.

Да се захващаме за работа! Днешната рецепта е печено шилешко с картофи на фурна! В тази рецепта за шилешко използвах бут, но можете да я приготвите също с плешка например. Обикновено когато пека на бавен огън шилешко, агнешко, свинско или друго месо го шпиковам, но този път не го приготвих така. За да стане ароматно и да не се изсуши просто периодично го поливах с бульона. И се получи вълшебно!

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Печено шилешко с праз в гювеч

Агнешки тажин с нахут

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Агнешко роле със спанак и гъби

Знаете, ли че холандците са майстори на граховата супа… Приготвят я по уникален начин като смачкват част от граха. Аз обаче в тази рецепта ви предлагам отново да смачкаме една част от граха, но да не е под формата на супа, а по-гъстичко – като яхнийка.

Останалото е лесно – изпичате джолана и след като изстине се нарязва на кубчета – една част от които се прибавят към самата яхния, а останалите за декорация отгоре при поднасянето.

Вижте как да приготвите тази грахова яхния с джолан! Аз лично използвах боб от буркан, но още по-вкусно би било, ако използвате пресен грах.

Ако сте почитатели на граха вижте още:

Грах с домати

Крем супа с грах и картофи

Млечно телешко с грахово пюре

Пилешко с пресен зелен грах

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Дойде и времето на свежите зеленчуци, но ако не искате да се отказвате от месцето ви предлагам една вкусна рецепта за редено с кайма. Месото, което ползвате можете да бъде свинско, телешко или смес. Аз лично в случая съм използвала овкусена смес кайма от Вашата месарница. Вътре е с ароматни подправки, чубрица, лук…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Комбинацията от кайма с леща, която изпробвах за плънката за чушки онзи ден ми допадна и реших да продължа да експериментирам. Истината, че идеята за тази мусака ми дойде от Вашата месарница, от където пазарувам месо. Не знам дали знаете, но те предлагат идеи за бърза вечеря – ястия, които са с месо и са приготвени от тях, а единственото, което вие трябва да направите е да си ги поръчате и да ги изпечете. Доставката до дома е безплатна.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Та те предлагат нещо много подобно – мусака с леща и кайма – можете да си поръчате цяла тарелка за 9.50лв и да ви я доставят до вас и само да я изпечете или да си я приготвите сами. Ето как:

Вижте още идеи за мусака:

Постна мусака с жълти и зелени тиквички

Мусака с три цвята чушки

Ето и една лесна за приготвяне лятна рецепта за пълнени чушки с кайма и леща. На практика вместо да пълните чушки с кайма и ориз можете да замените оризът с леща. Вместо да варите леща и да я отцеждате можете да използвате готова, консервирана леща, която можете да намерите във всеки от големите супермаркети. Така ще си спестите доста време.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още: рецепти с чушки:

Печени чушки с чесън

Парти сандвичи с извара, печени чушки и горгонзола

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

 

Тази рецепта е особено подходяща за летните жеги – лека, свежа и лесна за приготвяне. Ключово важно е да купите хубав зелен боб – да е без конци. Интересното е, че майка го поднасяше винаги с кисело мляко, затова и аз така го обичам Ако не сте пробвайте така – опитайте и може би ще ви хареса.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Бобът, макар много хора да избягват да го консумират е изключително полезен и аз се стремя да приготвям рецепти с боб по-често. Последният интересен начин за приготвяне на боб е този пастет от боб с лук.

За пастета с боб можете да използвате готов сварен, консервиран боб или да си сварите боба сами. Аз лично за рецептата за пастет от боб сварих боба от предната вечер. Можете да използвате както червен, така и черен боб, но аз заложих на бял боб за пастета. Не използвайте салатен боб, защото при него люспата е по-твърда и при варенето остава цяла.

По отношение на подправките – добавих малко риган, чубрица, шарен пипер и съвсем малко червен пипер. Разбира се на пастета с боб би му отивало много и джоджен. Комбинацията боб и джоджен си е класика!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=h

Вижте още рецепти за пастети и дипове:

Дип маслини със сирене

Домашен пастет от дробчета

Яхнията от кокошка се приготвя по много сходен начин на пилешката яхния. Разликата е, че месото от кокошка трябва да се вари повече от пилешкото, защото е по-жилаво. Яхнията от кокошка ще ви напомни за бабините манджички, които като малки много от нас са яли. Правя я точно по бабешки – сгъстявам я с малко брашно, с червен пипер. Можете да оставите малко повече сосче по желание, ако искате да си го отопите с прясно изпечена домашна питка. Това е ваше решение.

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг

Вижте още:

Мексиканска яхния

Постна боб яхния

Яхния от грах

Яхния от зелен боб

Яхния от нахут