Котидж пай или още селски пай си е традиционно ирландско ястие. Когато се пръв път го опитах си помислих, че всъщност това си е ирландска мусака.
На практика ирландският котидж пай се приготвя от кайма, зеленчуци и подправки, „запечатани“ с намачкани картофи или картофено пюре. Приготвя се изключително бързо, вкусът е много близък до българския и в този смисъл няма как да сбъркате с тази рецепта.
Ирлански котидж пай Recipe

От 05/31/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 4-6 Servings
- Подготовка: 15 минути
- Приготвяне : 40 минути
- Готово след: 55 минути
Котидж пай или още селски пай си е традиционно ирландско ястие. Когато се …
Необходими продукти
- 500 грама кайма смес
- 200 грама грах от консерва
- 6 броя едри картофи
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1-2 с.л. зехтин
- 1/2 връзка магданоз
- 2 с.л. ронена чубрица
- 1/2 ч.л. прясно смлян кимион
- 2 щипки босилек
- прясно смлян шарен пипер
- сол
- на върха на лъжичката червен пипер
- 1 ч.ч. зеленчуков бульон
- 1 кафена чаша прясно мляко по желание
Приготвяне
- Картофите се сваряват в подсолена вода.
- През това време зехтинът се загрява и се добавят нарязания на ситно лук и чесънът. Каймата се запържва добре. Добавя се сол и черен пипер.
- Прибавя се отцеденият грах от консерва и се разбърква. Оставя се за още 10 мин на котлона, като се добавя малко от зеленчуковия бульон.
- Добавят се червеният пипер, босиляка, магданоза, шарения пипер, кимиона и 1 с.л. чубрица. Останалата чубрица се оставя за картофите.
- След като картофите се сварят се обелват и се натрошават добре. Посоляват се леко и се поръсват с чубрица. Ако сметнете за необходими добавете малко прясно мляко, за да станат по-меки.
- Сместа с каймата се разпределя равномерно на дъното на малка тава и отгоре се "запечатва" с натрошените картофи.
- Пече се около 30 минути на предварително загряна фурна.
- След като се извади от фурната се нарязва на парчета.
- За да можете да се пренесете до край с тази ирландска рецепта в Temple bar, сервирайте котидж пая с ирландка бира.
- Course: Основно ястие
- Skill Level: Moderate
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Kef, izglejda vkursno!
А ако го опитате, ще се влюбите в Котидж пайа, Левон!
Благодаря за рецептата, получи се вкусно! Малко я поизмених – добавих гъбки (кралска печурка), защото имах, а и защото обичаме; а също така естрагон, риган и лют червен пипер.
Страхотно! Поздравления! И ние обожаваме котидж пай!