Ако сте в града под тепетата или в околностите и търсите добър ресторант в Пловдив, моята препоръка е да опитате ресторант Хеброс в Стария Пловдив. За ориентир търсете Балабановата къща (ресторантът се намира съвсем близо до нея, ул.“Константин Стоилов“ 51).

Преди време моя позната ми беше препоръчала ресторанта в Стария град, но плановете ми за пътуването до Пловдив пропаднаха и така и не отидох. Тази зима обаче с Деан си направихме мини винен тур и една от спирките ни беше Пловдив. Нямах никакви колебания къде искам да обядваме.

Ето и няколко причини защо избрахме точно този ресторант в Пловдив:

Мястото. В най-красивата част на Пловдив – в Стария град, ресторантът се намира до добре поддържани и реставрирани възрожденски къщи от 19 век. Има атмосфера, история, уют… Още с влизането в заведението бях впечатлена от интериора, подредбата.

restaurant_hebros_plovdiv

Менюто. Многократно съм споделяла, че харесвам кратките и добре структурирани менюта. Няма смисъл от прелистване на десетки страници с ястия, а и съм убедена, че няма как да се поддържа асортимент от пресни продукти, ако менюто на заведението е повече от 3-4 страници. А и дъъългите менюта ме отегчават – чувствам се, че все едно чета телефонния указател… Ресторант „Хеброс“ е носител на наградата „Ресторант на годината 2003″ на сп.“Бакхус“ и макар наградата да е връчена преди десет години, заведението поддържа все така високо качество във всяко едно отношение.

Виното. Ресторант Хеброс имат много добър винен лист и съм чувала от приятели с отношение към виното, че дори са ходили на винени дегустации в ресторанта. За жалост ние пристигнахме по обяд, предстоеше ни цял ден обиколки в района, шофиране и не можахме да опитаме вината. За това ще се върнем 🙂

Slow food. За тези, които не са запознати с тази инициатива, накратко ще кажа, че това е противоположното на fast food. Иначе казано има хора, заведения, организации, които се стремят да запазят местните, регионални, уникални продукти, като подпомагат производството им, за да могат те да се запазят във времето. Забързаният живот, глобализацията и навлизането на веригите за хранене, масовките застрашават тези продукти, но заведения като ресторант Хеброс в Пловдив подкрепят подобни каузи.

Това ме впечатли много и докато разглеждах менюто реших, че едно от нещата, което ще си поръчам са смилянски сирена. От персонала разбрах, че около Смилян се произвеждат уникални на вкус сирена – грюер и гауда, които се произвеждат основно за износ. Имах възможността да ги опитам в Hebros – ако все още ги има в менюто им, когато посетите (задължително!) ресторанта – опитайте ги!

smilyanski_sirena

Другото, което опитах от био предложенията им е жабешки бутчета в магданозено олио. Още един Must!

jabeshki_butcheta_s_magdanozeno_olio

Деан заложи на рибна супа със сьомга, която беше от дневното им меню и прясно опушена пъстърва с паста от сирене, чеснови крутони и зелена салата с рукола. И двете ястия бяха с много балансиран вкус, добре овкусени.

Ribena_supa   prqsno_opushena_pastarva_zelena_salata

Обслужването. Точно такова, каквото трябва да бъде – когато имаш нужда от съвет персоналът е готов да ти помогне. В останалото време момчетата бяха ненатрапчиви, дискретни, приятни. Посрещнаха ни с маслинова паста, хлебчета, масло с подправки и баница.

Накрая като комплимент от ресторант Хеброс ни поднесоха много приятно сорбе, което ни изчисти небцата от рибния вкус на прекрасните ястия.

sorbe

Много приятен обяд в много уютна атмосфера с прекрасна кухня! Пак ще се върна в ресторнат Хеброс – зная го със сигурност! Препоръчвам го и на вас!

Ресторант Хеброс, Пловдив

ул. Константин Стоилов 52; под Балабановата къща

тел. 032/ 260 180, 625 929

http://www.hebros-hotel.com

http://www.facebook.com/hebros.oldtownplovdiv

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Старосел – по винените стъпки на траките

Ракия бар Ракета в София

The Secret Dinner

Pin It
1 отговор
  1. Ваня
    Ваня says:

    Празнувах 50-ти я си юбилей в Хеброс и беше много добър избор за такъв повод. Друг ресторант, който препоръчвам е Smokini ( https://smokini.bg/ ) , набелязала съм още няколко, които скоро да посетя.

    Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *