Предлагам ви една супа, която носи пролетно настроение и обикновено след като приготвя първата агнешка супа за годината – скоро след това идва време да прибирам ботушите и зимните якета на високо. Какво по-хубаво от това!

Дойде сезонът на агнешкото с други думи. Ето едно предложение за супа от агнешки набор. Добре е да се подбере по-малък комплект, макар стандартно в месарниците комплектите да са около 1.5 кг. Все пак – ако комплектът е голям, можете да използвате част от него, а другата да замразите за друга агнешка супа или да го използвате за дроб сарма.


Вижте още:

Пилешки дробчета с лук и домати

Пилешки дробчета с нар по ливански

Агнешка супа с коприва

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

Предимството на този тип омлет е, че не трябва да го пържете, става тънък и нежен. Можете да замените плънката от телешко месо, с пилешка например – за да е по-леко ястието през лятото. Поднесете със свежа гарнитура – от сезонни зеленчуци или салата например.

Вижте още идеи с телешка кайма:
Мексиканско такос с телешко месо

Бъркани яйца с кайма

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

 

Обожавам аромата на сусама от дете.Тогава обаче не помня у нас да се е консумирало сусамов тахан, който открих за себе си преди няколко години. Използвам сусамовия тахан за дипове основно и за десерти и едно една рецепта за сладки хапки със сусамов тахан и сушени череши.

Рецептата е адаптирана от „Златна книга за шоколада“.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Дребни сладки с кафе и мед

Сладки с мюсли и крем от рошков без печене

Сладки линцер

Ако се чудите как да приготвите агнешки врат – това е един много лесен начин. Единственото, което трябва предварително да направите е да изпечете агнешкия врат за около 1,5 часа на 170 градуса (с фолио) и да го обезкостите, като го накъсвате на парчета. Това можете да го направите и от предния ден и да съхранявате агнешкото месо в хладилника. По желание при печенето на агнешкия врат, можете да добавите 1-2 моркова, които след това да нарежете на дребно и да ги прибавите в следващия етап на рецептата.

Останалото също е лесно. За рецептата за агнешко с коприва, логично ще ни трябва коприва, която трябва да бланширате и след това да пасирате. След това копривата се прибавя към агнешкото месо и рецептата за агнешко се приготвя както тази рецепта за пилешко с кисело мляко и яйца.

Подходящи подправки за агнешкото с коприва, мляко и яйца са магданоз, чесън, джоджен, пресен лук, сушен лук, шарен пипер.

Друг начин да приготвите агнешки врат е на яхния.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки кебап

Агнешки котлети на фурна с картофи и моркови

Агнешки котлети с аспержи

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

 

Как да приготвим свинското месо крехко и всичко това да стане бързо 🙂 Много лесно! Просто пригответе тази рецепта за свинско с хрупкава коричка. Важното е да си купите прясно свинско контрафиле, което да нарежете на тънки филийки с дебелина около 1 см. Добре е филенцата да бъдат с еднаква дебелина, за да могат да се сготвят равномерно.

Хрупкавата коричка на свинското се постига чрез панировката, в която за разлика от класическата панировка с брашно, яйце и галета, вместо галета овалваме свинското месо в орехи.

Орехите (около 1 ч.ч.) се слагат в блендер и се наситняват. Можете да ги направите почти на прах, но аз лично предпочитам да останат малки парченца орехи, които като опитате свинското месо ще усетите леко да хрупкат. В крайна сметка нали искаме да постигнем свинско с хрупкава коричка с орехи 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Класическа рецепта за шницели

Свинско контрафиле в сос от синьо сирене

Свински шницел с картофи

Pin It

Какво по-хубаво от печено агнешко за Великден? Вие решихте ли как да приготвите агнешкото месо за празника? Предлагам ви една рецепта за печено агнешко бутче в тесто. Вярвам, че принципно и обезкостена плешка можете да изпечете по този начин, но плешката като цяло е по-мазна и резултатът ще е по-добър с агнешко бутче.

За да се изпече добре месото е добре предварително да запечете агнешкото месо и чак след това да го обвиете с тестото. При печенето използвайте решетка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешка яхния (от агнешки врат)

Агнешки кебап

Агнешки котлети на фурна с картофи и моркови

Агнешки котлети с аспержи

Предлагам ви тази бърза и лесна рецепта за бъркани яйца със спанак и кашкавал, която можете да приготвите едва ли не с „подръчни материали“. Спанакът в рецептата за бъркани яйца може да бъде заменен с коприва, например през това време на годината. Или пък с лапад или други зеленинки.

Вижте още:

Спанак с камут и зеленчуци

Копривена каша с горгонзола

Пролетно предястие с коприва, печени чушки и синьо сирене

Наскоро попаднах на топеното сирене с подправки Bio Verde и съм очарована. В кутийката има по 4 сиренца от двата вида – едното сирене е с по-изчистен вкус, по-натурално, а другият вид (любимият ми) е със зеленикъв цвят и божествен аромат на подправки. Дори и само намазано на сухар сиренето е божествено, но аз реших да го комбинирам с изварата на Хармоника и го използвах за плънка на чушки бюрек.

Разбира се, ако нямате топено сирене у дома, можете да приготвите и чушките бюрек по класическата рецепта.

Вижте още:

Печени чушки с чесън

Пълнени калифорнийски чушки с яйце

През лятото докато бяхме на море, опитах страхотна доматена супа в едно от заведенията в центъра на Черноморец. Студената доматена супа беше божествена – дали защото имах нужда от нещо прохладно предвид жегите или приятните емоции от лятото ме караха да виждам във всичко нещо красиво и приятно – на знам, но се влюбих в тази супа. Попитах сервитьорката освен домати какво друго има в супата и тя ми се усмихна и каза – сварени жълтъци. Обясни ми, че тази супа е особено популярна в Испания (някаква разновидност едва ли не на гаспачото). Готвачите в заведението в Черноморец дълги години работили в Испания и там супата е била особена популярна за лятото. Бърза лятна супа с други думи!

Аз обаче я приготвих през зимата и направих няколко корекции, за да я „поправя“ според сезона. За целта използвах консервирани белени домати, вместо пресни. Пробвах и как ще стане, ако вместо само жълтъци, пасирам цели сварени яйца и се получи приятно. Но можете да пробвате и само с жълтъци – също супата се получава много добре! По този начин и няма да се образуват малките бели парченца, които са от белтъците в супата и като текстура супата ще стане по-нежна и гладка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Супа от червени чушки с кашу и сирене

Картофена супа с козе сирене Меее

Кашкавалена супа

Крем супа от моркови с куркума

Pin It

И след цяла поредица от рецепти с риба за Никулден, идва ред да се завърна към любимото ми заешко месо! За мнозина заешкото е сложно за приготвяне, но с тази рецепта за заешко ще видите, че не е точно така. Единстеното по-пипкаво е да обезкостите заека и по-точно за тази рецепта със заешко ще ни трябва гръбчето на заека. Можете да помолите във вашата месарница да обезкостят заека вместо вас. Това което можете да направите е да помолите бутчетата да ви ги дадат с костта, а да гръбчето – обезкостено. Аз точно така направих и скоро ще ви покажа какво направих със заешките бутчета.

И така да се захващаме за работа!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Заек в гювеч с вино и бира

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

 

Pin It