Ирина Катеринска е журналист, който живее в Германия, но описва себе си като човек, който обича да готви почти толкова, колкото и да пише. Запознах се с кулинарните й умения чрез книжката с коледни рецепти „Малка книжка за Коледа“, на която тя е автор, но истината е, че Ирина ме спечели с разказите си за пътешествия, които публикува в нейния блог.

Без кое ястие не може да мине една Коледа?

За нашето семейство – Коледа е невъзможна без меденки, содена питка и сармички.

Как би структурирала едно обедно меню за Коледа?

Менюто у дома е различно всяка година. За тази Коледа ще заложа на крем-супа от тиква, многозърнест домашен хляб, пълнено пиле с ориз и кестени и за десерт – много шоколадова торта с лешници и ром.

Коя е любимата ти рецепта от Малка книжка за Коледа?

Любимата ми рецепта е тази за маслените сладки, които са наистина съвършени и се харесват на абсолютно всички опитали ги.

Има ли разлика в традициите по посрещане на Коледа в Германия и в България?

Има разлика, да. В Германия на Бъдни вечер не се яде постно, а коледният обяд традиционно включва пълнена гъска или пуйка, докато при нас доминира свинското. В различните райони на страната, разбира се, има много вариации на предпочитаните ястия, но сладко-киселото зеле и картофените кнедли присъстват почти винаги.

Има ли място бирата на коледната трапеза?

Всичко има място на коледната трапеза, според мен. В крайна сметка не храната е толкова важна, колкото духа на празника и хората около масата.

А какво мислиш за готвенето с бира?

Използвам бирата в приготвянето на различни хлябове, както и за някои меса, но смятам, че виното е по-подходящо и го предпочитам за сосове, сладкиши и паста.

Най-интересното от немската кухня? Подправки, продукти, техники на приготвяне на храната…

Има много неща от немската кухня, които събуждат любопитството ми. Един от най-интересните зеленчуци е ревенът, с който се приготвят сладкиши (има леко кисел вкус), използва се също и за гарнитура към месо. Харесвам много и местния вариант на паста, който се нарича „шпецле“ и се сервира с настъргано сирене „Гауда“ и карамелизиран лук. В Бавария съм опитвала изключително вкусна чеснова супа и най-страхотния чийзкейк, който тук се нарича „кезекухен“.

Твоето кулинарно коледно пожелание за всички наши читатели!

Пожелавам на всички читатели една изключително вдъхновена, вкусна и ароматна Коледа, изпълнена със споделена радост и любов.Pin It