Представете си ароматно шилешко месо, запечено; с ароматна, хрупкава коричка! Не е невъзможно, нали?

А за гарнитура добре овкусени, топящи се в устата картофи.

Да се захващаме за работа! Днешната рецепта е печено шилешко с картофи на фурна! В тази рецепта за шилешко използвах бут, но можете да я приготвите също с плешка например. Обикновено когато пека на бавен огън шилешко, агнешко, свинско или друго месо го шпиковам, но този път не го приготвих така. За да стане ароматно и да не се изсуши просто периодично го поливах с бульона. И се получи вълшебно!

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Печено шилешко с праз в гювеч

Агнешки тажин с нахут

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Агнешко роле със спанак и гъби

Какво е шилешко месо всъщност? Шилешкото месо е месото от шилешкото или иначе казано месо от по-старо агне, което е до една година. На практика агнешкото месо е по-крехко от шилешкото и по тази причина е предпочитано от много хора, но пък не през цялата година можем да намерим агнешко месо. По тази причина сега е сезонът на шилешкото и можете да му се насладите, стига да бъде приготвено добре, без да става жилаво.

Редица домакини третират шилешкото месо като овчето и го мариноват от предната вечер, но според мен тайната на приготвяне на шилешкото месо се състои в дългото му печене на ниска температура. Моят опит показва, че е добре месото да се нареже на парчета и след това да се запържи в мазнина.  Може преди да запържите месото да го окрехкотите с инструмент за окрехкотяване. След това според моята сполучлива рецепта за печено шилешко гласи, че месото се залива с бульон и се пече първо половин час на 200 градуса. След това се намаля фурната на 150 градуса и шилешкото месо се пече още поне 3 -4 часа. При необходимост се добавя допълнително бульон.

Шилешко месо можете да намерите в по-добрите месарници.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – Merudia.bg

Вижте още:

Печено ярешко бутче с моркови и праз

Заешко контадино

Агнешка супа с коприва

Pin It