Март месец е „последният влак“ за джолани в нашия дом. Не че през пролетта и лятото не похапваме джолан, но не с такъв интензитет като в студеното време. Предлагам ви една рецепта, която отнема повечко време за печене, но реално няма почти никакво приготовление. Единствено ви трябват качествени продукти и резултатът е гарантиран!

Можете да приготвите ястието с предни свински джолани, като за всеки предвидите по 1. Аз в случая използвах един по-голям заден джолан, който след изпичането накъсах на порции.

Вашата-месарница

 

 

След като ви казах кое беше едно от първите пюрета при захранването на Михаел,  в което той от раз се влюби, ще ви кажа и как приготвям любимото му плодово пюре – ябълка с круша и кокосово масло. Кърмата съдържа изключително много мазнини, които след като едно хранене на кърма бъде заменено с „твърда храна“, тези мазнини следва да бъдат компенсирани по някакъв начин. Това е и причината да добавям по малко кокосово масло към плодовите пюрета.
Преди да дам това пюре, Михаел опита съответно първо ябълка (дори без кокосово масло), а после само круша на пюре. Давах му два поредни дни пюре от ябълка (първия ден от захранването с ябълка 2 лъжички пюре от ябълка, разредено с 2 лъжички кърма) и дохранвах с кърма. А втория ден – 4 лъжички пюре от ябълка с 4 лъжички кърма и после дохранвах с кърма. След като въведа новата храна – в случая ябълката – гледам за реакции (запек, разтройство, обриви, като цяло нещо различно да се случи…) и ако няма (слава Бога до сега не е имало) си записвам в дневника, че няма реакция и продължавам по-натам със следващата храна. По същия начин процедирах с крушата (давам 2 дни) и чак след това си позволих да дам двукомпонентно пюре (ябълка с круша). Постепенно увеличавах количеството на пюретата докато заменя цяло хранене. Колко бързо да увеличавате количеството – не мога да ви посъветвам, защото всяко дете е индивидуално и има различни теории. На мен лично ми отне 1 месец, докато заменя цяло хранене.

Ябълките и крушите са едни от най-лесно достъпните плодове в био магазините и точно такива използвах аз за въвеждането им като вкус в менюто на Михаел.

Ето как приготвих пюрето на Майки за следобедна закуска днес:

Мъфините са ябълки и моркови са особено подходящи както за закуска, така и за акомпаниент към следобедна чаша чай или кафе. Можете да приготвите мъфини и да ги занесете в офиса – всички ще бъдат особено щастливи!  Още повече, когато не очакват!

Мъфините са особено ароматни, заради мановия мед, канелата и индийското орехче. Сладостта идва какво от меда, така и от стафидите, ябълките, морковите и от кафявата захар. Рецептата за мъфини е сравнително бърза за приготвяне. Заслужава си да я опитате!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Шоколадови мъфини с конфитюр от кестени

Мъфини с кюстендилски череши

Мъфини с черни боровинки

Pin It

Ябълки има целогодишно и за това няма сезон за този сладкиш с ябълки. Освен ароматът на ябълките, в този пудинг с ябълки ще усетите нежен цитрусов аромат на мандарина. Мандарините в рецептата могат да бъдат заменени с портокали.

Традиционно ябълките се съчетават много успешно с канела, индийско орехче и въобще всички подправки, които използваме по Коледа. Аз реших да изляза от тази рамка и за ябълковия пудинг използвах бурбонска ванилова захар. Тази бурбонска ванилова захар се прави от истинска бурбонска орхидея и има много приятен аромат. Можете да използвате ваниловата захар в рецептите си за всякакви видове пудинги, торти, сладкиши, кремове, сладоледени напитки.

Вижте още:

Кокосов тапиока крем с печени дюли

Леден веган десерт със сини сливи

Пана кота със смокини

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
zelena_salata_s_orehi_sinio_sirene_i_yabalka

Пробвах подобна зелена салата в ресторант в центъра на София, в който попаднах случайно – просто нямаше места в този, в който си бяхме наумили да отидем. Но останах приятно изненадана – и от обслужването и от менюто. В тяхната зелена салата имаше червен лук, аз обаче го замених с праз. Ето и моят вариант на рецептата за зелена салата с орехи, синьо сирене, праз и ябълка.

Pin It